Projectleider van mijn eigen zorg

Wim Geraerdts is 70 jaar en woont samen met zijn vrouw in het centrum van Roermond. Hoewel Wim goed met zijn aandoeningen – COPD, astma en hartritmestoornissen – kan leven, merkt hij zo nu en dan hoe lastig het is dat verschillende artsen niet altijd goed op de hoogte zijn en dat een persoonlijke gezondheidsomgeving ontbreekt.

Begin 2000 kwam Wim erachter dat zijn longen niet optimaal werken. Door astma en COPD heeft hij een longfunctie van slechts 50%. Met medicatie probeert Wim zijn longen zo goed mogelijk te houden. In 2005 ontstaan bij Wim ook hartritmestoornissen. Daar wordt hij uiteindelijk in Duitsland aan geopereerd, omdat hij “in Nederland te lang moet wachten”. Hij slikt blijvend medicatie voor zijn hart, waaronder bloedverdunners. “Bij het ouder worden horen mankementen, die van mij zijn acceptabel en er valt goed mee te leven.”

Wim staat bij de cardioloog en de longspecialist onder controle. Voor zijn COPD moet hij jaarlijks een röntgenfoto laten maken. Over de uitslag van die foto wordt hij door de longspecialist gebeld. “Bij ons in het ziekenhuis gebeurt nog weinig digitaal”, vertelt Wim. Inzage in zijn medisch dossier, laat staan in uitslagen van onderzoeken of controles, heeft hij dan ook niet. “Het zou mij, maar ook mijn zorgverleners, veel tijd en moeite besparen als er meer digitale mogelijkheden aangeboden worden. Online een afspraak maken bijvoorbeeld, of een e-consult.”

Zorg op afstand

Sinds Wim met pensioen is gaat hij graag op vakantie met zijn vrouw, het liefst voor een paar weken achter elkaar. “Ik was voorheen gebonden aan de trombosedienst. Ik vond dat zo onhandig, ik moest daar fysiek naar toe en stond in de rij te wachten. Ik ben zelf online gaan zoeken of ik daar een alternatief voor kon vinden. Ik heb me aangemeld bij een landelijke trombosedienst, waarbij je zelf metingen uitvoert en die gegevens digitaal doorgeeft. Als mijn waardes tussen de normwaarden vallen, dan mag ik zelfstandig mijn volgende inname schema bepalen. Dankzij die trombosedienst kan ik makkelijk vier of zes weken op vakantie en vanaf daar mijn waardes doorgeven.”

Wim meet eens in de twee tot drie weken zijn bloeddruk, om een oogje in het zeil te houden. “Als ik merk dat ik weer een lichte stoornis heb, dan meet ik wat vaker. Ik deel deze waardes verder niet met de cardioloog, tenzij er echt iets is mis is.”

Hoewel Wim naar eigen zeggen nog niet precies weet hoe een PGO (persoonlijke gezondheidsomgeving) eruit kan zien, kan hij zich goed voorstellen dat het een belangrijke bijdrage aan zijn eigen regie kan opleveren. “Ik heb met twee specialisten, de huisarts en de praktijkondersteuner te maken. Ik merk dat ik soms niet goed weet waar ik naartoe moet als ik klachten heb. Zoals bijvoorbeeld, toen ik een flinke verkoudheid te pakken had. Ik had direct last van mijn longen en twijfelde over de medicatie. Moet ik daarvoor naar de longarts of de huisarts?”

Projectleider van mijn eigen zorg

Ook maakt Wim mee dat zorgverleners niet altijd goed op de hoogte zijn van al zijn klachten en aandoeningen. “De cardioloog gaf me nieuwe medicijnen waardoor ik direct last kreeg van mijn longen. Ik vroeg later aan hem of hij niet had gezien dat ik ook longproblemen heb. Hij gaf toe dat hij wel wat in mijn dossier had kunnen zien, maar niet goed genoeg gekeken had.”

Wim begrijpt wel dat artsen te maken hebben met een beperkte beschikbare tijd met patiënt. “De cardioloog of de huisarts heeft niet de mogelijkheid om alles te overzien. Als ik daar zelf sturing aan kan geven, door bijvoorbeeld van tevoren te zeggen: let hierop of kijk daar eens naar, dan kan dat veel schelen. Het zou voor mij als patiënt makkelijk zijn als ik in een online omgeving al mijn informatie bij kan houden, en van daaruit gericht mijn zorgverleners kan informeren en ondersteunen met mijn gezondheidsgegevens. Dat maakt mij de projectleider van mijn eigen zorg.”

Bekijk hier het overzicht van persoonlijke gezondheidsomgevingen.

Aandoeningen: COPD, Hart- en vaatziekten
12 maart 2018
Projectleider van mijn eigen zorg

Er zijn nog geen reacties

Reageren