Duppen met de dokter?

Je duppt als je thuis je bloeddruk meet en dit via een app naar je dokter stuurt. Je duppt als je online je laboratoriumuitslagen bekijkt, voordat je naar de dokter gaat. En je duppt als je het overzicht van de medicijnen die je gebruikt online controleert. Gewoon thuis, op de bank. Duppen staat voor het Digitaal Uitwisselen van medische gegevens tussen Pati├źnt en Professional.

Hoe kan je zelf duppen?

Er zijn al medische apps waarmee je kunt duppen. Vaak moet je daarvoor wel in behandeling zijn bij een instelling of arts die de app gebruikt. Een voorbeeld is MijnIBDcoach voor mensen met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Zij kunnen in de app bijhouden hoe het met ze gaat en gegevens naar hun MDL-verpleegkundige of arts sturen.

Ook zijn er steeds meer ziekenhuizen, huisartsen en GGZ-instellingen met een patiëntenportaal. In een patientenportaal van de huisarts, het ziekenhuis of de apotheek kan je je eigen medische gegevens inzien. In het portaal van het ziekenhuis kun je bijvoorbeeld je bloed- of andere laboratoriumuitslagen bekijken; in het portaal van de huisarts kun je de aantekeningen na een consult lezen en in het portaal van de apotheek welke medicijnen je bij hen bestelt. In de portalen kan je vaak nog meer dingen doen. Zoals een afspraak maken, vragenlijst invullen of zelfmetingen toevoegen.

De voordelen van duppen

Duppen zorgt voor meer inzicht in je eigen gezondheid. Helaas kan je nog niet met elke zorgverlener duppen. Maar wel steeds vaker en op steeds meer manieren. Hier zetten we de voordelen op een rij:

  • Altijd online mijn medische gegevens bekijken: je kan steeds meer online doen. Bijvoorbeeld rekeningen betalen, of winkelen. Ook kan je bij steeds meer dokters of ziekenhuizen online bij je eigen medische gegevens. 
  • Thuis nog eens rustig nalezen wat de dokter heeft opgeschreven: op je gemak, in je eigen tempo. Zodat je zeker weet dat je alles goed onthouden en begrepen hebt. 
  • Zelf je medicijnen checken: weet de dokter wel precies welke medicijnen je gebruikt? Check het online voordat je naar de dokter gaat. Zo voorkom je fouten. 
  • Online alvast de uitslagen van je onderzoek inzien: bijvoorbeeld de uitslag van een bloedtest. Als je de uitslag al weet van een onderzoek, kan je nadenken over wat je de dokter hierover wil vragen bij je volgende afspraak.
  • Voor alles wat je thuis kan regelen, hoef je niet in de wachtkamer te zitten: bijvoorbeeld thuis op je computer een vragenlijst van de dokter invullen. Dat hoef je dan niet in het ziekenhuis te doen.
  • Zorg op afstand: door zelf data te delen kan een zorgverlener jou op afstand in de gaten houden. En zo voorkom je misschien onnodig bezoek aan de dokter.  

Meer weten?

Wil jij duppen via een patiëntenportaal? Vraag dan aan je eigen zorgverlener of dit al kan. Tip: op www.hoeonlineisjouwziekenhuis.nl kan je zien of jouw ziekenhuis een patiëntenportaal heeft en wat je er mee kan.   

Wil je weten met welke andere producten je al kan duppen? Kijk dan hier

5 februari 2019
Duppen met de dokter?

Er zijn nog geen reacties

Reageren