DigitaleZorgGids: Diabetes (type 1 en 2)

Heeft u Diabetes? DigitaleZorgGids zocht uit wat digitale zorg voor u kan betekenen. (laatst geupdate: 23-03-2017)

Wat houdt de ziekte in?

Diabetes, ook wel bekend als suikerziekte, is een verzamelnaam voor een aantal stofwisselingsziekten waarbij de bloedsuikerspiegel (bloedglucose) niet op peil blijft. Er zijn twee hoofdtypen diabetes. De meest voorkomende soort is diabetes type 2: negen van de tien mensen met diabetes hebben diabetes type 2. Dit betekent dat zij te weinig insuline in het lichaam hebben en het lichaam ook niet meer goed op dit hormoon reageert.
Een relatief kleinere groep mensen heeft diabetes type 1. Bij deze mensen vernielt het afweersysteem de cellen die insuline aanmaken in de alvleesklier. Mensen met diabetes type 1 moeten elke dag hun bloedsuiker meten en insuline spuiten of via een pompje binnenkrijgen. Er zijn ook diabetes type 2 patiënten die elke dag hun bloedsuiker moeten meten en insuline spuiten.
Diabetespatiënten kunnen vanwege hun ziekte problemen krijgen aan hun nieren, ogen, bloedvaten en voeten. 

Wat voor digitale zorg diensten kunt u gebruiken?

DigitaleZorgGids heeft geprobeerd om voor u als diabetespatiënt een zo volledig mogelijk overzicht te maken van digitale zorgdiensten waar u gebruik van kunt maken. Naast de meer algemene digitale zorgdiensten die uw zorgverlener mogelijk al biedt – zoals een e-consultonline herhaalrecept of inzage in uw medische dossier – hebben wij voor u een selectie gemaakt van ziekte-specifieke apps, sites en services. 

Mist u een app, site of ander product in dit overzicht? Laat dit dan weten aan onze redactie via redactie@digitalezorggids.nl 

Wat vindt de patiëntenvereniging? 

Angela de Rooij-Peek is relatiebeheerder bij Diabetesvereniging Nederland. Volgens haar houdt de DVN de technologische ontwikkelingen nauwlettend in de gaten. "Dat kan ons niet ontgaan natuurlijk. We schrijven er nieuwsitems over op de website en we hebben een heel actieve diabetes community waarop mensen met diabetes digitaal contact hebben. Daar worden alle innovaties en ontwikkelingen uitgebreid besproken. Wij mengen ons als DVN in die gesprekken als daar om gevraagd wordt, en daarnaast zijn we actief als moderator. En natuurlijk houden we op die manier een vinger aan de pols wat er leeft onder onze doelgroep."

 

 

"Het ei van Columbus is nog niet ontdekt, dat weten we wel. Wel zijn er een paar hele goede apps of platformen. Wat app-makers met name goed tussen de oren moeten krijgen is dat diabetes niet ineens leuk wordt als je er een app voor ontwikkelt. Het is geen hobby. Candy Crush speel je voor de lol, koolhydraten tellen met zo'n Koolhydratenteller doe je alleen omdat het moet. Een app of site maakt het hooguit iets makkelijker of dragelijker."

 

>Wat kunt u zelf doen?

Hulp en informatie via relevante apps en sites

Diabetes Dagboek (Android | gratis)
Het Diabetes Dagboek kun je als dagelijks logboek gebruiken om bijvoorbeeld je glusoceniveaus, bloeddruk, Hb1Ac en koolhydraten bij te houden. De app toont diverse grafieken en rapporten en biedt de mogelijkheid om deze als CSV of PDF-bestand te exporteren en direct op te sturen naar uw zorgverlener.

mySugr Diabetes Logbook (iOS | Android | gratis)
mySugr kreeg vooral bekendheid door zijn frisse design (“make diabetes suck less!”) en integrale aanpak: de app stelt je in staat om medicijngebruik, voeding, bloedwaarden en beweging bij te houden en eenvoudiger verbanden te ontdekken waarmee je wat kunt in het dagelijks leven. De app is ontwikkeld door een Fins bedrijf, maar is ook in het Nederlands beschikbaar. De app heeft daarnaast verschillende motiverende functies, waaronder de mogelijkheid om challenges aan te gaan om aan persoonlijke gezondheidsdoelen te werken. mySugr Diabetes Logbook kan geïntegreerd worden met Apple’s Gezondheid (Health) app. 


 

mySugr: "Make diabetes suck less!"

Appsuline (iOS | Android | gratis)
Met deze Nederlandse app kun je koolhydrateninname, insulinegebruik en bloedglucosewaarden bijhouden. Appsuline is ontwikkeld door Boeren Medical, dat is een Nederlandse leverancier voor diabeteshulpmiddelen. Het is mogelijk om de bluetooth-bloedglucosemeter van Boeren Medical aan de app te koppelen. De informatie die in de app wordt opgeslagen kan als PDF worden opgeslagen en doorgestuurd. 

