DigitaleZorgGids: hart- en vaatziekten

Heeft u een hart- en vaatziekte? DigitaleZorgGids zocht uit wat digitale zorg voor u kan betekenen. (laatst geupdate: 16-02-2017)

Wat houdt de ziekte in?

Hart- en vaatziekten is een verzamelnaam voor alle aandoeningen die betrekking hebben op hart en bloedvaten, inclusief beroerte. 

Wat voor digitale zorg diensten kunt u gebruiken?

DigitaleZorgGids heeft geprobeerd om voor u als hart- en vaat patiënt een zo volledig mogelijk overzicht te maken van digitale zorgdiensten waar u gebruik van kunt maken. Naast de meer algemene digitale zorgdiensten die uw zorgverlener mogelijk al biedt – zoals een e-consult, online herhaalrecept of inzage in uw medische dossier – hebben wij voor u een selectie gemaakt van ziekte-specifieke apps, sites en services. 

Mist u een app, site of ander product in dit overzicht? Laat dit dan weten aan onze redactie via redactie@digitalezorggids.nl 

Wat vindt de patiëntenvereniging?

Inge van den Broek is beleidsadviseur bij De Hart&Vaatgroep. “Dat er van alles gebeurt op het gebied van digitale zorg voor hart- en vaatpatiënten, dat is zeker. Maar het is ondoenlijk voor ons alles bij te houden. Daarvoor is het veld te groot en te breed. Gelukkig zijn wij partner van de DigitaleZorgGids. Het is mooi dat zij een inventarisatie maken als deze en die ook bijhouden.” Via onze website en ons magazine Vida besteden we geregeld aandacht aan ehealth en wat het mensen met hart- en vaatziekten kan bieden. Dan wijzen we natuurlijk ook op de DigitaleZorgGids. 

“Vanuit De Hart&Vaatgroep hebben wij ook een rol als belangenbehartiger. Zo zijn er criteria opgesteld waaraan telemonitoring van mensen met hartfalen moet voldoen en wij zitten daarbij aan tafel. Daarnaast vragen wij ziekenhuizen of zij telemonitoring aanbieden aan hartfalenpatienten, zodat wij dat op een landkaartje op onze website kunnen plaatsen. Niet ieder ziekenhuis biedt nog telemonitoring en wij vinden dat, gezien de meerwaarde voor mensen met hartfalen, het niet van je ziekenhuis of arts mag afhangen of telemonitoring wel of niet beschikbaar is.

Apps

Hulpverlening en spoed

Reanimatie (iOS | Android | gratis)
De Reanimatie app van de Hartstichting biedt oefeningen en instructievideo’s, onder meer van borstcompressies en beademing, en informatie over nazorg bij een reanimatie. De app is voor iedereen te gebruiken, maar niet bedoeld ter vervanging van een reanimatiecursus.

HartslagNu ( iOS | Android | gratis)
Dankzij de HartslagNu app worden burgerhulpverleners opgeroepen als er in de buurt iemand wordt getroffen door een hartaanval. Het gaat daarbij om mensen die hoogstens zes minuten verdwijderd zijn van elkaar. Via de app kan een gebruikers precies waar dit is, zodat hij of zij direct kan reageren en eerste hulp kan verlenen, wat in het geval van hartproblemen levensreddend kan zijn.

Met de HartslagNu app worden burgerhulpverleners opgeroepen als er in de buurt iemand wordt getroffen door een hartaanval

HeartsafeLiving ( iOS | Android | gratis)
Van het AED Alert-systeem Hartveilig Wonen is de app HeartsafeLiving. Deze app alarmeert vrijwilligers op hun smartphone als er een 112 melding binnenkomt binnen een bepaalde straal van het slachtoffer. De app houdt de locatie van de vrijwilliger in de gaten, zodat de meest nabije vrijwilliger spoedig aanwezig kan zijn bij het slachtoffer.

