Doneer uw hartslag voor het goede doel

Heeft u negentig seconde de tijd om mee te werken aan een onderzoek naar hartritme? Om aandacht te generen voor boezemfibrilleren, de meest voorkomende hartritmestoornis wereldwijd, en om hartmetingen te verzamelen is de campagne HeartforHeart opgericht. Het idee: als zoveel mogelijk mensen via een gratis app hun hartslag ‘doneren’, groeit het inzicht in hartritmestoornissen. Dat betekent wel dat u (anoniem) uw persoonlijke data deelt.

“Vergelijk het met doneren van geld aan een goed doel”, zegt bedenker Yosef Safi Harb van Happitech in een interview met de NOS. “Alleen doneer je geen geld, maar 90 seconden van je hartritme.” Happitech is een Nederlands bedrijf dat technologie heeft ontwikkeld waarmee een smartphone boezemfibrilleren kan detecteren. Dat werkt als volgt: je plaatst je vinger op de cameralens van de smartphone. De technologie meet de weerkaatsing van het licht: bloed reflecteert en absorbeert namelijk licht. De mate van reflectie zegt onder andere iets over het bloedvolume. Met elke hartslag varieert dat volume. De app kan zo een onderscheid maken tussen een regelmatige en een onregelmatige hartslag. 

Deze meettechnologie is verwerkt in de iOS app HeartforHeart. Naast de hartmeting vraagt de app ook om persoonlijke informatie in te vullen, waaronder leeftijd, gewicht, woonplaats en informatie over beweeggedrag, roken en mogelijke eerdere diagnoses. Deze vragenlijst helpt de onderzoekers om de wereldwijde verschillen te begrijpen. Bijvoorbeeld tussen mannen en vrouwen (onderzoek heeft aangetoond dat 60% van de boezemfibrillatie-patiënten vrouw is), woonplaats (zodat men kan kijken of leefgebied op invloed is van hartproblemen) of activiteitsniveau (weinig beweging verhoogt het risico op boezemfibrillatie). Overigens is alleen het invullen van geslacht, gewicht, leeftijd en lengte verplicht, de overige vragen mogen ook open gelaten worden. 

Volgens de makers van de app wordt de informatie uit de vragenlijsten geanonimiseerd voordat deze wordt verwerkt. Ook de geregistreerde hartslagmetingen worden anoniem verwerkt en opgeslagen. Hoe dan ook moet iedereen die van de app gebruikt wilt maken eerst de voorwaarden accepteren. Door in te stemmen met deze voorwaarden gaat men akkoord dat zijn of haar persoonlijke informatie en hartmeting gebruikt kunnen worden ten behoeve van het onderzoek en een eventuele wetenschappelijk publicatie. 

Inmiddels zijn er volgens Happitech al zo’n 2300 metingen uitgevoerd. U kunt uw hartmeting ook doneren door de HeartforHeart app gratis te downloaden in de Apple Store. In de app worden overigens nog wat tips gegeven om de meting zo betrouwbaar mogelijk te maken en daarmee de onderzoeksresultaten zorgvuldiger te maken:

  • Laat je armen op een stevige ondergrond rusten
  • Bedek met het topje van je vinger de cameralens van de telefoon
  • Bedenk, indien mogelijk, ook een gedeelte van de filters
  • Blijf stilzitten tijdens de meting
  • Beweeg ook je vinger en de telefoon niet tijdens de meting
  • Probeert niet te praten tijdens de meting
  • Blijf rustig ademhalen 

Meer lezen? DigitaleZorgGids zocht eerder uit wat digitale zorg voor patiënten met hart- en vaatziekten kan betekenen

Er zijn nog geen reacties

Reageren