Digitale ondersteuning bij reuma: 4 gratis apps

Heb je reuma? DigitaleZorgGids zocht uit wat digitale zorg voor je kan betekenen en vond deze 4 gratis apps. De apps geven je inzicht in wat je nodig hebt om je goed te voelen, oefeningen voor soepele gewrichten en logboekfuncties.

ReumaApp (iOS | Android | gratis)

De afdeling Reumatologie van het Erasmus MC in Rotterdam ontwikkelde de Reuma App. Deze app draait om wat een reumapatiënt nodig heeft om zich goed te voelen. De Reuma App stelt vragen over uiteenlopende onderwerpen, zoals beweging, medicatie, zwangerschap, werk, seksualiteit of reizen. Op basis van de antwoorden krijgen patiënten tips om meer grip te krijgen op hun aandoening en het dagelijks leven fijner of soepeler te laten verlopen. De Reuma App biedt daarnaast een logboek, waarin patiënten kunnen bijhouden hoe ze zich voelen. De agenda functie kan gebruikt worden om medicijn-herinneringen in te stellen of afspraken in het ziekenhuis bij te houden. Tenslotte bevat de app video’s met oefeningen om de soepelheid van de gewrichten te bevorderen. 

De Reuma App is ontwikkeld door het Erasmus MC in Rotterdam.

 

De ReumaApp geeft reuma patienten persoonlijke informatie over hun ziekte

ReumaMeter (iOS | gratis)
Reade, een centrum voor revalidatie en reumatologie, heeft voor haar patiënten de app ReumaMeter gecreëerd. Het doel van de app is reumapatiënten thuis te kunnen monitoren. In de app worden vragen gesteld om een beeld te krijgen van de ziekteactiviteit. Daarnaast is ReumaMeter een onderzoekstool. Met behulp van de ingebouwde sensoren van een smartphone (bijvoorbeeld een ‘stappenteller’) wordt het looppatroon van een gebruiker geanalyseerd. Zo proberen de onderzoekers van Reade te ontdekken over een verband is tussen ziektelast en het beweegpatroon van reumapatiënten. 

De ReumaMeter is ontwikkeld door softwarebedrijf BrightFish en biofarmaceutisch bedrijf AbbVie in samenwerking met Reade, een centrum voor revalidatie en reumatologie. 

Track+React (iOS | Android | gratis)
In deze Engelstalige app kunnen patiënten allerlei informatie over zichzelf en hun aandoening bijhouden: voeding, beweging, medicatie, pijnscores, stijfheid, gemoedstoestand, slaap en de functie van gewrichten. Het idee is dat je hierbij een compleet overzicht krijgt dat je met een zorgverlener kunt bespreken om te bekijken of er verbanden bestaan tussen bovengenoemde zaken en reumasymptomen. 

Track+React is ontwikkeld door de Arthritis Foundation, de Amerikaanse reumatoïde artritis patiëntenvereniging.

RheumaBuddy (iOS | Android | gratis)
Deze eveneens Engelstalige app helpt naar eigen zeggen om controle te krijgen op leven met reuma. Enerzijds biedt de app een logboek functie, waarin patiënten allerhande informatie over zichzelf kunnen bijhouden om met hun zorgverlener te bespreken. Daarnaast heeft de app een ‘buddy-functie’: in de online community voor RheumaBuddy gebruikers kun je om hulp of advies vragen of contact leggen met lotgenoten. 

RheumaBuddy is ontwikkeld door het Deense digital health bedrijf Daman.

Meer weten?

- De digitale zorg van Bart
- De digitale zorg van Kenny

Aandoening: Reuma
10 december 2018
Digitale ondersteuning bij reuma: 4 gratis apps

Er zijn nog geen reacties

Reageren