De meest gedownloade zorg & fitnessapps in augustus

De DigitaleZorgGids bekijkt maandelijks welke gezondheid- en fitnessapps het meest gedownload worden in de iOs en Android appstores en bespreekt wat er opvalt. Wat is de populairste fitness apps van dit moment? Voor wat voor apps is men bereid te betalen? En wat downloaden zorgprofessionals voor apps?

Apps in de categorieën Medical: Android (links) en Apple (rechts). Bron: App Annie.

Health & Fitness

De meest gedownloade gratis apps in de Apple Store zijn apps die gebruikt kunnen worden tijdens het rennen, fietsen of trainen, zoals RunKeeper of Strava. Daarnaast staan er in de top tien drie apps gericht op voeding, onder andere om calorieën bij te houden (MyFitnessPal) of de voedingswaarden van bepaalde producten op te zoeken (Mijn Eetmeter). Op nummer zeven staat de Etos app, een stappenteller app van drogisterijketen Etos waarmee men kortingen bij elkaar kan lopen: hoe meer stappen je zet, hoe meer korting en of gratis producten je krijgt. Ook werd deze maand de app Doula Contraction Labor Coach veel gedownload. Deze app ondersteund zwangere vrouwen bij de weeën en bevalling door ademhalingstechnieken en ontspanningsoefeningen.

Tussen de betaalde iOs apps staat onder andere Instant Heart Rate: blijkbaar is er toch iemand ingetrapt. Maar ook Oei, ik groei!, een app die ouders informeert over de mentale ontwikkelingen die hun baby doormaakt, scoort hoog. In mindfullness lijken Apple-gebruikers deze maand ook geïnteresseerd: drie apps in de top tien zijn gericht op ontspanning, yoga en meditatie.

Er blijkt veel gelijkenis te zijn tussen het downloadgedrag van Apple en Android-gebruikers. In de Google Play store staan ook met name voedingsapps en sportapps. Opvallend genoeg staat de simpele Pedometer app op nummer twee: blijkbaar gebruikt men eerder een losse stappenteller app dan de standaard S Health app van Samsung zelf. Ook de Etos-app staat bij Android in de top tien.

Op nummer een staat de Sleep Cycle alarm clock, een sleeptracker app, die in de Apple store nummer tien staat. Wat wel opvalt: ook Android-gebruikers downloaden massaal apps gericht op hun mentale gezondheid, zoals Buddhify, The Mindfulness App en Stilzitten.

Medisch

In de app-categorie Medisch vind je in de Apple Store onder andere apps die door zorgprofessionals gebruikt worden. Bijvoorbeeld de FK-app. FK staat voor Farmacotherapeutisch Kompas en is een applicatie bedoeld voor alle medische voorschrijvers en afleveraars van geneesmiddelen en alle mensen die hiervoor worden opgeleid, zoals huisartsen of apotheekassistenten. In de top vijf staan daarnaast twee apps gericht op zelfzorg: Moet ik naar de dokter? en Thuisarts. Deze apps kan men raadplegen voor vragen over klachten of aandoeningen, maar ook om te bepalen of een bezoekje aan de huisarts nodig of noodzakelijk is. Ook opvallend zijn de twee apps van zorgverzekeraars: VGZ Mindfulness coach en Mijn DSW, een app waarin klanten van zorgverzekeraar DSW onder andere direct hun nota’s kunnen declareren.

De betaalde medische iOS apps zijn overwegend gericht op (zorg)professionals. Bijvoorbeeld Nursing Calculator: een app waarmee verpleegkundigen eenvoudig berekeningen kunnen uitvoeren rondom medicatie. Een andere opvallende app is Dental Trauma. Deze iOS-app is gericht om ouders, leerkrachten of sportcoaches te ondersteunen bij het verlenen van eerste hulp bij tandproblemen. In de betaalde app Orfeus kunnen zwangeren hun persoonlijke medische dossier bijhouden. Een andere opvallende veel gedownloade app is The Monash University Low FODMAP Diet app. Deze app is gericht op patiënten met prikkelbare darm syndroom (PDS) en geeft voedingsadvies.

In de Google Play store staat in de categorie medisch Moet ik naar de dokter? bovenaan. Ook staan er twee medicatieapps in de top tien: op nummer acht staat de Appotheek, een app ontwikkeld door apothekers om patiënten onafhankelijke informatie over medicijnen te geven als aanvulling op de bijsluiter, en op nummer 9 de medicatiehulp MedApp Medicijnen. Ook de Androidversie van de eerdergenoemde FK-app werd deze maand veel gedownload.

De betaalde Android apps zijn overwegend gericht op persoonlijk gebruik. De Monash University Low FODMAP Diet app staat bij Android bijvoorbeeld op nummer één. Verder zijn vier van de tien apps gericht op zwangerschap (Prengancy++), vruchtbaarheid (Menstrual Calendar) en baby’s (Feed Baby Pro). Wat wel opvalt zijn de vier anatomie apps waarmee men informatie op kan zoeken over het menselijk lichaam. De gekste – en minst bijpassende – app in het overzicht? Ear Spy Pro: een app waarmee je volgens de makers beter kunt afluisteren.

8 september 2016
De meest gedownloade zorg & fitnessapps in augustus

Er zijn nog geen reacties

Reageren