Ernst Johannes (56 jaar) bekijkt online de medische gegevens van zijn zoon Naïm. Hij is 21 jaar en heeft een hersentumor waarvoor hij momenteel wordt behandeld. “Alle onderzoeken, uitslagen en afspraken kunnen wij thuis nog eens online bekijken, wat erg fijn is.”
"In ons ziekenhuis in Nijmegen is alles gedigitaliseerd. Alle onderzoeksuitslagen kun je inzien, net als de gemaakte afspraken. Zelfs de brieven die de artsen naar onze huisarts sturen, kunnen we lezen. Zo krijgen wij zelf de mogelijkheid om te controleren of alles klopt. Of wij alles juist hebben geïnterpreteerd en of de artsen alles juist doorgeven. Zij zijn ook maar mensen dus kunnen ook weleens wat vergeten. Mochten er onduidelijkheden zijn, dan kunnen we de vragen tijdens een vervolgafspraak stellen of bellen naar het ziekenhuis."
"Alle uitslagen kunnen wij thuis online bekijken."
"Er worden natuurlijk wel medische termen gebruikt in het dossier, maar ik ben zelf arts, dus weet wat er staat. En anders kun je natuurlijk altijd nog googlen, alles is op internet te vinden. Mijn zoon en ik kijken meestal samen, zodat hij de informatie juist kan interpreteren. Sinds Naïm een hersentumor heeft, heeft hij last van zijn korte termijn geheugen. Het dossier is voor hem dus een soort planning. Het geeft hem rust en vertrouwen om al zijn medische gegevens op elk moment van de dag te kunnen bekijken."
"Doordat we precies weten wat er gedaan is en wat de uitslagen zijn, kunnen we gerichtere vragen stellen bij een vervolgafspraak. Bij uitslagen van het laboratorium bijvoorbeeld kunnen we zelf zien wat afwijkend is. Met deze kennis zijn we beter in staat om mee te denken en soms ook te sturen in de behandeling. Alle artsen staan open voor communicatie. Het is niet meer zoals vroeger dat ze ver van de patiënt afstaan en dat het éénrichtingsverkeer is. Ze horen graag van ons wat er speelt en welke twijfels we hebben."
"Het enige nadeel is dat de uitslagen van bloedonderzoek pas laat in het dossier komen te staan. Het moet eerst langs alle artsen voordat het voor ons online beschikbaar komt. Maar daar staat weer tegenover dat we gelijk worden gebeld als er uitslagen bekend zijn."
"Het zou fijn zijn als meer zorginstellingen online diensten zouden aanbieden. Bij onze apotheek bijvoorbeeld kunnen we geen online recepten aanvragen. En iedere keer moeten we opnieuw het medicatie-overzicht van de apotheek doorgeven aan het ziekenhuis. Het was een stuk handiger geweest als ze in het ziekenhuis gewoon het laatste overzicht konden inzien."
"Doordat we elk moment van de dag de gegevens kunnen checken, geeft het een soort van rust. Daardoor hebben we meer tijd voor andere dingen, zoals samen koken. Naïm helpt mij vaak met het voorbereiden van het eten." Naïm: "ook wandelen zorgt voor ontspanning. Het is voor mij de beste remedie om weer aan te sterken na alle behandelingen. Het geeft me rust in mijn hoofd."
Wil graag inzicht in mijn medische gegevens
Het gaat over mijn moeder zij is dememterend en wil haar gegevens inkijken.ik ben gemachtigd.zij heeft in verzorgings tehuis geen goede begeleiding met medicatie.verzorgende mochten van geriater morfine geven zo nodig.
Heeft de huisart al mijn gegevens? kan ik die om een patientenportaal vragen?
ik wil mijn medisch dossier inzien maar het lukt me niet via zorgverzekering-ziekenhuis-gezondheid.net-huisarts
ik zou ook graag mijn patiëntendossier inzien, maar hoe kan ik dat doen?
Om online inzage te hebben in uw medische gegevens bent u afhankelijk van wat uw zorgverlener aanbiedt. Het beste kunt u aan uw zorgverlener zelf vragen of ze met een patiëntenportaal werken. En of dit patiëntenportaal ook beschikbaar is via een smartphone. Indien van toepassing kan uw zorgverlener vertellen hoe u toegang krijgt tot uw online medisch dossier.
Kunt u mij zeggen hoe ik dat moet regelen om mijn medisch dossier in te kunnen zien?
Heb ik een smartphone nodig voor inzage digitaal medisch dossier?
kan ik het gesprek wat ik met dokter gehad heb, nog een keer in zien
Om online inzage te hebben in uw medische gegevens bent u afhankelijk van wat uw zorgverlener aanbiedt. Het beste kunt u aan uw zorgverlener zelf vragen of ze met een patiëntenportaal werken. En of dit patiëntenportaal dan inzage biedt in uw medische gegevens.
Goedendag, graag wil ik ook op deze manier mijn medische gegevens in zien, maar hoe regel ik dat dan? Wat moet ik doen om het voor elkaar te krijgen? Vr Gr Ellen Visser