Meetapps

Er zijn talloze apps op de markt die door middel van de camera van je smartphone iets menen te zeggen over hartslag of hartkloppingen. De meetprincipes zijn in principe dezelfde als die van pulse-oxymeters. Een pulse-oxymeter is een medisch instrument waarmee de hoeveelheid zuurstof in het bloed kan worden bepaald via een clipje op de vinger. Hartslagapps zijn veelal gericht op reacreatief of informatief gebruik. We selecteren een aantal apps die op deze manier meten, maar wel een (klinische) context toevoegen aan de meetwaarden.

OLVG Boezemfibrilleren (tijdelijk niet vindbaar in de App Store)
Het OLVG in Amsterdam heeft een app ontwikkeld waarmee mensen kunnen testen of ze last hebben van boezemfibrillatie, een hartritmestoornis waarbij het hart continu onregelmatig samentrekt. De OLVG boezemfibrilleren app gebruikt de camera van de smartphone. Hoewel de app in de App Store te vinden is, is hij vooralsnog bedoeld voor patiënten van OLVG met gediagnosticeerd boezemfibrilleren. 

FibriCheck (iOS | Android | gratis)
De app FibriCheck werkt eveneens samen met de smartphone camera. Een gebruiker dient 60 seconde zijn of haar vinger op de camera te plaatsen om zo een hartslag te detecteren. Deze metingen worden door de app geanalyseerd en geeft aan of een patiënt mogelijk een hartritmestoornis heeft. FibriCheck was één van de eerste medische apps die een CE-keuring kreeg als medisch hulpmiddel. 

Fibricheck detecteert een hartritmestoornis en is een CE-gecertificeerd medisch hulpmiddel

Cardiograaf (iOS | Android | 0,99)
Cardiograaf is in tegenstelling tot veel andere apps een betaalde app. Met Cardiograaf kun je hartslag en hartritme visualiseren. Elke meting die is uitgevoerd wordt met datum en tijdstip opgeslagen. Eventueel kun je zelf een bericht toevoegen (‘net na het sporten’, ‘net na het wakker worden’). De app kan wel door meerdere mensen gebruikt worden: je kunt meerdere profielen aanmaken zodat ieders metingen op de eigen account worden opgeslagen. Tenslotte kan de meethistorie worden geëxporteerd als bestand naar je telefoon en op die manier doorgestuurd worden naar de dokter. 

Instant Heart Rate (iOS | Android | gratis)
Eén van de meest gedownloade hartslag-meet apps is de Instant Heart Rate van Azumio. Werkt eveneens met de camera van je smartphone en toont net als een ‘echte’ ECG de golven van je hartslag.

Cardiio (iOS | gratis)
De app Cardiio is eveneens bedoeld om met de camera van je smartphone hartslag te meten. De app ziet er qua vormgeving fris uit en is ook Nederlandstalig. De makers van de app zeggen op hun website duidelijk dat Cardiio geen medisch hulpmiddel is, niet gebruikt moet worden voor diagnose of behadeling, maar alleen voor informatieve en educatieve doeleinden. 

Skip a Beat (iOS | 1,99)
Skip a Beat is een spelletje in de vorm van een app van het Nederlandse bedrijf Happitech. Het idee achter Skip a Beat is dat het spelen van dit spelletje ervoor zorgt dat de hartslag van een gebruiker vertraagd. Tijdens het spelen meet de smartphone camera via de vinger de hartslag van de speller. 

Informatie/dossier apps

Tropaz ( iOS | gratis)
De Nederlandse partij Infotrom ontwikkeld Tropaz, een app gericht op trombosepatiënten. De app zorgt ervoor dat patiënten ten alle tijden de informatie over hun antistollingsbehandeling bij de hand hebben. De app heeft een doseringskalender en laat INR-uitslagen zien, daarnaast biedt een agenda functie informatie over eerstvolgende afspraken bij de trombosedienst. Bij verschillende diensten, bijvoorbeeld in Leiden en Deventer, is de app op maat gemaakt voor diens patiënten.

