De meest gedownloade zorg & fitnessapps in oktober

De DigitaleZorgGids bekijkt maandelijks welke gezondheid- en fitnessapps het meest gedownload worden in de iOs en Android appstores en bespreekt wat er opvalt. Wat is de populairste fitness app van dit moment? Voor wat voor apps is men bereid te betalen? En wat downloaden zorgprofessionals voor apps?

Health & Fitness 

Overzicht iOS oktober. Bron: App Annie

Hardloopapp RunKeeper staat op nummer een in de meest gedownloade gratis iOS apps deze maand. Wellicht niet zo gek: uit een eerder onderzoek door website Runnersweb blijkt dat Runkeeper in Nederland de populairste app is om hardloop trainingen mee bij te houden. 

Op nummer twee staat Mijn Eetmeter, de voedingsapp van het Nederlandse voedingscentrum. De stappenteller app waarmee men korting bij elkaar kan stappen bij drogisterijketen Etos is ook onverminderd populair de afgelopen maand. Opvallend in de top tien is de Reanimatie app van de Hartstichting. De app werd deze maand vernieuwd en kwam daarmee in de pers. De app biedt oefeningen en instructievideo’s, onder meer van borstcompressies en beademing, en informatie over nazorg bij een reanimatie. De app is voor iedereen te gebruiken, maar niet bedoeld ter vervanging van een reanimatiecursus.

De nieuwe reanimatie app van de Hartstichting.

Bij de betaalde iOS apps staat de 7 Minute Workout Challenge op nummer één. Deze app is bedoeld om in intensieve sessies van 7 minuten fit te worden. Verder kocht men apps om te stoppen met roken en om te werken aan de mentale gezondheid. Op nummer acht in dit overzicht staat de Cronometer app, een 2,99 kostende app om voeding en beweging in bij te houden. Opvallend, wat de voertaal van deze app is Engels en dat zal niet iedereen handig vinden. Een alternatief is MyFitnessPal. Dat is een gelijksoortige caloriëen-teller app die wel Nederlands als voertaal heeft en keuze biedt uit allerlei Nederlandse voedingsmiddelen: van Appelsientje tot Hema rookworst en ontbijtkoek. 

Overzicht Android oktober. Bron: App Annie

Ook Android-gebruikers downloaden in oktober massaal de Reanimatie app van de Nederlandse Hartstichting. Daarnaast werd de van oorsprong Japanse Pedometer app het meest gedownload, dat is een simpele app om stappen mee bij te houden. 

Ook Android-gebruikers downloaden in oktober massaal de Reanimatie app van de Nederlandse Hartstichting.

Een opvallende nieuwkomer in het gratis app overzicht is Twilight. Deze app belooft gebruikers beter te laten slapen. Hoe werkt het? Het licht van smartphone-schermen is standaard een vrij koude kleurtemperatuur, ook wel bekend als ‘blauw licht’. Voor het slapengaan is blauw licht minder goed voor de ogen en kan ervoor zorgen dat je minder snel in slaap valt en het slaapritme verstoord wordt. Twilight zorgt ervoor dat de kleurtemperatuur van het display warmer wordt, waardoor het beter is voor de ogen. Overigens zit er op de iPhone sinds de nieuwe iOS 10 update standaard een ‘Night Shift’ optie, die precies dezelfde functie heeft als de Twilight app. 

In het betaalde Android overzicht staat de Twilight Pro Unlock op de nummer één. Deze app kost tien cent en biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om ’s avonds een vast tijdstip in te stellen waarop Twilight automatisch geactiveerd moet worden. ‘Oei ik groei’ is ook blijvend populair, evenals stop met roken apps (Quit Smoking Now) en mindfullness apps (Stilzitten of De Mindfulness App). 

Medisch 

De Nederlandse app ‘Moet ik naar de dokter’ staat nog steeds in de top vijf van gratis medische iOS apps. Ook de VGZ Mindfulness coach, een app met oefeningen gericht op de mentale gezondheid, VGZ is populair. De EHBO app is een nieuwkomer in de top tien. Volgens de Koninklijke Nederlandse Vereniging EHBO kunnen op dit moment te weinig mensen eerste hulp verlenen wegens gebrek aan kennis, terwijl juist de eerste minuten cruciaal zijn om levens te redden of letsels te beperken. Met de EHBO-app kan men binnen enkele seconde zien hoe te handelen bij een beroerte, verstikking of hartaanval. Ook kleinere ongevallen als snijwonden of kneuzingen zijn in de app terug te vinden. 

De nieuwe EHBO app kun je binnen enkele seconden zien hoe te handelen bij een beroerte, verstikking of hartaanval

Op nummer acht staat een soortgelijk app, namelijk HartslagNu. Burgerhulpverleners krijgen via deze app een seintje als zij op zes minuten verwijderd zijn van een slachtoffer die hun hulp kan gebruiken. De app maakt gebruik van de GPS-locatie van de gebruiker en houdt dus rekening met de lokale infrastructuur zoals wegen, water en spoorlijnen. Een groot nadeel: het continue gebruik van GPS op de achtergrond van een smartphone heeft een negatief effect op de batterijduur. Nummer negen van de gratis medische iOS apps is de Zwangerschaps Assistent. Gebruikers voeren hun uitgerekende datum in en krijgen vanaf het begin van hun zwangerschap tot twee weken na de bevalling elke dag een tip van een collega-zwangere, verloskundige of andere deskundige. 

De betaalde medische apps zijn overwegend gericht op zorgprofessionals. Daarnaast staat de Nederlandse app Blinkie in het overzicht. Deze 2,39 kostende app is gericht op ouders met jonge kinderen. Blinkie bevat 68 ziekten en ongevallen die veel voorkomen bij jonge kinderen en biedt praktische tips en hulp. Verder staat Diapp (2,99 euro) in het overzicht: deze app is ontwikkeld voor diabetespatiënten. Zij kunnen met Diapp het totaal aantal koolhydraten per maaltijd uitrekenen en zo een spuit-indicatie krijgen. Om het gebruiksgemak van de app te vergroten staan er al 950 standaard ingevulde voedingsmiddelen in waaruit gekozen kan worden. 

Blinkie bevat 68 ziekten en ongevallen die veel voorkomen bij jonge kinderen en biedt praktische tips en hulp.

De top drie betaalde Android apps ziet er precies hetzelfde uit als de gratis top 3 voor iOS. In het overzicht staat verder Thuisarts en ook een Engelstalige symptomenchecker ‘Your.MD Free Symptom Checker’. Een opvallende nieuwkomer in de app is de Speech Assistant AAC. Deze app is gericht op mensen met een spraakbeperking. Zij kunnen met de app bijvoorbeeld duidelijk maken wat ze willen eten, doen of vragen, door de app ingevoerde teksten te laten uitspreken of in beeld te laten zien. 

Benieuwd naar het app overzicht van vorige maand? 

 

 

1 november 2016
De meest gedownloade zorg & fitnessapps in oktober

Er zijn nog geen reacties

Reageren