Dbees.com Diabetes Management (iOS | Android | gratis)
In Dbees.com kunnen relevante metingen, informatie en toegediende insuline worden bijgehouden. Deze app is gekoppeld met een online programma waar de data uit de app automatisch naar doorgestuurd wordt. Het voordeel hiervan is dat de diabetesverpleegkundige of internist ook kan inloggen en mee kan kijken met de ingevulde informatie. Deze app wordt op meerdere patiënten for a besproken en krijgt vier van de vijf sterren in de Google Play Store. 

HelpDiabetes (iOS | Android | € 0,99/gratis)
Deze app van type 1 diabetesfonds Hippo & Friends biedt onder andere de mogelijkheid om de hoeveelheid koolhydraten per maaltijd te berekenen en een schatting te maken van de benodigde hoeveelheid insuline. Er kan per gewicht, stuk of glas gezocht worden bij de voedingsmiddelen. Daarnaast biedt HelpDiabetes een logboekfunctie voor bloedglucose, insuline en activiteiten.  

Koolhydraatkenner (iOS | Android | € 1,99/€ 1,00)
Dankzij de Koolhydraatkenner app hebben mensen met diabetes altijd de zogeheten koolhydratentabel bij zich op hun mobiele telefoon. De app kan van meer dan 1000 producten de hoeveelheid koolhydraten (gram) per hoeveelheid melden. Producten die ontbreken, kunnen gebruikers zelf toevoegen. Koolhydraatkenner is ontwikkeld in samenwerking met de artsen en diëtisten van Diabeter, het nationaal kenniscentrum voor Diabetes. Een deel van de kosten van de app wordt gedoneerd aan de Juvenile Diabetes Research Foundation, een organisatie die onderzoek naar diabetes type 1 stimuleert en financiert. 

Platemate (iOS | Android | gratis) Ascensia Diabetes Care ontwikkelde Platemate: een app waarop een virtueel bord met eten samengesteld kan worden om te bepalen hoeveel koolhydraten er in deze maaltijd zitten. Ascensia heeft daarbij een leuke(re) manier gevonden om deze controle uit te voeren. Het is ook mogelijk om je glucosewaardes in de app in te vullen en via e-mail gegevens te delen met een behandelaar of familielid. 

 

Platemate is een app waarmee je inzicht krijgt in jouw voeding 

Glucose Buddy: Diabetes Log (iOS | Android | gratis)
In de Glucose Buddy app kan relevante informatie als voeding, koolhydraten, toegediende insuline, maar ook activiteiten, bloeddruk, gewicht en HBa1C worden ingevuld en bijgehouden. Deze informatie kan gemaild worden naar zorgverleners of familieleden en daarnaast eenvoudig gedeeld worden op bijvoorbeeld Facebook of Twitter. De voertaal van deze app is Engels. 

Glooko (iOS | Android | gratis)
De Amerikaanse aanbieder Glooko ontwikkelde een soort opzetstuk die het mogelijk maakt om verschillende bloedsuikermeters en insulinepompen van onder andere Ascensia, Freestyle, OneTouch of ACCU-Chek, uit te lezen in de Glooko smartphone of tablet app. Daarnaast kan informatie over dagelijkse activiteiten of gewicht automatisch ingelezen worden door koppelingen met leveranciers als Fitbit, Runkeeper, Withings, Jawbone en Moves. Glooko biedt daarnaast een heel uitgebreide voedseldatabase om gemakkelijk voeding bij te houden. De Glooko app brengt door middel van grafieken en overzichten trends in beeld en biedt de mogelijkheid om deze resultaten eenvoudig te delen met een zorgverlener of familielid. 

Glooko: je bloedsuikermeter laten inlezen op je smartphone door middel van een opzetstuk

Diabetes voet en schoen app (iOS | gratis)
Orthopedisch schoenspecialist George In der Mauer ontwikkelde deze app om mensen met diabetes te helpen bij het controleren op diabetische voeten. Daarnaast biedt de app een controlefunctie en informatie bij het inlopen van nieuwe schoenen. Mocht er toch iets mis zijn, dan kan de app direct doorverbinden naar een medisch specialist. 

Cyberpoli/diabetes.nl
Op de cyberpoli kunnen kinderen jongeren met een chronische ziekte, bijvoorbeeld diabetes, anoniem vragen stellen zorgprofessionals of ervaringsdeskundigen, ervaringen uitdelen en chatten met andere kinderen en meer informatie over hun ziekte opzoeken.  

 

>Wat kunt u samen met uw dokter doen?