Zelfzorgplatforms, -apps en -sites (samen met uw zorgverlener)

cVitals (iOS | gratis)
De app cVitals (voorheen ThuisMeetApp) van FocusCura is bedoeld om hartpatiënten thuis te monitoren. Patiënten kunnen gewicht, bloeddruk en antwoorden op vragenlijsten over hun conditie via de cVitals direct doorsturen naar de hartfalenpoli. Vervolgens kan deze data direct gecontroleerd worden en kan er indien nodig contact worden gelegd met de patiënt. De cVitals is alleen te gebruiken wanneer uw zorgverlener de app heeft voorgeschreven. 

e-Vita Hartfalen
Het Hartfalen portaal van zelfzorgplatform e-Vita biedt patiënten die hierop samenwerken met hun zorgverlener drie dingen. Allereerst inzage in hun uitslagen, waaronder jaarcontroles en andere meetwaarden (gewicht, bloeddruk of hartslag). Daarnaast inzage in hun medicijngebruik, welke medicatie is er gebruikt of wordt er momenteel gebruikt en in welke dosering. Tenslotte geeft het e-Vita platform informatie over de aandoening, mogelijke behandelingen en andere veelgestelde vragen. Als u gebruikt wilt maken van het platform, dan kunt u met uw zorgverlener bespreken of hij of zij dit aanbiedt.

Mijn Hartfalen Online
Het platform Mijn Hartfalen Online is onderdeel van MPGO: mijn persoonlijke gezondheidsomgeving. Gebruikers van Mijn Hartfalen Online kunnen in deze digitale omgeving een persoonlijk, medisch dossier bijhouden. Zij kunnen zelfgemeten waarden invoeren en vragenlijsten invullen over hun stemming en gemoedstoestand. Het platform maakt vervolgens inzichtelijk hoe het door de tijd heen gaat, zodat het effect van de behandeling in beeld wordt gebracht. Patiënten kunnen er zelf voor kiezen om hun zorgverlener(s) mee te laten kijken in hun digitale dossier. Mijn Hartfalen Online heeft daarnaast een kennisbank met informatie over het ziektebeeld, geneesmiddelen en handige tips. Als patiënten meer vragen hebben, kunnen zij een e-consult doen met een zorgverlener via het platform. Als u gebruikt wilt maken van het platform, dan kunt u met uw zorgverlener bespreken of hij of zij dit aanbiedt.

MijnHartfalencoach
MijnHartfalencoach is een initiatief van medisch technologiebedrijf Sananet Care en het Hart-en Vaatcentrum van het MUMC te Maastricht. MijnHartfalencoach is een zelfzorgplatform waarop hartpatiënten en hun zorgverleners samen kunnen werken aan de behandeling van de patiënt. Het platform bevat onder andere informatie (‘kenniskuur’) over de behandeling van hartfalen, de mogelijkheid om herinneringen (bijvoorbeeld om medicatie in te nemen) in te stellen of digitaal contact te leggen met een zorgverlener en individueel zorgplan waarin afspraken met de zorgverlener zijn vastgelegd. MijnHartfalencoach voert daarnaast wekelijkse en periodieke controles uit door de gebruiker vragen te stellen over klachten en of beperkingen die zij ervaren. Volgens de makers van het platform kan dit in principe een regulier controle bezoek aan het ziekenhuis voorkomen. U kunt gebruikmaken van MijnHartfalencoach zolang u wordt behandeld door de zorgverlener die MijnHartfalencoach voor u heeft aangezet. Informeer bij interesse dus bij uw zorgverlener of hij of zij dit bidet. 

In het Hart en Vaat Centrum van het Maastricht UMC+ wordt momenteel getest met begeleiding bij MijnHartfalencoach door een ‘slimme’ digitale verpleegkundige met de naam Molly. Molly zal onder andere patiënten stimuleren om dagelijks metingen uit te voeren en persoonlijk advies over de behandeling geven. Het ziekenhuis onderzoekt de ervaringen van dertig patiënten en hun behandelaars met de digitale verpleegkundige. 

