DigitaleZorgGids: Zwangerschap

Bent u zwanger? DigitaleZorgGids zocht uit wat digitale zorg voor u kan betekenen.

Relevante apps

Tijdens uw zwangerschap kan het leuk en nuttig zijn om informatie te lezen over uw veranderende lichaam en de ontwikkeling van de baby (of baby’s) in uw buik. U heeft misschien ook vragen: wat mag u wel en niet eten, welke oefeningen kunt u nog doen, welke kwaaltjes horen bij welk trimester? Het kan ook prettig zijn om een dagboek bij te houden: hoe u zich voelt en hoe het met u en de baby gaat. Met prangende vragen kunt u vanzelfsprekend altijd bij u verloskundige of gynaecoloog terecht. Maar dankzij allerhande apps voor op uw smartphone of tablet kunt u zelf ook van alles lezen, terugvinden en registeren. Wij selecteerden enkele apps die veel gebruikt worden en of veel positieve reviews kregen.  

Van lijnzaadje tot meloen
De Engelse app The Bump (iOS | Android | gratis) is een welbekende en veel gebruikte zwangerschappsapp. Iedere keer vertelt deze app hoe groot de baby op dat moment is (waarbij ze altijd een vergelijking met fruit of groente maken) en welke ontwikkelingen de baby doormaakt. Daarnaast bevat de app relevante artikelen, veelgestelde vragen en een overzicht van to-do’s van week tot week – bijvoorbeeld het maken van een afspraak bij de verloskundige of het regelen van kraamzorg. 

De Engelstalige app The Bump is een van de meest gebruikte zwangerschapsapps

Blijf je goed voelen
De Nederlandse app Wellmom (iOS | Android | gratis) helpt aanstaande moeders bij het psychologische proces dat hoort bij een zwangerschap (en de periode daarna). De app is bedoeld om stress te verminderen en positiever te zijn. De app biedt onder andere interactieve lessen hoe jij en de baby je goed kunnen voelen. Wellmom bevat daarnaast quick tools, om je snel wat beter te voelen, handige tips en de mogelijkheid om een stemmingsdagboek in te vullen. Wellmom werd ontwikkeld door een Amerikaans technologiebedrijf gericht op mentale gezondheid en het Trimbos-instituut, het Nederlandse Instituut van Mentale Gezondheid en Verslaving.

De app Wellmom werd ontwikkeld door het Trimbos instituut en richt zich op psychologische proces dat hoort bij een zwangerschap 

Checklists
In de app Zwanger en Zo! (iOS | Android | gratis) staan talloze handige lijstjes. Bijvoorbeeld met wat je wel en niet mag eten (samengesteld in samenwerking met het Voedingscentrum) of met wat er in de vluchtkoffer moet en wat er niet in baby’s uitzet mag ontbreken. Aanstaande moeders kunnen wekelijks hun buik fotograferen en in de galerij van de app opslaan en de groei bekijken. En mocht het zover zijn, dan bevat de app ook een weeën timer. 

Wat mag je wel en niet eten?
Dat wijn en sushi voorlopig even van het menu geschrapt worden, dat weten de meeste mensen wel. Maar welke kaassoorten mogen ook al weer wel of niet? En hoe zit het met koffie of chocolade? De app Zwanger & Eten (iOS | Android | €1,79) geeft een uitgebreid overzicht van wat je juist wel of niet zou moeten eten tijdens de zwangerschap. Er zijn ook gratis apps beschikbaar die informeren over voeding, maar dit is één van de meest uitgebreide en daardoor betere apps op de markt.

Zwanger & Eten: een app die overzicht geeft in wat je wel en niet mag eten

Blijven bewegen
Zolang de verloskundige of gynaecoloog daar akkoord mee gaat, doe je er goed aan om tijdens je zwangerschap te blijven bewegen. Je zult je work-out routine echter wel wat moeten aanpassen. De app Pregnancy Workouts Free (Android | gratis) heeft per trimester oefeningen verzameld. De oefeningen zijn allemaal onder de twintig minuten. Als je meer oefeningen wilt kun je ook de betaalde versie van de app nemen.

Zwangerschapsyoga
Een fijne manier om te ontspannen tijdens de zwangerschap is door het doen van yoga. Deze vorm van sport kan onder andere zwangerschapskwalen helpen verminderen. De app Prentale Yoga (iOS | gratis) is een uitgebreide fitness app gericht op zwangere vrouwen. De app bevat yogaoefeningen gesorteerd per trimester.  

35 apps in 1
De app Mama Apps (iOS | Android | gratis) bestaat uit 35 onderdelen die allemaal met zwanger worden, zwangerschap, kraamtijd en baby’s te maken hebben. In de app kan onder andere talloze persoonlijke gezondheidsinformatie worden bijgehouden tijdens de zwangerschap (gewichtstoename, geboorteplan, klachten, buikfoto’s). Zodra de baby er eenmaal is, kan Mama Apps ook gebruikt worden om alle ontwikkelingen van de baby bij te houden. 

Video’s
In de app van Babycenter (iOS | Android | gratis) krijg je dagelijkse updates over je baby, zowel in afbeeldingen, tekst als video’s. Zwangere vrouwen kunnen bijhouden hoe vaak de baby trapt en inspiratie op doen voor babynamen met de namen-zoeker functie. De app geeft daarnaast tips over voeding, beweging en hoe om te gaan met zwangerschapskwalen als misselijkheid of lage rugpijnen. De app telt tijdens de zwangerschap af tot de uitgerekende datum.  

