Dokters vs. Internet

‘Even’ een lichamelijke klacht of gezondheidsprobleem opzoeken op internet, dat doen we allemaal weleens. Alleen geeft zo’n zoektochtje via Google ons regelmatig juist meer stress: we lezen tegenstrijdige verhalen en uiteenlopende, enge diagnoses. In zo’n geval is even de dokter bellen, mailen of een bezoekje brengen soms toch wat slimmer.

In het televisieprogramma Dokters vs. Internet moeten twee teams achterhalen wat de diagnose van een patiënt is. Het ene team bestaat uit drie huisartsen, het andere team uit wisselende bekende Nederlanders. De teams nemen het tegen elkaar op om zoveel mogelijk juiste diagnoses te stellen. De huisartsen doen dit op basis van hun kennis en ervaring, het team leken met gezond verstand en internet. Op KRO-NCRV is deze zomer een nieuw seizoen van start gegaan. 

Het programma bestaat uit verschillende rondes, waarin punten verdiend kunnen worden voor het stellen van de juiste diagnose. Waarbij de huisartsen kunnen terugvallen op hun kennis en het stellen van de juiste vragen, moeten de BN’ers vaak eerst snel informatie inwinnen via de iPad. 

Wie stelt de juiste diagnose? 

Een patiënt in het programma is Ria, een moeder van 48 jaar oud. Ria werd in het ziekenhuis opgenomen met hoge koorts, pijn op de borst, veel zweten en vermoeidheid. Inmiddels voelt ze zich beter, maar de vermoeidheid blijft aan. De teams mogen ieder een minuut ja/nee-vragen stellen aan de patiënt en moeten vervolgens zelf bedenken wat er met haar aan de hand is. Het team BN’ers stelt de diagnose ziekte van lyme, de huisartsen denken q-koorts. De juiste diagnose blijkt die van de dokters. 

Een andere patiënte is Wendy, 28 jaar oud. Ze wilde graag in een kinderdagverblijf gaan werken, maar moest deze droombaan helaas opgeven. Vier jaar geleden viel ze ineens extreem af en was ze erg vermoeid. In de ‘Medische Mysterybox’ zit een hint, daar mag een teamlid aan voelen en zijn of haar bevinding met de rest van het team delen. De BN’ers stellen de diagnose maagslijmvliesontsteking, de huisartsen het syndroom van Sjögren. De punt gaat wederom naar de huisartsen: zij stellen de juiste diagnose. 

Dokter Google

Huisarts Bart Timmers zit in het zorgprofessionals team. Timmers is een vooruitstrevende huisarts, die zich al jaren bezighoudt met de digitalisering van de gezondheidszorg en zijn vernieuwde rol daarin. "Ik vraag er al jaren naar als ik denk dat patiënten zelf al gezocht kunnen hebben op internet. Ik vind het prima als patiënten dat doen. Ik vind het mooi datje een geïnformeerde patiënt hebt, maar ik heb daarnaast mijn expertise. Soms komen we als team internet-patiënt-dokter verder dan met patiënt-dokter alleen." 

Huisarts Bart Timmers (rechts) zit in het zorgprofessionals team

Timmers ziet ook het risico van zelf op Google klachten en gezondheidsproblemen zoeken. "Het is moeilijk om informatie te wegen. Wat is de bron? Hoe groot is de waarschijnlijkheid van iets? En hoe betrouwbaar is de informatie? Daarnaast mis je het lichamelijke onderzoek wat bij de huisarts plaats vindt." Volgens de huisarts pakt Dokters vs. Internet het goed aan: "De bedoeling is vooral om informatie over ziektebeelden te geven en daarbij te laten zien hoever je zelf kunt komen met zoeken op internet, maar ook om duidelijk te laten zien welke risico’s daarbij horen."

Kijk de afleveringen terug via deze link

 

30 augustus 2017
Dokters vs. Internet

Er zijn nog geen reacties

Reageren