Empower
Empower is een zelfmanagement systeem voor patiënten met hartfalen. Het platform is in het UMC Utrecht ontwikkeld. Patiënten voeren zelf thuis metingen uit, zoals bloeddruk en gewicht, en die gegevens worden digitaal doorgevoerd naar Empower. Als de meetwaarden niet binnen de met de patiënt afgesproken bandbreedte vallen, dan krijgt de patiënt daar direct een melding van. Daarnaast krijgt u als patiënt een geprotocolleerde vragenlijst. Op basis van de antwoorden op die vragen, wordt er een advies opgesteld. Er wordt getest met Empower in meerdere ziekenhuizen in Nederland (waaronder het Amphia Ziekenhuis in Breda, Diakonessen Ziekenhuis in Utrecht en het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein en Utrecht). Indien u gewenst wilt maken van Empower, kunt u aan uw zorgverlener vragen of hij of zij dit aanbiedt. 

HartWacht
Hartpatiënten verzekerd bij Zilveren Kruis kunnen via de ‘Hartwacht’ 24 uur contact leggen met een cardioloog via hun smartphone of tablet. HartWacht werkt op basis van de ThuisMeten en BeeldBellen app van FocusCura. Deze apps maken het mogelijk om een video-verbinding te maken tussen een patiënt en zorgverlener en om opdrachten voor thuismetingen – zoals bloeddruk, gewicht of hartslag – aan een patiënt door te geven. Patiënten voeren hun metingen in de app in en deze worden direct doorgestuurd. Bij opvallende waarden wordt er direct (via video) contact gelegd. De waarden worden ook opgeslagen in het elektronische patiënten-dossier van Cardiologie Centra Nederland, de derde partij die naast Zilveren Kruis en FocusCura betrokken is bij HartWacht.

Met Hartwacht worden thuismetingen - zoals bloeddruk, gewicht of hartslag - direct doorgestuurd naar de cardioloog. Bij opvallende waarden wordt direct (via videobellen) contact gelegd.

 

Zelfmeetapparatuur en wearables 

CoaguCheck XS
Bijna alle trombosediensten bieden patiënten de mogelijkheid om buiten de reguliere controles om zelf metingen uit te voeren. Patiënten doen dit bijvoorbeeld met de CoaguChek XS. Dit kleine apparaatje gebruikt een druppel bloed – verkregen door een vingerprik – om uw INR te meten. De CoaguaChek kan worden uitgelezen door de bijbehorende app. De informatie die wordt verzameld door het apparaat kan digitaal worden uitgelezen en gedeeld. 

AliveCor Kardia
AliveCor Kardia is een hoesje voor je iPhone waarmee je via zogeheten elektroden direct een hartfilmpje (ECG) op je smartphone kunt maken. Het Amerikaanse bedrijf achter dit hoesje, AliveCor, heeft software ontwikkeld waarmee het mogelijk is om bepaalde vormen van hartritme-stoornissen met een behoorlijke betrouwbaarheid te kunnen herkennen. De Kardia heeft echter ook een andere toepassing. Wanneer mensen een operatie hebben ondergaan, zijn zij in de periode daarna nog vaak onzeker of het boezemfibrilleren wel echt is verdwenen. Met een apparaat als de Kardia kan een cardioloog op afstand aan een patiënt vragen om een meting uit te voeren, om daarna het resulterende hartfilmpje te bekijken. De cardioloog kan de patiënt dan meestal geruststellen, of toch vragen om voor nader onderzoek naar het ziekenhuis te komen. 

Activity tracker of smartwatch met hartslagmeter
Steeds meer stappentellers, fitness trackers en smartwatches zijn tegenwoordig uitgerust met een sensor die het mogelijk maakt om (continue) hartslag te meten. Hoewel de metingen nog niet altijd zo nauwkeurig zijn als wanneer deze bijvoorbeeld worden uitgevoerd door een borstband, worden de sensoren verwerkt in wearables steeds beter en preciezer.

Zogenaamde fitness trackers zijn tegenwoordig uitgerust met een hartslagmeter

16 februari 2017
DigitaleZorgGids: hart- en vaatziekten

Er zijn nog geen reacties

Reageren