De digitale zorg van Jettie

“Als je me een jaar geleden had verteld dat ik weer plannen aan het maken was voor de zomervakantie, dan had ik je niet gelooft”, begint Jettie. De 60-jarige dame uit Maastricht kreeg ruim tien jaar geleden de diagnose astma. “Ik stond in de keuken en ineens viel ik weg. Ik ging zo onderuit. Er werd eerst gedacht aan een te lage bloeddruk, maar het bleek uiteindelijk astma te zijn. Achteraf gezien had ik al wel vaker klachten, ik was veel aan het hoesten, had soms een piepende ademhaling. Alleen had ik de link nooit gelegd, ik wist niet goed wat astma inhield destijds.”

Jettie krijgt een puffer met ontstekingsremmers en daarmee nemen haar klachten in eerste instantie af. Toch merkt ze dat haar gezondheid door de jaren heen achteruit gaat. “Ik heb al drie keer in het ziekenhuis gelegen met een longontsteking. De laatste keer wel veertien dagen. Ik kwam zo slap als een vaatdoek terug, het was zo’n knauw voor mijn lichaam.” Ook heeft Jettie zo nu en dan last van hyperventilatie-aanvallen. Gelukkig volgt ze daarvoor sinds een tijd speciale therapie, zodat ze haar ademhaling beter onder controle kan houden. 

Daarnaast is de 60-jarige dame sinds de diagnose beter op haar gewicht en voeding gaan letten. “Ik woog wel een paar kilo te zwaar, met name omdat ik zo’n snoepkont ben. Volgens de huisarts is een gezonde leefstijl belangrijk bij patiënten met astma. Dus ben ik beter gaan letten op wat ik eet en probeer ik iedere dag even naar buiten te gaan om te bewegen. Die overtollige kilo’s zijn eraf en ik voel me ondanks mijn klachten wel fitter dan voorheen.” 

Tussen de boeken 

Sinds haar man drie jaar geleden overleed werkt Jettie in de stadsbibliotheek. “Door zijn lange ziekbed had mijn eigen leven eigenlijk een hele tijd op pauze gestaan. Toen hij overleed stond ik ineens met lege handen en een lege agenda.” Om haar gedachte te verzetten gaat Jettie aan de slag bij de bibliotheek. “Ik begon een dag in de week, inmiddels zijn dat er drie en soms vier. Ik heb het ontzettend naar mijn zin, heb leuke collega’s en vind het fijn om onder de mensen te zijn.” Daarnaast is Jettie vrijwilliger bij het Longfonds. “Vorig jaar heb ik geholpen bij het Longpunt in Maastricht. Dat soort dingen vergen uiteraard wat van mijn gezondheid, maar ik krijg er ook veel voor terug. Ik vind het heel fijn en waardevol om andere mensen te spreken en hen waar ik kan te helpen met mijn ervaringen.” 

Ook digitaal heeft Jettie contact met lotgenoten. “Ik zit regelmatig op het Longforum. Dat is een forum van het Longfonds. Ik ben met name actief in de astma-groep, maar ik praat ook weleens mee in andere groepen. Ik klets mee in gesprekken en open zelf weleens een discussie als ik ergens mee zit of een vraag heb. Ik ben blij dat ik goed met de computer overweg kan, dat maakt je wereld toch een stuk groter. Ik heb laatst voor het eerst mijn boodschappen online besteld, dat vond ik zo handig!” 

Jettie heeft digitaal contact met lotgenoten via het Longforum

Toch nog op vakantie 

Met de longarts die Jettie behandelde tijdens haar langere ziekenhuisopname heeft ze ook af en toe contact via de e-mail. “Ik vind het fijn om soms even een vraag te kunnen stellen op die manier. Soms mailt ze me uit zichzelf: hoe gaat het met u?” 

“Mijn dochter stelde voor om deze zomer met haar en mijn kleindochter een weekje naar de Belgische kust te gaan. Samen in een huisje, genieten van de natuur en van elkaar. Een jaar geleden had ik niet verwacht nog eens op vakantie te gaan, ik was aan het revalideren en was nauwelijks iets waard. We moeten nog maar zien hoe het tegen die tijd met me gaat, maar het is natuurlijk iets leuks om naar uit te kijken. Daar wil ik nog even mijn best voor doen.”

Aandoening: Astma
20 januari 2017
De digitale zorg van Jettie

Er zijn nog geen reacties

Reageren