Een app als mobiel pijndagboekje

Voor mensen met een chronisch pijnsyndroom kan het nuttig of zelfs noodzakelijk zijn om dagelijks pijnklachten bij te houden. Zo kan bijvoorbeeld bekeken worden of een bepaalde therapie of medicatie aanslaat en welke zaken negatieve of positieve invloed hebben op de klachten. Zo kunnen ook ongrijpbare pijnklachten inzichtelijk worden gemaakt.

Dat bijhouden van klachten, medicatie of symptomen kan natuurlijk in een papieren dagboek of in de notities van een smartphone, maar er zijn inmiddels ook verschillende apps beschikbaar die het bijhouden van klachten makkelijker en sneller maken. Omdat ze u dagelijks herinneren aan het invoeren van gegevens en met handige invulvelden werken. En omdat het digitaal gebeurt, is de informatie ook eenvoudig te delen met een arts. Zo krijgt niet alleen uzelf, maar ook uw arts inzicht in uw pijnbeleving.

FibroMapp (iOS | Android | € 3,00) is ontwikkeld door en voor mensen met chronische pijnklachten. FibroMapp maakt door middel van kleuren en grafieken de patronen van de pijn- en vermoeidheidssymptomen inzichtelijk. Zo zou de app bijvoorbeeld zichtbaar moeten kunnen maken of een nieuw type medicatie wel of niet aanslaat. De app is Engelstalig.

De app Pijn Monitor (iOS | Android | gratis) is gericht op het bijhouden van pijnmedicatie. In de app kunt uw pijnmedicatie bijhouden, alerts ontvangen als het tijd is voor een nieuwe dosis en kunt u in het dagboek uw pijnscores bijhouden. In het dagboek kan ook worden bijgehouden of de pijn invloed heeft op uw slaap- of eetpatroon, en uw stemming. Gebruikers van de app kunnen via een dashboard ook een behandeld arts toevoegen, zodat hij of zij mee kan kijken.

Pijn Dagboek (iOS | Android | gratis) is eveneens een modern pijndagboek in de vorm van een app. In Pijn Dagboek kunt u dagelijks de plaats en intensiteit van de pijn opgeven, net als uw stemming, stress en vermoeidheid in de gaten te houden. Goed om te weten: door Pijn Dagboek te gebruiken ondersteunt u medische wetenschappers van de Universiteit van Zurich (Zwitserland) die met de anonieme informatie uit de pijndagboeken onderzoek doen naar de bestrijding van pijn.

De Amerikaanse app PainScale (iOS | Android | gratis) stuurt gebruikers dagelijks een reminder om symptomen en pijnklachten bij te houden. Zo moet de app erbij helpen om zicht te krijgen op het effect van een behandeling of medicijn, en gebruikers van persoonlijke inzichten voorzien. Bijvoorbeeld dat uit de data blijkt dat een gebruiker door langer te slapen minder pijnklachten lijkt te hebben. PainScale bevat daarnaast talloze artikelen, tips en oefeningen, maar is wel volledig Engelstalig.

Naast algemene pijn apps zijn er ook apps die op een bepaald type pijn gericht zijn. Bijvoorbeeld de app Migraine Buddy (iOS | Android | gratis). Deze app werd ontworpen door een neuroloog en doet dienst als uitgebreid migrainedagboek: Migraine Buddy helpt gebruikers met het identificeren en vastleggen van migrainetriggers, symptomen, medicatie, frequentie en duur; pijnintensiteit en –locatie. Deze data wordt overzichtelijk weergegeven in een Migraine Buddy Report en kan vervolgens met een zorgverlener gedeeld worden.

Een ander voorbeeld is de ReumaMeter (iOS | gratis). Deze app werd ontwikkeld door Reade, een centrum voor revalidatie en reumatologie. Hoewel in de ReumaMeter meer informatie bijgehouden wordt, kunnen gebruikers in de app ook klachten als pijn, vermoeidheid of stijfheid bijhouden. Door middel van een grafiek wordt de bijgehouden data inzichtelijk gemaakt.

Ook voor mensen met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa zijn er speciale apps om pijnklachten en symptomen te monitoren. Voor iPhone gebruikers is er de app Bowelle (iOS | gratis). In deze fraai vormgegeven app kunnen gebruikers dagelijks informatie bijhouden over hun voeding, stress en toiletbezoeken, maar ook hun pijnklachten. De app maakt vervolgens dag- en weekgemiddelden inzichtelijk en probeert gebruikers zo meer zicht te geven op hun persoonlijke situatie. 

Voor Android toestellen is er bijvoorbeeld de Engelstalige app My IBS Diary (€ 0,99). My IBS Diary is een eet- en pijndagboek voor mensen met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. De app biedt de mogelijkheid om op basis van die data rapportjes te maken en deze uit te printen om mee te nemen naar een zorgverlener.

4 januari 2018
Een app als mobiel pijndagboekje

Er zijn nog geen reacties

Reageren