5 tips die voorkomen dat nep corona-apps jouw telefoon hacken

Heb je een Android smartphone? Let dan op! Er zijn verschillende corona-apps in omloop die jouw telefoon kunnen hacken. Je downloadt de app voor informatie over het virus. Maar de apps stelen ongemerkt je inloggegevens. Of schakelen stiekem de camera of microfoon van je smartphone in. Om welke apps gaat het? En wat kun je doen om deze nep apps te vermijden?

CoronaVirus Tracker (Ransomware)

Met deze app zou je de uitbraak van het coronavirus in jouw straat zou kunnen volgen. Daarvoor vraagt de app toegang tot bepaalde onderdelen van je telefoon. Stem je in, ,dan gaat je toestel op slot en krijg je weer toegang tot je apps, foto’s en gegevens als je 250 dollar betaalt.

Corona Live (Spyware)

Deze app zegt actuele statistieken over het coronavirus te bieden. De app laat cijfers zien over het aantal infecties en doden. Maar in werkelijkheid breekt een hacker je telefoon in. Deze  vraagt langzaam steeds meer toegang tot onderdelen van je telefoon, zoals berichten, camera en microfoon.

Corona Safety Mask (Spammer)

Installeer je deze app, dan krijg je een gratis mondkapje. De app vraagt vervolgens toegang tot al je contacten en de mogelijkheid om sms-berichten te lezen en verzenden. Verleen je toegang, dan stuurt de app namens jou allerlei spamberichten naar jouw contacten. Deze berichten leiden naar een website waar zij dezelfde app kunnen downloaden. Een sneeuwbaleffect.

Cybercriminelen richten zich op Android-gebruikers omdat er wereldwijd meer Android-smartphones worden gebruikt dan Apple of Windows-telefoon. Daarnaast is het voor malware en andere virussen makkelijker om een Android-toestel te infecteren omdat gebruikers buiten Google Play om apps kunnen installeren.

Wat kun je doen om nep-apps te ontwijken?

  • Download alleen apps uit Google Play
  • Klik niet op linkjes die je niet vertrouwt
  • Denk goed na of wat de app belooft realistisch is
  • Installeer eventueel een virusscanner voor je Android, zoals Bitdefender
  • Houd de permissies die apps vragen in de gaten. De meeste apps hoeven niet bij jouw microfoon, camera, foto's of sms-berichten

Lees ook

Check je app
Deze persoonlijke gegevens verwerkt een app en zo pas je dat aan

Aandoening: Coronavirus
25 maart 2020
5 tips die voorkomen dat nep corona-apps jouw telefoon hacken

Er zijn nog geen reacties

Reageren