De digitale zorg van Ben

Ben van Deursen is 62 jaar en woont in Tilburg. Twee jaar geleden legde hij zijn administratieve werkzaamheden in het ziekenhuis vanwege een burn-out naast zich neer. Die burn-out bleek echter niet zijn enige gezondheidsklacht: Ben had longembolie├źn.

“Ik was kortademig en voelde me slecht, maar had geen idee wat er precies aan de hand was. Bij de huisarts werd een hartritme filmpje gemaakt, en later nog een in het ziekenhuis, om uit te sluiten of ik mogelijk een infarct had. Tevens werd er bloed geprikt en het bleek foute boel te zijn. Ik werd direct opgenomen op de intensive care (hartbewaking). Maar zelfs daar kwamen de artsen er na onderzoek niet direct achter wat er met me aan de hand was: niemand dacht aan de longen. Tot er uiteindelijk bij een poliklinische controle uit een onderzoek naar voren kwam dat daar wel degelijk het probleem zat. Ik bleek longembolieën te hebben”, vertelt Ben. Longembolieën zijn bloedpropjes in de longen. Om te voorkomen dat deze propjes verder kunnen schieten naar het hart of het hoofd, krijgt Ben direct bloedverdunners voorgeschreven, aangezien een longembolie levensbedreigend is. 

Zelf meten 

Naast het slikken van bloedverdunners moet Ben regelmatig naar de trombosedienst. “Als mijn bloedwaardes stabiel zijn, dan ga je één keer in de drie weken naar de trombosedienst. Maar als de waarden – zoals ik laatst had – flink fluctueren en onder de minimumwaarden of boven de maximumwaarden zit, dan willen ze je even extra in de gaten houden en moet je je om de week laten prikken of misschien zelfs meerder keren per week.”

Gelukkig hoeft Ben niet iedere keer naar de trombosedienst te gaan: hij kan namelijk zelf prikken en digitaal zijn waardes doorgeven. Dat komt voor de 62-jarige Tilburger goed uit, want hij heeft een hobby waarvoor hij vaak op reis is. Ben is internationaal lijnrechter bij de Badminton World Federation. Dat houdt in dat hij de hele wereld overvliegt om bij grote badminton evenementen zijn hobby uit te oefenen. “Ik ga nergens heen zonder mijn laptop en mijn apparaatje om bloedwaardes te meten.” 

Ben prikt zijn bloed zelf en geeft zijn waardes digitaal door aan de trombosedienst

Rust en vertrouwen 

Ben prikt zelf zijn bloed, bepaalt de waarden en geeft deze via het online-programma PortaVita door aan de trombosedienst. “In eerste instantie hebben zij mijn medicatie ingesteld, maar na een proefperiode mocht ik dat zelf gaan doen. Zij kijken op de achtergrond mee en kunnen bijsturen, maar ik kan zelf bepalen hoeveel medicatie ik moet nemen afhankelijk van mijn meetwaarden.” Het idee dat er iemand met hem meekijkt, geeft Ben naar eigen zeggen rust en zelfvertrouwen. “Zij geven me meteen een seintje als er iets moet gebeuren en als ik een vraag heb kan ik die direct via Portavita stellen. Mocht ik een keer een grote blauwe plek of wond hebben, dan moet ik dat ook doorgeven. Dan willen ze dat ik dat zelf goed in de gaten hou en doorgeef of de plek kleiner wordt. Een foto van je been maken kan nog niet, dat zou inderdaad handig zijn”, lacht Ben. 

Een brief voor op reis 

Ben geeft daarnaast in Portavita zijn vakanties door, zodat er een brief gemaakt kan worden waarop zijn actuele medicatie en gezondheidsgegevens staat zo mogelijk in de taal van het land waar hij naartoe gaat. “Die print ik uit en neem ik mee. Ik heb wel meer documenten bij me, bijvoorbeeld ook een brief waarin staat dat de naalden en het meetapparaat dat ik meeneem in de handbagage medische hulpmiddelen zijn. Dat moet tegenwoordig wel.” 

Twee keer per jaar bezoekt Ben de trombosedienst. Dan wordt er onder andere gekeken of zijn apparaat nog steeds goed staat afgesteld. “Dat moeten ze natuurlijk wel zeker weten als we samen erop vertrouwen dat ik zelf mijn waarden bijhoud”, vertelt Ben. Een keer in het kwartaal komt hij bij de praktijkondersteuner om zijn bloeddruk en gewicht te meten, verder heeft Ben naar eigen zeggen ‘gelukkig’ weinig met zorgverleners te maken. 

Voldoende beweging  

“Ik voel me inmiddels weer prima. Ik probeer iedere week minimaal twee keer te bewegen, bijvoorbeeld een blokje om of even fitnessen. Ik moet wel op mijn rug letten. Ik heb al eens een hernia gehad en ben onlangs nog door mijn rug gegaan, toen heb ik twee weken platgelegen.” 

Naast Portavita gebruikt Ben ook de online herhaalservice van zijn apotheek. “Ik moet altijd zorgen dat mijn voorraad bloedverdunners groot genoeg is, zeker als ik wegga. De apotheek houdt zelf bij wat mijn voorraad is en ik krijg van de apotheek een mailtje als het klaarligt. Uiteraard moet ik wel zelf in de gaten houden dat ik het mailtje krijg, anders moet ik zelf actie ondernemen en de apotheek om nieuwe voorraad medicijnen vragen.”

Ben heeft bij de Nationale eHealth week in 2017 namens Patientenfederatie Nederland gevlogd over het thema digitale zorg. Kijk hier zijn vlogs terug.

Digitale dienst: Telebegeleiding
9 februari 2017
De digitale zorg van Ben

Er zijn nog geen reacties

Reageren