6 keer betrouwbare informatie over je medicijnen

Op internet kun je overal informatie vinden over de medicijnen die jij gebruikt. Maar lang niet alle informatie klopt. Daarom maakte DigitaleZorgGids een lijstje met bronnen die betrouwbare informatie over medicijnen geven.

Zo zijn er websites die informatie geven over: wat de bijwerkingen zijn, wat je vergoeding is en hoe je het medicijn het beste kunt gebruiken. Op alfabetische volgorde:

Apotheek.nl

De informatie op Apotheek.nl is “actueel, juist en volledig”, schrijft de organisatie op haar website. De informatie over medicijnen is gebaseerd op de bijsluiter, wetenschappelijke richtlijnen, standaarden en onderzoek. “Alles gecheckt en gedubbelcheckt.” Apotheek.nl is een initiatief van de KNMP, de beroepsvereniging van apothekers in Nederland.

> Ga naar Apotheek.nl

Geneesmiddeleninformatiebank

In de Geneesmiddeleninformatiebank is alle officiële informatie over medicijnen in Nederland te vinden. Dit is onder meer wetenschappelijke productinformatie, het openbare beoordelingsrapport en de bijsluiter. De website wordt iedere week geüpdatet. De Geneesmiddeleninformatiebank is van het CBG, het college dat geneesmiddelen beoordeelt.

> Ga naar Geneesmiddeleninformatiebank.nl

Lareb 

Bijwerkingencentrum Lareb weet alles over de bijwerkingen van medicijnen, vaccins en medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding. Mensen kunnen informatie lezen over bijwerkingen, maar ook bijwerkingen bij een medicijn melden. Lareb analyseert alle meldingen en verzamelt zo nieuwe kennis. De organisatie verspreidt die kennis naar belanghebbenden. Lareb is een onafhankelijke stichting.

> Ga naar Lareb.nl  

Medicijnkosten.nl

De website Medicijnkosten geeft informatie over de gemiddelde vergoeding van medicijnen. Welke vergoeding jij krijgt, is een afspraak tussen de verzekeraar en de apotheek. Dat kan dus per apotheek verschillen en afwijken van wat er op deze website staat. Ook kun je op deze website informatie vinden of je medicijn vergoed wordt uit het basispakket van je verzekering óf dat je zelf moet bijbetalen. Ook is er informatie of er een vervangend medicijn is waarvoor je niet zelf hoeft bij te betalen. Zorginstituut Nederland is de eigenaar van de website. 

> Ga naar Medicijnkosten.nl

Stichting Kijksluiter

Kijksluiter legt in een animatievideo de belangrijkste informatie van de bijsluiter van een medicijn uit; in begrijpelijke taal. Er staan 7000 video’s online. De informatie is gebaseerd op de bijsluiter. Kijksluiter is beschikbaar in Nederlands, Engels, Turks en Arabisch.

> Ga naar Stichtingkijksluiter.nl

Lees ook

- Apps waarmee je je medicijnen in bij kunt houden
- Rob: 'Gezondheidsapps maken mijn leven makkelijker'

Digitale dienst: Online medicatieoverzicht
10 februari 2020
6 keer betrouwbare informatie over je medicijnen

Er zijn nog geen reacties

Reageren