3 x volledig online psychische hulp die wordt vergoed

Voor wie laagdrempelig en snel psychische hulp wil, is de volledige online behandeling voor psychische problemen in het leven geroepen. Mensen met lichte tot matige angst-, somberheids- en burn-outklachten kunnen met verwijzing, maar zonder wachtlijst direct aan de slag met de online behandeling. Wie biedt deze volledig online psychische hulp aan?

De fysieke vorm kennen we wel. Denk maar aan de tranen op de sofa in films. In de praktijk komt het neer op een afspraak bij een grotere ggz-organisatie of een eenmanszaak. Na het wachten in de wachtkamer, komt de cliënt in een ‘gezellig’ aangeklede zorgomgeving. Maar de huisarts kan de cliënt ook doorverwijzen naar volledige online psychische hulp. Deze organisaties pakken het helemaal anders aan.

DiSofa biedt 24/7 psychische hulp

Dit bedrijf is een initiatief van GGZ Noord-Holland Noord (GGZ NHN) om personeelstekorten en lange wachtlijsten op te lossen. Cliënten hebben bij deze behandelvorm alleen online contact met hun behandelaar. Bijvoorbeeld via de chat of video. Omdat deze Nederlandse GZ-psychologen in binnen- en buitenland wonen en werken, kunnen cliënten 24/7 terecht bij een behandelaar via de telefoon, tablet of computer. Ook kunnen cliënten afspreken wanneer het hen zelf uitkomt. Verzekeraars vergoeden de online behandeling aan Nederlanders met psychische problemen. DiSofa is een onderdeel van GGZ NHN, maar werkt zelfstandig. Tot nu toe richt het bedrijf zich op de generalistische basis-ggz voor volwassenen met lichte tot matige psychische problemen. In de toekomst wil het uitbreiden met een aanbod voor specialistische ggz voor mensen met ernstige, complexe of vaker terugkerende klachten.

Interapy biedt sinds 1999 online therapie aan

Sinds 1999 biedt Interapy een volledige online behandeling voor psychische problemen aan vanuit de onderzoeksgroep van de Universiteit van Amsterdam. Eerst richtten de psychologen op mensen die kampten met stress. Inmiddels biedt de instellingen behandelingen voor onder meer depressie, paniek, rouw en burn-out aan. De psychologen hebben allemaal een achtergrond in de cognitieve gedragstherapie en volgen een extra opleiding om internetbehandelingen te geven. De huisarts moet de cliënt verwijzen naar één van de verschillende vormen van behandelen. Interapy biedt namelijk de volledige online behandeling, hybride vorm (face to face én online) en een volledige face to face behandeling. Doordat het een erkende GGZ-instelling is, wordt de behandeling vergoed.

Volledig digitale behandeling in de digitale poli van PsyQ/Parnassia Groep

Met de Goalie-app van PsyQ/Parnassia Groep kunnen cliënten via een verwijzing van de huisarts een volledig online behandeling voor psychische problemen volgen. Het contact met de behandelaar is uit de spreekkamer gehaald om sneller hulp, minder lange wachttijden en de continuïteit van de zorg te verbeteren. Cliënten kunnen beeldbellen of chatten met hun behandelaar. De app helpt doelen stellen en geeft inzicht in gevoelens, beweegpatroon en slaapritme.

Meer lezen?

Jasper spreekt iedere week online zijn behandelaar voor zijn Autisme Spectrum Stoornis
- Aan online behandelen zitten veel voordelen

Er zijn nog geen reacties

Reageren