Met je iPad in de klas insuline spuiten

Met je iPad in de klas insuline spuiten

Beeldzorg hoef je niet alleen bij ouderen in te zetten. Het is bruikbaar voor chronisch zieken van alle leeftijden. Zo hebben we een jonge klant van 11 jaar met diabetes. Laat ik haar Anne noemen. Ze heeft een insulinepomp waarmee ze zich op regelmatig tijden een bepaalde dosis insuline moet toedienen, ook tijdens schooltijd. Om de juiste hoeveelheid te bepalen moet ze eerst zelf een berekening doen. Best lastig als je 11 bent.

Stoer
Thuis helpen haar ouders haar daarbij, maar op school moet Anne het zelf doen. En daar was ze erg onzeker over. Zo onzeker dat ze niet meer graag naar school ging. Door haar met beeldzorg te begeleiden tijdens school, is die onzekerheid verleden tijd. Haar wijkverpleegkundige kijkt met haar mee naar haar waardes, maakt samen met haar de berekening en ziet er via de iPad op toe dat Anne zichzelf de juiste hoeveelheid insuline toedient. Nu vindt Anne het stoer, want zij is de enige die een iPad in de klas mag meenemen.

Lesje beeldzorg
Om het voor Anne mogelijk te maken om met haar iPad haar verpleegkundige te bellen, moest er een wifi-verbinding in haar klas komen. Een van onze medewerkers ging dit wel even regelen. Maar ja, ga jij maar eens op je knieën in het leslokaal van groep 8 zitten. Alle kinderen staan binnen ‘no time’ om je heen. “Wat doet u, waarom, wat is dat? “ Mijn nog jonge collega Bart, wist zich even geen raad met het spervuur van vragen. Maar de onderwijzer was wijzer en laste prompt een lesje ‘beeldzorg’ in. Bevlogen als hij is, vertelde Bart de kinderen van alles over zorg via de iPad. Meest gestelde vraag: “Als mijn oma of opa ziek is, krijgen zij dan ook een iPad?” Dat leek de kinderen van groep 8 namelijk wel wat. En volgens hun leraar waren ze zelden zo stil en vol aandacht. Beeldzorg prikkelt kennelijk ook ‘onze toekomst’.

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel

Geef een reactie

Vul uw gegevens in
Beta