De digitale zorg van Ton

Sinds drie jaar weet Ton dat de pijn in zijn schouders verklaard wordt door gewrichtsslijtage, oftewel artrose. Dingen tillen voelt hij snel, veel sporten is er niet meer bij. Na jarenlang iedere twee weken naar de fysiotherapeut twintig minuten verderop te zijn gegaan, volgt hij zijn therapie nu op afstand. ‘Wat een verademing, ik hou zoveel tijd over’.

Ton is 59 jaar oud en woont met zijn vrouw in een klein dorp onder Leeuwarden. Samen hebben ze vier kinderen, drie daarvan zijn inmiddels uit huis, de jongste van 18 woont nog thuis. “Ik ben zo lang als ik me kan herinneren een fanatieke sporter geweest. Ik heb van kleins af aan altijd op sport gezeten; voetbal, softbal, zwemmen, rugby, roeien en atletiek. Met mijn jongste zoon ben ik vijf jaar geleden begonnen met tennissen. Hij is erg goed, dus het is altijd een uitdaging om met hem op het veld te staan.”

Toch staat Ton tegenwoordig niet meer op het tennisveld. Drie jaar geleden werd de pijn in zijn schouder steeds erger. Wat hij in eerste instantie wegschoof als een kleine sportblessure of spierpijn, bleek bij de huisarts artrose. “Ik had het kunnen bedenken: zowel mijn vader als zijn vader heeft ernstige artrose gehad en het is een erfelijke ziekte. Uit foto’s bleek dat mijn kraakbeen er op sommige plekken zeer slecht aan toe was.”

Met name in de ochtend heeft Ton veel last van zijn aandoening. “Ik voel me vreselijk stram als ik ’s ochtends wakker word, ik moet dan echt voorzichtig in beweging komen. Zware boodschappen tillen, de kinderen helpen verhuizen, in de tuin werken: het zijn activiteiten die nog wel gaan, maar ze kosten me wel veel moeite en pijn.”

Om de pijn te verlichten gebruikt hij regelmatig langere periodes pijnstillers. “Als de pijn wat langer aanhoudt, neem ik een hogere dosering: iedere twee uur een tablet. Ik zet een reminder in mijn telefoon. Ik weet dat er ook medicijn-apps zijn, maar voor zo nu en dan een paracetamol vind ik de wekker op mijn iPhone volstaan.” Binnenkort krijgt Ton een injectie in zijn schouder die de pijn hopelijk een paar weken, of zelfs maanden, verlicht.

Ton bezoekt iedere twee weken de fysiotherapeut. Of liever gezegd, bezocht. Sinds drie maanden is zijn fysiotherapeut naast fysieke behandelingen in de praktijk namelijk ook digitale behandelingen gaan bieden. Patiënten kunnen thuis aan de slag met oefeningen die voor worden gedaan en uitgelegd in video’s. Als een patiënt er niet uitkomt, of een vraag heeft, kan deze via de mail of via de videochat worden gesteld. “Ik moest van mijn therapeut thuis al oefeningen doen tussen onze afspraken door, en dat ging eigenlijk best goed. Daarom vroeg hij of ik het leuk vond om de online therapie uit te proberen. Het was voor ons allebei wennen in het begin, je ziet elkaar ineens niet meer, maar er zitten ook veel voordelen aan.”

Zo hoeft Ton niet meer iedere twee weken veertig minuten te rijden voor zijn afspraak. En kan hij kan zelf bepalen wanneer hij zin oefeningen doet. “Je moet wel gedisciplineerd zijn”, zegt Ton. “Natuurlijk heb je jezelf ermee als je de oefeningen niet doet, alleen zeg je makkelijker tegen jezelf ‘ik heb geen zin, ik blijf op de bank hangen’, dan dat je niet naar je afspraak gaat of daar je oefeningen niet doet.”

Contact via een video-verbinding is volgens Ton een prima alternatief. “Het is wel prettig om elkaar te zien, iets te kunnen aanwijzen of voordoen, maar dat kan prima via de webcam. Laatst had ik met Johan (Ton’s fysiotherapeut, red.) een gesprek en toen kwam mijn vrouw er ook even bij zitten. Zij had ook een vraag. Normaal krijgt mijn vrouw daar niet makkelijk de gelegenheid voor: ze werkt overdag dus gaat nooit mee naar mijn afspraken. Als ze mij iets vraagt, dan vergeet ik het weer. Dat was voor haar dus ook wel leuk en handig voor een keer.”

Naast de oefeningen die hij moet doen van de fysiotherapeut, probeert Ton dagelijks in beweging te zijn. “Fietsen vind ik niet prettig, maar wandelen gaat prima. Ik had al een stappenteller, een vrij simpel ding. Hij was wel gekoppeld aan een app op mijn telefoon.

Daarmee hield ik al een jaar mijn stappen bij. Van mijn vrouw en kinderen heb ik, alvast voor mijn zestigste verjaardag over twee weken, een Apple Watch cadeau gekregen. Dat horloge houdt bij hoeveel tijd ik stilzit en wandel. Het motiveert me om in beweging te komen: ik wil het liefst iedere dag de cirkel rondkrijgen.”

Digitale diensten: Online behandeling, Videoconsult
10 november 2017
De digitale zorg van Ton

Er zijn nog geen reacties

Reageren