Door de verloskundigen
ZwApp (iOS | Android | gratis) is een app ontwikkeld door verloskundigen uit het Slingelandziekenhuis in Doetichem. Aanstaande moeders vullen eerst wat persoonlijke informatie in over hun zwangerschap en medische achtergrond. Zo zorgt de app ervoor dat vrouwen op het juiste moment de informatie ontvangen die voor hen relevant is tijdens hun zwangerschap. De app kan ook gebruikt worden om een dagboek bij te houden of afspraken te noteren. Tenslotte biedt ZwApp een (ook zonder internet te gebruiken) bibliotheek met informatieve artikelen over zwangerschap.

Met ZwApp krijg je op de juiste momenten in je zwangerschap de informatie die relevant voor je is
 

Omgaan met emoties
De app BewustZwanger (iOS | Android | gratis) informeert en begeleid ouders bij het emotionele deel van een zwangerschap en de voorbereiding op het ouderschap. In de app zijn interviews met andere aanstaande ouders te vinden, maar ook filmpjes over interactie met baby’s en informatie over babypsychologie. In de app zijn daarnaast oefeningen te vinden om contact te maken met de ongeboren baby, maar ook om beter te leren ontspannen.  

Bewuste keuzes maken
Geen app, maar wel een online programma: Zelfbewustzwanger.nl helpt zwangere vrouwen en hun partners bij het maken van (bewuste) keuzes tijdens hun zwangerschap. Het programma duurt veertien weken en biedt video’s, oefeningen en tools om te werken aan zelfvertrouwen en eigen regie. Iedere week ontvangen deelnemers een nieuwe module via de mail. Het helpt om het geboorteplan te maken gebaseerd op de eigen keuzes. De inhoud van het programma is samengesteld in samenwerking met een gynaecoloog, meerdere verloskundigen en diverse andere zorgprofessionals en ervaringsdeskundigen. Deelnemers van het programma worden ook uitgenodigd voor een besloten Facebook-groep om met elkaar in contact te komen.

 

Digitale zorg beloftes voor zwangeren

Ook tijdens de zwangerschap is het mogelijk om van alles zelf bij te houden. Niet alleen uw gewicht, hartslag of slaapgedrag, maar ook de baby in de buik kan nauwlettend in de gaten gehouden worden. Sommige digitale zorg producten zijn nu al verkrijgbaar, soms alleen nog niet in Nederland alleen, anderen zijn nog in ontwikkeling.  

Thuis (pret)echo’s maken
Tijdens de zwangerschap wordt er – bij geen complicaties – om de paar maanden een echo-foto gemaakt om de groei en de ligging van de baby in de gaten te houden. Het Heerlense bedrijf Babywatcher ontwikkelde een klein apparaat waarmee thuis echo’s gemaakt kunnen worden. Vanaf 14 weken kunnen aanstaande ouders met de Babywatcher zelf foto’s en video’s van hun ongeboren kindje maken en op hun computer of tablet bekijken. Het apparaat mag maximaal drie keer per dag tien minuten per keer gebruikt worden. Volgens de makers van de Babywatcher is het maken van een 2D echo onschadelijk mits er gehouden wordt aan een bepaalde intensiteit van de straling en tijdsduur. Tijdens de lancering van het apparaat werden er Kamervragen gesteld over het doe-het-zelf-echoapparaat. 

Met het apparaat Babywatcher kun je thuis echo's maken. Het apparaat staat in Nederland ter discussie, zo warden er in 2015 Kamervragen hierover gesteld

Weeëntracker
Bloomlife, een Vlaamse onderneming, werkt momenteel aan Belli. Belli is een smart pregnancy tracker die vrouwen tijdens het derde trimester van hun zwangerschap kunnen dragen om inzicht te krijgen in hun eerste weeën. Belli meet en telt de weeën en stuurt deze informatie via Bluetooth door naar de bijbehorende Belli app. Zwangere vrouwen (in de Verenigde Staten) kunnen een abonnement afsluiten voor 29 dollar per week waarmee ze een Belli sensor ontvangen, tien wegwerp patches om op de buik te plakken en een Samsung Galaxy smartphone (Belli werkt momenteel alleen op Android) die vooraf geïnstalleerd en klaar voor gebruik is. Na de bevalling stuur je dat pakketje weer terug naar Bloomlife. De Belli is momenteel nog niet verkrijgbaar in Nederland. 

Hartje luisteren
Niets zo bijzonder als het kloppende hartje van de baby in de buik horen. Het Amerikaanse bedrijf Bellabeat ontwikkelde de Shell (schelp in het Engels): een app waarmee vrouwen thuis de hartslag van de baby kunnen horen. De app werkt als volgt: je installeert de Shell app op je smartphone, en houdt de smartphone vervolgens op je buik. De microfoon vangt non-invasief geluid op vanuit de baarmoeder, en een algoritme herkent de hartslag van de baby uit die geluiden. Shell heeft ook advies over waar je de telefoon het beste kunt plaatsen om het beste geluid op te vangen gedurende je zwangerschap. De gemeten hartslag kan vervolgens ook opgeslagen en gedeeld worden.

Bellabeat: thuis naar de hartslag van je kindje luisteren

Naast de Shell app heeft Bellabeat ook een extra versterker gemaakt die je op de smartphone kunt zetten om het geluid nog beter op te vangen. Voor het beste resultaat zegt Bellabeat dat de app vanaf week 30 gebruikt kan worden. Bij de beschrijving in de app store staat ook een disclaimer vermeld dat Shell geen medisch apparaat is, en dat het niet bedoeld is om medisch advies van een arts of gynaecoloog te vervangen.

Er zijn nog geen reacties

Reageren