Digitale zorg beloftes voor een betere nachtrust

Slaap is een thema dat veel mensen bezighoudt. Zeker bij mensen die, om welke reden dan ook, minder goed slapen. Inmiddels zien we steeds meer apps die mentale ontspanning, en daardoor betere nachtrust, beloven. Maar het gaat nog een stapje verder. Er worden namelijk ook apparaten en gadgets ontwikkeld die moeten helpen ontspannen en beter slapen. Of al deze apparaten hun beloftes ook waarmaken, dat kunnen wij niet garanderen. Maar het is in ieder geval interessant om eens te lezen waar er op dit moment aan wordt gewerkt.

Zicht op je slaap

Naast apps en sleep trackers, zijn er ook allerlei producten die je in je bed of in de slaapkamer plaatst om zicht te krijgen op je nachtrust. Een voorbeeld is de Beddit Smart 3, alweer de derde generatie van de slimme slaapsensor. Deze sensor plaats je op het matras onder het hoeslaken. De Beddit registreert slaapduur en kwaliteit, hartslag en ademhalingsfrequentie. Via bluetooth stuurt de sensor deze informatie naar je telefoon, zodat je ’s ochtends kunt zien hoe je hebt geslapen die nacht. Een ander voorbeeld is de Withings Aura. De Aura bestaat uit een unit voor op het nachtkastje waarmee de slaapomgeving (temperatuur en luchtkwaliteit) wordt gemonitord en waar rustgevend licht en geluid uit komt. Een dunne sensor op het matras meet ondertussen beweging, hartslag en ademhaling en deelt al deze informatie met de Withings app. 

Met de Withings Aura wordt je slaapomgeving gemonitord. Een speciale sensor op je matras registreert verder beweging, hartslag en ademhaling

Wat deze apparaten doen is inzichtelijk maken hoe je slaapt, zodat je daar eventueel van kunt leren en iets aan kunt doen. Maar hoe zorg je dan dat je beter slaapt? Daar denken sommige slimme ontwikkelaars ook iets voor verzonnen te hebben…. 

Sneller slapen

De Thim is een slimme ‘slaap-ring’ en bedoeld voor mensen die moeite hebben om in slaap te vallen. Volgens de makers van Thim kun je je lichaam namelijk trainen om sneller in te slapen door de sensatie van het in slaap vallen opnieuw en opnieuw te beleven. Deze techniek wordt sleep re-training genoemd. Thim helpt bij die training. De slimme ring registreert als je in slaap valt en maakt je na drie minuten weer wakker. Je valt weer in slaap, en wordt na drie minuten weer gewekt. Dit herhaalt zich een paar keer. Hoe vaker je in slaap valt, hoe beter je je lichaam traint om snel in slaap te vallen. Uiteindelijk zou de Thim zichzelf dus overbodig moeten maken. 

Met de Thim kun je je lichaam trainen om sneller in te slapen door de zogenaamde techniek 'sleep re-training'

Anti-snurken

Zelf een snurker of een snurkende partner? De Anti-Snore Wearable van het bedrijf van een Nederlandse tandarts moet voor snurkers uitkomst bieden. Zijn bedrijf, Sleep.ai, haalde ruim 80.000 dollar op met hun crowdfundingcampagne om de Anti-Snore Wearable in productie te nemen. Volgens Sleep.ai slaapt 70% van de mensen die snurken op hun rug. Liggend op de zij wordt er minder of niet gesnurkt. Gebruikers dragen een elastieken band met trillende sensor om hun bovenarm. Deze sensor is gekoppeld aan de ‘Do I Snore or Grind?’ app. Deze smartphone app registreert het geluid van snurken of tandenknarsen en stuurt – zodra dit geluid wordt gedetecteerd - een signaal naar de Anti-Snore Wearable. Deze gaat vervolgens trillen, zodat de drager weet dat hij op zijn zij moet rollen. In de app wordt bijgehouden hoe vaak en wanneer iemand snurkt, zodat je zelf kunt kijken of zaken als medicatie, roken of alcohol het gesnurk (negatief) beïnvloeden. 

Met een anti snurk wearable krijg je een signaal als je op je rug ligt

Relaxter dankzij een wearable

Bij veel mensen heeft stress een negatief effect op de nachtrust. Hoe meer ontspannen je bent, hoe beter je over het algemeen slaapt. De makers van Kortex ontwikkelden een sensor die ingezet kan worden om – naar eigen zeggen – de stress hormonen in de hersenen te doen dalen en de melatonine (het hormoon dat het slaap-waak ritme reguleert) te verhogen. Maar let op: de Kortex werkt alleen samen met een virtual reality (VR) headset, zoals de Samsung Gear VR of Google Daydream VR. Terwijl je via zo’n bril naar ontspannende beelden kijkt, stimuleert de Kortex de hersenen door middel van pulserende elektrische golven. Na het dragen zou men zich meer ontspannen en relaxt moeten voelen, aldus de makers.

Er zijn nog geen reacties

Reageren