Belandt een activity tracker na een maand al in de la?

Activity tracker, stappentellers of fitness trackers: (pols)bandjes om beweging en slaap bij te houden zien we steeds vaker in het straatbeeld. Fitbit, Garmin, Withings of Apple zijn voorbeelden van bekende aanbieders. Doen die trackers wat ze beloven? Werken ze gemakkelijk en gebruiksvriendelijk? En ziet het er ook nog een beetje leuk uit? Drie verschillende gebruikers vertellen hun ervaring.

Maria is 55 jaar en weet sinds begin dit jaar dat ze diabetes heeft. “Ik schrok enorm van die diagnose destijds, ik had helemaal niet door dat het zo slecht gesteld was mijn gezondheid. Het zorgde er wel voor dat ik direct besloot het roer om te gooien en gezonder te gaan leven. Betere keuzes maken met eten en vooral meer bewegen.” Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, geeft Maria toe. “In de zomermaanden ging het wel goed. Ik ben graag buiten, dus ik vond het geen probleem om iedere dag een stukje te wandelen of fietsen. Maar nu het kouder wordt buiten en het ’s ochtends nog zo donker is en zon ’s avonds snel zakt, merk ik dat mijn motivatie ook afneemt.” Via haar praktijkondersteuner komt Maria in aanraking met een wandelgroep die al maanden actief is bij haar in de buurt. “We wandelen iedere dinsdag, weer of geen weer. Het is een hele goede stok achter de deur. Al kletsend vliegt de tijd en heb ik toch mijn beweging gehad.” Eén van de wandelaars draagt een Garmin activity tracker. “In het begin vroegen we altijd aan het einde aan hem: hoeveel stappen hebben we gezet? Soms stapten we nog even door om de 10.000 te halen. Een paar weken geleden heb ik er zelf ook een gekocht, zodat ik ook op de dagen waarop we niet met de groep zijn mijn stappen in de gaten kan houden.” Volgens Maria werkt inzicht hebben voor haar heel goed. “Ik heb voor mezelf als doel gesteld dat ik iedere dag minimaal 7500 stappen wil zetten. Dat haal je niet zomaar hoor, daarvoor moet je wel je best doen. Ik weet zeker dat ik zonder die tracker minder gemotiveerd was om iedere dag in beweging te komen.”  

 

Elsa is 27 jaar oud en werkt bij een architectenbureau in Amsterdam. “Soms maak ik werkdagen van 7 uur ’s ochtends tot 12 uur ’s avonds. Deadlines, afspraken: lunchen doe ik even snel achter mijn bureau. Sporten schiet er met mijn agenda vaak bij in. Door mijn Apple Watch kwam ik er wel achter dat ik eigenlijk behoorlijk wat beweeg op een dag.” Elsa kreeg de smartwatch van Apple cadeau voor haar verjaardag. “Ik was met name geïnteresseerd in de fitness-functies van het horloge”, vertelt ze. “Die Apple Watch telt je stappen en houdt bij of je per uur voldoende beweegt. Door middel van gekleurde grafieken zie je precies hoe het ervoor staat iedere dag.” De architecte vertelt dat ze ook naar andere trackers heeft gekeken, maar uiteindelijk koos voor de wat duurdere Apple Watch. “Ik moet altijd net gekleed zijn, dus zo’n sportieve band onder mijn pak is niet echt een optie. Bij de Apple Watch kan ik wel mijn beweging in de gaten houden, zonder dat ik een te opvallend sporthorloge draag.” Inmiddels heeft ze ook haar vriend aangestoken, vertelt Elsa. “Hij wilde ook graag weten hoe het zat met zijn dagelijkse beweging en kocht een eigen tracker. Inmiddels houden we regelmatig wedstrijdjes: aan het einde van de dag kijken we wie er de meeste stappen heeft gezet die dag.”  

 

Aris Jan kreeg een Fitbit Charge HR van zijn collega. “Ik had mijn oog al langer laten vallen op zo’n tracker, maar ik vond het toch een risico om zo’n prijzig apparaatje aan te schaffen zonder dat ik zeker wist of ik er gebruik van zou gaan maken. Toen mijn collega voorstelde dat ik er wel één kon testen, greep ik die kans met beide handen aan.” Aris Jan kan zonder moeite aan de slag met de Fitbit. “Dat installeren is een fluitje van een cent, de smartphone app van Fitbit werkt heel gebruiksvriendelijk.” De klantrelatiebeheerder bij de Patiëntenfederatie is met name benieuwd hoeveel hij beweegt op momenten dat hij niet aan het sporten is. “Ik ben heel sportief: ik fiets, zwem en loop wekelijks hard. Maar beweeg ik verder door de dag heen voldoende?” Daarnaast was Aris Jan nieuwsgierig hoe het zat met zijn verbrande calorieën. “Ik ben fijngebouwd en moet er juist opletten dat ik niet afval. Daarom wilde ik graag weten hoeveel calorieën ik dagelijks verbrand. Om het plaatje compleet te maken hou ik ook bij hoeveel ik iedere dag aan calorieën binnen krijg door eten.” De Fitbit-app zelf leent zich daar niet goed voor, ondervindt Aris. “Die app is Engelstalig, dus moet je in een Engelse database zoeken naar je ontbijt van die ochtend. Ik ga nu testen of ik een Nederlandse app kan gebruiken en die kan koppelen met mijn Fitbit data.” 

 

Tijdens het hardlopen draagt Aris-Jan een borstband die zijn hartslag meet. “Het leuke aan die Charge HR is dat deze band ook continue je hartslag meet. Bijvoorbeeld tijdens het fietsen naar mijn werk ’s ochtends. Ik vind het interessant om die data eens in te zien: wat is mijn hartslag tijdens zo’n fietstochtje?” Aris Jan weet niet zeker of hij de tracker blijft dragen. “Ik draag naar mijn werk vaak een overhemd en jasje en daarvoor is die Charge HR toch wat aan de forse kant. Daarnaast heb ik ook een mooi, gewoon horloge en die moet ik aflaten als ik de Fitbit draag: twee banden is wat veel. Nu ik een beetje zicht heb op mijn beweging en verbranding, kan ik me voorstellen dat ik straks weer zonder tracker door het leven ga.”

21 december 2016
Belandt een activity tracker na een maand al in de la?

Er zijn nog geen reacties

Reageren