Samenwerking op zelfmanagement platformen

Steeds meer zorgverleners werken met digitale systemen waarin ze met u kunnen communiceren, informatie kunnen delen of uw waardes in de gaten kunnen houden. Wat u kunt gebruiken dat hangt af van uw zorgverlener. Wij houden u graag op de hoogte van wat er allemaal al mogelijk is, u kunt zelf eens navragen bij uw huisarts of longverpleegkundige of zij al zoiets bieden. Misschien bent u wel de eerste met wie uw dokter aan de slag wilt gaan. 

e-Vita (in bepaalde regio’s in gebruik in NL, informeer bij uw zorgverlener) Zelfmanagementplatform e-vita is bedoeld om mensen met diabetes grip te geven op hun ziekte en gezondheid. Op het platform kunnen meetwaarden en uitslagen van controles bekeken worden en kan zodoende inzichtelijk worden gemaakt wat het effect is van bepaalde voeding, medicatie of (meer) beweging. e-Vita biedt daarnaast veel informatie over diabetes, zowel voor u persoonlijk als in het algemeen over uw aandoening. Het zelfzorgplatform beschikt ten slotte over verschillende leerprogramma’s die als extra ondersteuning kunnen bieden bij bijvoorbeeld het stoppen met roken of meer beweging krijgen. Wanneer uw huisarts deelneemt aan e-Vita kan hij/zij u uitnodigen om een persoonlijk account op e-Vita te gaan gebruiken. 

Diabetescoach van MijnGezondheidsPlatform
Zelfmanagementplatform MijnGezonheidsPlatform heeft een onderdeel genaamd Diabetescoach. Dit online programma ondersteunt mensen met diabetes bij hun ziekte. Met behulp van dit programma leert men meer over hun aandoening, de behandeling en de gevolgen. In de Diabetescoach kunt u een doel opstellen en hier in dertien weken naartoe werken. Gedurende die dertien weken krijgt u acties aangereikt die helpen bij het behalen van dat doel. U kunt Mijn GezondheidsPlatform zelfstandig gebruiken (informeer hiernaar bij uw zorgverzekeraar), maar het is ook mogelijk dat u MGP aangeboden krijgt via uw behandelaar of coach. Deze kan dan online met u meekijken en informatie gebruiken in de behandeling.  

Digitale zorg beloftes voor diabetes patiënten

Zoals u kunt lezen, zijn er al een talloze apps, sites en diensten waar u als diabetes-patiënt gebruik van kunt maken. Maar de ontwikkelingen gaan snel en er wordt continue aan nieuwe producten of technologieën gewerkt die mogelijk in de toekomst voor u uitkomst kunnen bieden. 

Sensoren ter vervanging van bloed prikken
Bedrijven als Medtronic, Dexcom en Abbott verkopen al enige jaren zogeheten sensoren die een vervanging kunnen zijn voor bloed prikken. Zo’n sensor zit in een soort pleister met een klein naaldje en kan bijna een week metingen draadloos doorgeven aan een apart apparaatje met een display waarop u uw suikerwaarden kunt aflezen. Vanaf 2016 begint het steeds normaler te worden dat die sensor de gemeten waarden direct aan een app doorgeeft. Daardoor heeft u alle metingen in uw smartphone, en is een apart apparaat overbodig. Door de waarden te combineren met gegevens over voeding, beweging en slaap kunt u zelf gemakkelijker patronen ontdekken en uw insulinegebruik aanpassen, zeggen de leverciers. Deze sensoren worden momenteel alleen vergoed voor een kleine groep mensen met diabetes type 1, maar verschillende verzekeraars onderzoeken of deze sensoren niet beter en uiteindelijk voordeliger zijn dan de strips voor een glucosemeter. Meer lezen over sensoren kunt u hier.

Pijnloos je bloedsuiker meten

Het farmaceutisch bedrijf Roche is bezig met de ontwikkeling van een nieuwe technologie voor diabetespatiënten. Dit zogeheten Eversense is een nieuw continue glucose monitoring (CGM) systeem. Bestaande CGM systemen werken met een sensor die met een naaldje op de huid wordt gedragen, bij de Eversense wordt de sensor door middel van een kleine ingreep onder de huid van de bovenarm ingebracht. De sensor communiceert met een oplaadbare en afneembare zender die op de bovenarm wordt gedragen. Deze zender kan met een smartphone app worden uitgelezen en geeft een seintje zodra de glucosespiegel te hoog of te laag is. Op dit moment zijn er zeven patiënten in Nederland die het nieuwe systeem als een test uitproberen. Het systeem wordt in eerste instantie in twee behandelcentra aan een klein aantal mensen met diabetes aangeboden, naar verwachting volgen meer ziekenhuizen in Nederland dit jaar. Het Eversense systeem zal in eerste instantie alleen worden voorgeschreven door het ziekenhuis. Dat betekent dat u de sensor momenteel niet zelf kunt aanschaffen: het systeem wordt alleen via het ziekenhuis verstrekt bij een indicatie voor continu glucose monitoring.

