De digitale zorg van Marije

Marije is 32 jaar en woont met haar dochtertje en verloofde in Noordwijk. Twee jaar geleden kreeg ze via de huisarts eindelijk een verklaring voor al haar onverklaarbare klachten: diabetes type 2.

“Onze dochter Lianne was destijds zes maanden oud: onze nachten waren nog veelal gebroken. Ik verklaarde mijn vermoeidheid en gekwakkel door het slechte slapen. Ik denk altijd: niet lullen maar poetsen. Ik ben niet zo snel uit het veld te slaan. Toen ik merkte dat ik ook kortademig werd en mijn zicht achteruit begon te gaan, besloot ik uiteindelijk toch eens langs de huisarts te gaan. Daar werd al snel de diagnose diabetes type 2 gesteld”, vertelt Marije. “Ik was net dertig geworden. ‘Wat een onzin’, dacht ik, ‘Nú al een chronische ziekte’.

Marije’s eerste reactie is haar kop in het zand steken. “Ik wilde er eigenlijk niets van weten. Ik vond het een klap in mijn gezicht. Ik voelde me ook schuldig naar mijn dochter toe. Ik wist best dat ik een paar kilo te zwaar ben en een stuk gezonder moet eten, maar ik had nooit verwacht dat ik ziek zou zijn.” Haar praktijkondersteuner vangt Marije goed op en legt uit dat Marije door af te vallen en het aanpassen van haar dieet mogelijk medicatie kan verminderen en eventueel zelfs kan voorkomen. “Ik wilde kosten wat het kost insuline vermijden”, zegt Marije.

Voedingsapps

Samen met haar vriend start Marije met een koolhydraatarm dieet. Dat betekent onder andere geen pasta, aardappelen, rijst, koekjes of gebak. “Onze calorieën halen we voornamelijk uit gezonde vetten en eiwitten.” Tot dan toe weet Marije weinig van voeding af, maar ze leest verschillende boeken, meldt zich aan op online fora voor diabetespatiënten en download een paar voedingsapps op haar telefoon. “Ik gebruik onder andere MyFitnessPal en Koolhydraatkenner. Het handige van zo’n app is dat je altijd onderweg even kunt checken hoe het zit met een bepaald voedingsmiddel.”

Daarnaast sluit Marije een abonnement af bij een sportschool, waar ze een speciaal fit-mama programma volgt. “Mijn dochter ging op dat moment net naar de crèche, dus kreeg ik meer tijd om aan mezelf te denken. Drie keer per week ben ik gaan sporten. Ik kreeg van mijn, inmiddels verloofde, een Fitbit cadeau om bij te houden hoeveel ik beweeg op een dag. De dagen dat ik niet naar de sportschool ga, probeer ik in ieder geval wel de 10.000 stappen te halen. Da’s met een kleintje in huis gelukkig nooit een groot probleem.”

In de weekenden fietst het gezin graag naar het strand, weer of geen weer. “Heerlijk uitwaaien met elkaar, scheppen en emmers mee, en daarna wat drinken of eten bij de strandtent.” 

Trots als een pauw

De combinatie van het koolhydraatarm eten en het regelmatig sporten, werpt binnen een paar maanden zijn vruchten af. “Ik kwam vier maanden na de diagnose terug bij de POH en kreeg te horen dat ik weer mocht stoppen met de pilletjes. Mijn bloedsuikerspiegel was onder controle, mijn BMI in orde en ik was zes kilo afgevallen.” Zo trots als een pauw liep ze de praktijk weer uit, vertelt Marije.

“Het is niet altijd gemakkelijk om me aan de nieuwe eetregels te houden”, zucht de jonge moeder, “maar ik weet waar ik het voor doe. Soms laat ik de teugels even wat vieren, als we bijvoorbeeld een feestje hebben, maar daarna let ik weer goed op. Mijn gezin is mijn stok achter de deur, maar ik haal ook veel motivatie uit lotgenoten die ik online spreek. Het Diabetes Trefpunt van de Diabetes Verenging Nederland is een fijne plek om ervaringen uit te wisselen en verhalen van anderen te lezen. We denken langzaam na over eventuele gezinsuitbreiding en we hebben inmiddels groen licht gekregen van de praktijkondersteuner. Ik praat graag met andere diabetici over hun kinderwens of zwangerschap. Zo bereid ik me goed voor.”

Meer lezen over digitale zorg voor mensen met diabetes?

Aandoening: Diabetes
26 januari 2018
De digitale zorg van Marije

Er zijn nog geen reacties

Reageren