Bloeddruk meten met een app: pas op voor grappenmakers!

Veel Nederlanders meten regelmatig zelf hun bloeddruk. Vaak gaat het om patiënten die op advies van hun dokter de bloeddruk bijhouden. Maar ook veel gezonde mensen meten hun bloeddruk uit belangstelling. Het is dan ook geen wonder dat de bloeddrukmeter, naast de thermometer, één van de meest gebruikte medische apparaten voor thuisgebruik is. Je kunt ze vanaf een paar tientjes overal kopen, bij de drogist, de thuiszorgwinkel en zelfs bij de ANWB.

Honderden apps

Een nieuwe lading ‘slimme’ bloeddrukmeters werkt samen met een app op je smartphone. Leveranciers als Omron, Beurer of Withings bieden apps om samen met hun bloeddrukmeters te gebruiken. In zo’n app kunnen gebruikers hun meetwaarden opslaan of delen met hun arts en een herinnering krijgen om een nieuwe meting uit te voeren. 

Naast deze apps die ontwikkeld zijn om samen te werken met bloeddrukmeters, zien we in de app-winkels van Google en Apple sinds enkele jaren ook apps die beloven bloeddruk te kunnen meten, zonder dat je daar zo’n forse meter met een opblaasmanchet op je bovenarm voor nodig hebt. Door je vinger op de camera van je telefoon, of zelfs alleen op het scherm, te leggen zouden die apps je bloeddruk net zo goed moeten kunnen meten. Tenminste, zo beloven de makers van deze apps. 

Het is begrijpelijk dat consumenten een (soms zelfs gratis) app op een smartphone aantrekkelijker vinden dan een bloeddrukmeter. Er is alleen één probleem. Apps die zeggen betrouwbaar je bloeddruk te kunnen meten via je vinger of duim beloven meer dan ze kunnen waarmaken. In veel gevallen zijn de resultaten volkomen onbetrouwbaar. 

Is een app een medisch hulpmiddel?

Zijn er dan geen regels voor apps die worden gebruikt als medische hulpmiddel? Gewone bloeddrukmeters moeten voldoen aan allerlei normen, zoals de Europese CE-markering. Voor artsen is dat vaak nog niet voldoende, die zien het liefst dat een meter ook in wetenschappelijk onderzoek is getest op betrouwbaarheid. De grote merken leveren dit soort rapporten op hun websites. 

Voor apps zijn die regels veel minder duidelijk. Wanneer een app gebruikt wordt als medische hulpmiddel, dan gelden in de Verenigde Staten en Europa wel degelijk allerlei normen waar een app aan moet voldoen. Wanneer je een app wilt gebruiken om je bloeddruk te meten, dan zou je zeggen dat die app daardoor zeker een medisch hulpmiddel is. Dat vindt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) ook. 

Grapje! 

Maar de vrijwel altijd buitenlandse aanbieders van apps om bloeddruk te meten hebben daar iets op verzonnen. Op hun pagina in de appwinkels staat bijvoorbeeld dat de metingen alleen maar zijn bedoeld voor ontspanning of vermaak, alsof het een gezelschapsspel is. Een veel gedownloade app gaat nog een stap verder: de makers verkopen de app nu als een manier om met je vrienden of familie voor de grap je bloeddruk te checken. ‘Vingerafdruk bloeddruk checker is een geweldige grap applicatie voor iedereen!’

Zijn er dan helemaal geen serieuze apps die wat betrouwbaarheid betreft in de buurt komen van de normale bloeddrukmeters met een opblaasmanchet? Volgens de meeste deskundigen is het op zich niet onmogelijk dat je op den duur alleen met de camera van je telefoon en een app behoorlijk precies je bloeddruk kunt meten. Er is zeker een verband tussen het met elke hartslag kloppende bloed in je vingertop en je bloeddruk. Dus je smartphone-camera kan in principe misschien je bloeddruk meten. Maar daarvoor zullen nog veel onderzoeken en testen met proefpersonen nodig zijn. 

Eigen verantwoordelijkheid 

De grote leveranciers van medische hulpmiddelen willen hun handen nog niet branden aan zo’n app. Maar zolang je er maar bij zet dat het eigenlijk geen medisch hulpmiddel is, kan elke computerstudent of hobbyprogrammeur zijn of haar app bij Apple of Google in de app winkel plaatsen. Apple en Google vinden namelijk dat gebruikers zelf goed moet oppassen op wat zij downloaden. Beschouw apps die je bloeddruk meten via je vinger of duim voorlopig in ieder geval als een kostelijke grap, precies zoals de makers zelf beweren.

 

3 reacties

Reageren