6 apps die je helpen omgaan met depressieve gedachtes

Wanneer je je gevoelens, gedachtes en gedrag inzichtelijk maakt, voel je je vaak beter. Het werkt namelijk therapeutisch, oftewel: genezend. DigitaleZorgGids verzamelde zes apps voor mensen die willen leren omgaan met depressieve gedachtes.

Dit lijstje is een mix van websites en apps voor IOS en/of Android. Alle apps hebben hetzelfde doel: je helpen om te gaan met depressieve gedachtes. Op alfabetische volgorde behandelen we: Abi app, BackUp, BETERapp, Hoofdzaken, Moodnotes en Psymate.

Abi app

We starten het rijtje met een app die je helpt mensen met een depressie te ondersteunen. Wat je bijvoorbeeld wel of niet kan zeggen; wat je wel of niet kunt doen en wat een depressie exact inhoudt. Het is geen downloadbare applicatie, maar een website. De Abi app is in samenwerking met Stichting Mind ontwikkeld.

Ga naar de Abi app

BackUp

Heb je zelfmoordgedachten? De app BackUp geeft houvast en tools die je kunnen helpen een crisis te overbruggen of een volgende crisis te voorkomen. Je kunt de app ook gebruiken om je naaste te steunen. In de app kun je belangrijke contactpersonen verzamelen. Zo kun je in nood direct een sms versturen. Ook kun je kaarten maken van activiteiten die je rust geven. Daarnaast biedt de app een bibliotheek aan muziek, foto’s en quotes die je een prettig gevoel geven. De app is een onderdeel van 113 Zelfmoordpreventie.


Download Android of IOS

 

Hoofdzaken

Hoofdzaken is een afgeleide van de Psymate app (zie de laatste app). In tegenstelling tot Psymate is Hoofdzaken niet gericht op specifieke lichamelijke of psychische klachten. De app is bedoeld om je zelfbewustzijn te vergroten. De app helpt je meer inzicht te krijgen welke gevoelens je bij welke activiteiten krijgt. Net zoals de Psymate app is Hoofdzaken ontwikkeld door de vakgroep Psychiatrie & Psychologie van Maastricht UMC+.

Download IOS

Moodnotes

In de app Moodnotes houd je je gemoedstoestand bij en ontdek je welke situaties of gedachtes dit beïnvloedt. De app maakt je bewust van denkfouten en helpt je denkassociaties met fijne gevoelens te vergroten. Moodnotes is gemaakt in samenwerking met een psychologen en is gebaseerd op cognitieve gedragstherapie.

Download IOS

Psymate app

De Psymate app helpt je grip te krijgen op bepaalde lichamelijke en psychische klachten. Daardoor voel je je beter. De app geeft in een periode tien keer per dag een seintje om wat vragen in te vullen over hoe het op dat moment met je gaat. Waar je bent, wat je doet en hoe je je voelt. Deze gegevens worden verwerkt in grafieken en schema’s. Zo krijg je inzicht in welke activiteiten welke gevoelens oproepen. En leer je hoe je daar zelf in kunt sturen. Deze app is ontwikkeld door de vakgroep Psychiatrie & Psychologie van Maastricht UMC+.

Download Android of IOS

Patiëntenfederatie Nederland – eigenaar van DigitaleZorgGids.nl – kan niet garanderen dat bovenstaande producten veilig omgaan met jouw gegevens. Wij adviseren je de privacyverklaring en voorwaarden van de app goed te lezen voordat je de app installeert op je telefoon.

Update 5 maart 2020

BETERapp bestaat niet meer, en is daarom uit dit overzicht verwijderd.

Lees ook

- Cognitieve gedragstherapie: Met deze 8 apps leer je jezelf 'helpende gedachten' aan
- 3 x volledig online psychische hulp die wordt vergoed

Er zijn nog geen reacties

Reageren