De veelbelovende Eversense sensor wordt momenteel door een aantal diabetes patiënten getest

Glucosepompen
Voor een bepaalde groep patiënten is de insulinepomp een mogelijk goede vervanging voor prikken met de insulinepen. Zo’n pomp geeft door een klein slangetje of een pleister insuline af. Met zo’n pomp kan de afgifte beter worden gedoseerd, waardoor patiënten hun glucosespiegel constanter kunnen houden. Een insulinepomp heeft voor- en nadelen waarop we hier niet kunnen ingaan. Maar het is wel belangrijk om aan te geven dat deze pompen in de toekomst volgens deskundigen steeds vaker automatisch aangestuurd zullen worden door de gegevens van de eerder genoemde sensoren en andere informatie. Bijvoorbeeld: een armband die bijhoudt hoeveel energie je hebt verbruikt. Op die manier kun je bijna spreken van een kunstmatige alvleesklier. Vooral wanneer de pomp onderhuids kan worden ingebracht en de sensor voor de bloedsuikermetingen steeds kleiner wordt.

Lenzen en tatoeages
Medische ondernemingen werken al tientallen jaren aan de ideale sensor die bloedprikken overbodig moet maken. Sinds een jaar of tien zijn daar ook andere technologiebedrijven bijgekomen. Zo wordt er al sinds 2014 door onder andere Google gewerkt aan de ontwikkeling van een slimme contactlens die bloedsuiker zou kunnen meten in het traanvocht en daarmee prikken overbodig maakt. 

Google werkt aan een slimme contactlens die bloedsuiker zou kunnen meten in het traanvocht

Ook de Nederlandse onderzoeksorganisatie TNO werkt sinds 2012 samen met het Diabetesfonds aan zogeheten medische lichttechnologie. Hiermee zou een sensor dwars door de huid heen bloedsuikerwaardes kunnen meten. En Noviosense, een Nederlands bedrijf, werkt met buitenlandse partners aan een klein staafje dat achter je ooglid past zonder dat je er last van hebt. Dat staafje stuurt glucosemetingen door naar een smartphone app. 

Wetenschappers van de University van California in San Diego publiceerden begin dit jaar een onderzoek naar een opplaktatoeage die non-invasief glucose kan meten. Die tatoeage is een zogenaamd proof-of-concept en dus nog geen bruikbaar product, maar de onderzoekers zijn optimistisch over de technologie. 

Onduo
Het zusterbedrijf van zoekmachine Google, Verily kondigde onlangs een samenwerking aan met het Franse farmaceutische bedrijf Sanofi. De twee willen een nieuwe behandeling voor diabetes te gaan ontwikkelen. In het nieuwe initiatief, genaamd Onduo, wordt om te beginnen al vijfhonderd miljoen dollar gestoken. Onduo wil onder andere een slimme insulinepen gaan uitbrengen die met allerlei online diensten, zoals apps en sites, kan communiceren. 

Apple en Dexcom
Apple, u weet wel, de Amerikaanse technologiegigant, werkt met bloedsuikermeter fabrikant DexCom aan een slimme Apple Watch app. De bedoeling is dat er een app ontwikkeld wordt waarmee de gegevens van een bestaande continue glucosemeter automatisch via bluetooth worden weergegeven op de Apple Watch. Een groot voordeel hiervan is dat men discreet alarmen en glucosewaarden op de pols kan bekijken.

Bloedsuikermeten via je oor 
Het Amerikaanse bedrijf Integrity Applications werkt aan een non-invasief apparaatje waardoor bloedglucose gemeten kan worden via het oor. Hierdoor wordt (pijnlijk) prikken overbodig. GlucoTrack bestaat uit een ontvanger – die nog het meest lijkt op een smartphone - en een clip die op de oorlel vast gezet wordt. De sensor in de clip meet binnen enkele tellen de bloedsuikerwaarde en toont die meting op de ontvanger (het bijgeleverde apparaatje). Die ontvanger verzamelt de data en toont de metingen in overzichtelijke grafieken. Ook is de data is eenvoudig te downloaden en delen.

Een onderzoek uitgevoerd door een Israëlisch medisch centrum toont aan dat de lezingen door GlucoTrack in 97,3% van de gevallen binnen de klinisch geaccepteerde marges vallen.

GlucoTrack heeft een Europese CE-markering en wordt wereldwijd in verschillende landen verkocht, waaronder Italië, Thailand en Uruguay. Op dit moment heeft GlucoTrack nog geen Nederlandse distributeur, dus is het nog niet mogelijk om in Nederland aan deze nieuwe meter te komen.

Aandoening: Diabetes
21 november 2016
DigitaleZorgGids: Diabetes (type 1 en 2)

Er zijn nog geen reacties

Reageren