Apps hebben vaak toegang tot allerlei persoonlijke gegevens die op je telefoon staan. Denk aan contacten, locatie, foto’s en social media. Het is belangrijk om te weten welke persoonlijke gegevens een app verwerkt, zodat je precies kan kijken of je dat wel wil.
Wie je vrienden zijn, waar je bent en welke foto’s je hebt zijn persoonlijke gegevens. Dit zijn gegevens van jou en laat je niet snel aan een vreemde zien of weten. Voor apps geldt hetzelfde.
Een app komt op verschillende manieren aan jouw persoonlijke gegevens. Een deel heb je zelf in de hand. Namelijk waar jij de app een machtiging voor geeft: denk aan locatie, contactenlijst en afbeeldingen. Soms heeft een app een machtiging nodig om goed te werken. Denk maar aan een hardloopapp. Deze heeft jouw locatie nodig om jou de weg te wijzen. Wil je voorkomen dat je app informatie verzamelt die hij niet nodig heeft? Je kunt je instellingen zo aanpassen dat een app altijd toestemming moet vragen om zulke gegevens van je telefoon te gebruiken.
Meer informatie over app-machtigingen in Android of iOS >>
Soms moet je een account aanmaken om de app te gebruiken. Dan deel je je contactgegevens. Een app die je helpt afvallen, wil bijvoorbeeld jouw gewicht en lengte weten. Deze informatie vul je zelf in en verwerkt de app ook. Iedere keer wanneer je iets (moet) invullen, kun je je afvragen: is het nodig dat een app je adres, geboortedatum of andere informatie weet?
De derde manier waarop apps aan gegevens komen, is de informatie die een app automatisch verzamelt. Meestal gaat het hier om hoe jij je gedraagt in de app: waar je op klikt, welke artikelen je leest en welke video’s je bekijkt. Maar ook hoe lang je een artikel leest. In een privacyverklaring kun je lezen welke bezoekersgegevens een app verzamelt, waarom hij die verzamelt en met welke partijen hij dat deelt. Maar niet iedere app is daar eerlijk over.
Op je iPhone heb je een aantal instellingen die beperken hoeveel gegevens je automatisch deelt. Binnen iOS kun je bijvoorbeeld ‘reclametracking’ uitschakelen. Hiervoor ga je naar ‘Instellingen’, dan naar ‘Privacy’ en vervolgens naar ‘Reclame’. Schakel ‘Beperk reclametracking’ in. Zo zou je geen gepersonaliseerde advertenties ontvangen via het reclameplatform van Apple.
Ook kun je ‘ververs op achtergrond’ uitzetten. Ga hiervoor naar ‘Instellingen’, ‘Algemeen’ en vervolgens naar ‘Ververs op achtergrond’. Schakel dit uit. Zo kunnen inactieve apps niet meer op de achtergrond draaien en dus geen informatie versturen.
Meer weten?
- Waar kun je de privacyverklaring in een app vinden?