Apps om van te watertanden

Apps om van te watertanden

Binnen de mondzorg wordt al gewerkt met apps. Er zijn al Nederlandse apps op de markt en anderen worden nog ontwikkeld. Ze geven advies bij kiespijn, bevorderen de communicatie tussen de zorgverlener en de patiënt of ondersteunen therapietrouw. Ik stel er drie voor. Stuk voor stuk aanraders.

Kiespijn
De eerste op de markt was KiespijnPro, een app voor de patiënt die bijvoorbeeld in het weekend kiespijn krijgt. De app geeft informatie, adviezen en tips in meer dan 60 beschreven situaties.

Communicatie
De tweede app werd al snel door dezelfde maker uitgebracht. Er was namelijk vraag naar een PraktijkApp vanuit de mondzorgpraktijken. Ik was er natuurlijk als de kippen bij! Dus ik ben de eerste mondhygiënist in Nederland met een praktijkapp! Mijn patiënten kunnen informatie over het team, de tarieven, de praktijkvisie en de behandelingen op de app bekijken. Ook kunnen zij worden herinnerd aan hun afspraak. De app wordt maandelijks geüpdate. Zo kan je er filmpjes en andere nieuwtjes van jouw praktijk op zetten. De app is in de App Store te vinden onder Mijn Tandarts.

Therapietrouw
Al bijna twee jaar geleden werd er door het Ivoren Kruis bedacht om een app te gaan ontwikkelen. Al snel vroegen ze mij of ik als ‘de Digitale Mondhygiënist van Nederland’ wilde meewerken. Totaal verbouwereerd en zeer vereerd zei ik uiteraard volmondig ‘ja’. Want inbreng van zorgverleners en patiënten bij de ontwikkeling van een toepassing vind ik erg belangrijk. Deze app ondersteunt patiënten bij hun mondhygiëne. Patiënten blijken namelijk adviezen van hun tandheelkundig zorgverlener niet altijd op te volgen. Ook blijkt dat het zonder herinneringsondersteuning lastig is de adviezen consequent gedurende een langere periode uit te voeren. Deze app, GezondeMond, geeft patiënten daarom advies op maat. Elke patiënt krijg daarvoor een specifieke code van zijn zorgverlener. De patiënt kan diens adviezen op maat via de app nalezen, waardoor therapietrouw wordt bevorderd. De app was er al veel sneller geweest als de sponsor zich niet had teruggetrokken. Gelukkig is er nu een nieuwe sponsor en komt deze dit najaar nog in de App Store!

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Geef een reactie

Vul uw gegevens in
Beta