De meest gedownloade zorg & fitnessapps in november

De DigitaleZorgGids bekijkt maandelijks welke gezondheid- en fitnessapps het meest gedownload worden in de iOS en Android appstores en bespreekt wat er opvalt. Wat is de populairste fitness app van dit moment? Voor wat voor apps is men bereid te betalen? En wat downloaden zorgprofessionals voor apps?

Health & Fitness

Zo naar het einde van het jaar toe beginnen die goede voornemens blijkbaar al te kriebelen, want bovenin de gratis apps in de categorie health & fitness staat een app om thuis oefeningen en work-outs te doen (Sweat with Kayla). Daarna volgt MyFitnessPal, één van de grootste apps om informatie over gegeten voeding (calorieën of vetten bijvoorbeeld) bij te houden. De Reanimatie app van de Hartstichting staat ook nog steeds in het overzicht. De app biedt oefeningen en instructievideo’s voor reanimeren en informatie over nazorg bij een reanimatie. De stappenteller app van Etos - waarmee men door te lopen korting krijgt bij de drogisterijketen – begint blijkbaar na een paar maanden in de top drie aan populariteit te minderen. 

Nieuw in de betaalde top drie is de Canadese Full Fitness app. Deze 2,99 kostende app bevat tientallen fitness oefeningen die worden uitgelegd aan de hand van foto's, video's en tekstinstructies. Een andere nieuwkomer is de app HeartWatch. Met deze app krijgen Apple Watch-gebruikers meer zicht op hun hartslagmetingen (uitgevoerd door Apple’s smartwatch). Niet in het bezit van een Watch? Met de Cardiograph app – op nummer zes in het overzicht – kan men hartslag meten zonder een extern apparaat. Deze app gebruikt de (flits)camera van de smartphone om een meting uit te voeren. Tenslotte staat de app PAUSE in de top tien. Deze app kost €1,99 en biedt oefeningen om te ontspannen, onder andere door met je vingers patronen na te tekenen op je telefoon. 

Je hartslag meten met de Cardiograph app

De vorige maand gelanceerde Reanimatie app werd door Android-gebruikers deze maand ook volop gedownload. En ook bij hen beginnen de goede voornemens nu al: in de top drie staat de 30 Day Fit Challenge Workout. Deze app helpt om in dertig dagen fitter te worden door iedere dag thuis oefeningen te doen. 

De app voor jonge ouders, Oei ik Groei!, staat deze maand bovenaan in de top tien meest gedownloade betaalde apps. Een nieuwkomer is de €4,99 kostende app My Diet Coach Pro (er bestaat ook een gratis versie van deze app). Deze app stuurt motiverende berichten, helpt om bij te houden wat men door de dag eet en heeft een ‘paniek-knop’ als iemand dreigt te zwichten voor een ongezonde lekkernij.

My Diet Coach Pro: druk de 'paniek-knop' in als je dreigt te zwichten voor een ongezonde lekkernij

In de top tien staat ook Stilzitten, de zogeten mindfulness app voor kinderen. De app bevat oefeningen waarmee kinderen tot rust kunnen komen en zich beter kunnen concentreren. Tenslotte valt de nieuwkomer iMuscle 2 op. Deze app biedt net als andere fitnessapps voorbeelden van trainingen die men thuis kan doen, maar focust door middel van grafische plaatjes specifiek op welke spieren wanneer en hoe gebruikt worden.

 

Medisch 

iOS downloads: categorie medisch

Vooralsnog lijken Thuisarts.nl en Moet ik naar de dokter geen concurrenten te hebben op de appmarkt. Deze apps, die gebruikers ondersteunen bij hun hulpvragen, blijven hun toppositie houden. Een nieuwkomer in de top-10 is de Sleep Science Alarm Clock. Deze app belooft bij te houden hoe een gebruiker slaapt en hem of haar op een prettige manier te wekken (op de beste tijd en met een zacht muziekje). Een plekje naar beneden, maar nog steeds in de top tien, staat de HartslagNu app. Burgerhulpverleners krijgen via deze app een seintje als zij op zes minuten verwijderd zijn van een slachtoffer die hun hulp kan gebruiken. 

Bij de betaalde apps staat de nieuwe app Verpleegkundig Rekenen op nummer één. Deze app dient als controlemiddel voor zorgverleners die berekeningen moeten uitvoeren. De app vermeldt daarbij wel duidelijk niet verantwoordelijk te zijn voor eventuele fouten die gemaakt worden door (het gebruik van) deze app. iOS gebruikers downloadde ook regelmatig Binkie. Deze app is gericht op ouders en bevat praktische informatie en advies over maar liefst 68 veel voorkomende aandoeningen bij kinderen. In de top tien staat naast Verpleegkundig Rekenen app verder nauwelijks apps voor zorgprofessionals, op de app van de NIV (Nederlandse Internisten Vereniging) na. Deze app biedt richtlijnen voor diagnosticeren en behandelen van aandoeningen op het gebied van inwendige specialismen (je organen). 

Android downloads: categorie medisch

Aan de top tien gratis gedownloade Android apps valt niets op te merken, behalve dat er drie apps in staan (Period Calendar, Pregancy + en Period Tracker) die heel specifiek op vrouwen zijn gericht. Opvallende nieuwkomer is de betaalde app lijst is de app Muscle Trigger Point. Deze app biedt een overzicht van zeventig spieren en hun mogelijke pijnpunten. Op die manier kan het volgens de makers makkelijker zijn om bepaalde klachten in beeld te brengen. Een andere nieuwe app in het overzicht is Baby +: your baby tracker. Deze €3,49 kostende app informeert dagelijks over de ontwikkelingen in het leven van de baby, biedt de mogelijkheid om speciale momenten op te slaan in een babydagboek of jaarverslag en geeft daarnaast tips en adviezen over slaap of voiding. 

Benieuwd naar het app overzicht van vorige maand?

2 december 2016
De meest gedownloade zorg & fitnessapps in november

Er zijn nog geen reacties

Reageren