Een sportles op de smartphone

Een sportles volgen wanneer het u uitkomt, in het comfort van uw eigen huis of onderweg. Het digitaal bijhouden van uw resultaten en sportprestaties, en een motiverende persoonlijke coach die u altijd bij de hand heeft. Een fitness app met sport oefeningen en work-outs op uw mobiele telefoon of iPad kan voor u ook uitkomst bieden. Digitale Zorggids zet een paar voorbeelden op een rijtje.

Wat voor app bij u past, hangt af van wat voor activiteit u graag doet of wilt gaan doen. Misschien wilt u wel gaan fietsen, maar kunt u wel een steuntje in de rug gebruiken hierbij. Of zou u graag in het comfort van uw eigen huis yogaoefeningen doen, of met gewichtjes in de weer gaan. 

Er zijn een boel apps die alleen geschikt zijn voor smartphone of tablet. Dat betekent dat u zo’n apparaat moet hebben om thuis te gebruiken tijdens het sporten. Sommige apps hebben echter ook een web-versie, zodat u ook in de buurt van de computer of laptop uw oefeningen kunt doen. 

Een goed voorbeeld daarvan is de populaire app Sworkit. Sworkit (iOS | Android) biedt meer dan tweehonderd gratis oefeningen, opgedeeld in verschillende categorieën. U kunt in de app terecht voor cardio-oefeningen, krachtoefeningen, stretchoefeningen of yoga-oefeningen. Bij alle oefeningen vindt u video’s waarin de oefening wordt voor gedaan, zodat u precies weet hoe u de oefening op de juiste manier uitvoert. U kunt zelf een fitness-schema samenstellen met de verschillende oefeningen. Alle oefeningen die u doet, worden in de app bijgehouden, zodat u per maand kunt kijken hoeveel u gesport heeft. Sworkit kunt u dus naast uw smartphone of tablet ook op uw computer gebruiken.

7 minuten work out

Wie wel even goed wilt zweten, maar weinig tijd heeft, is de 7 minute work-out een aanrader. De app helpt je, zoals de naam al doet vermoeden, binnen zeven minuten aan een work-out. Er zijn verschillende 7 minute work-out aanbieders, maar deze gratis Android en deze iOS versie worden beide veel gedownload.

Vindt u het niet erg om maandelijks wat geld te betalen voor oefeningen op uw telefoon? De Workoutclub app (iOS) is een Nederlandse app. Gebruikers betalen 7,95 per maand om van de service gebruik te maken. De Workoutclub bestaat uit drie verschillende niveaus en verschillende programma’s, gericht op gewicht verliezen, spieren opbouwen of probleemzones aanpakken. Naast de sportprogramma’s bevat de app ook tips over gezond eten en recepten.

Voor de app Aaptiv (iOS | Android) betalen gebruikers tien euro per maand. Daarvoor krijgt u ruim 2500 sportlessen in twintig verschillende categorieën tot uw beschikking: van hardlopen, tot zwangerschapsgym, yoga en gewichtheffen. Wat uniek is aan deze app, is dat het alleen om audio coaching gaat. U krijgt geen video’s of foto’s te zien, maar luistert naar de instructeur tijdens het sporten, wandelen of hardlopen.

Cardio-apps

Houdt u wel van een blokje wandelen, joggen of fietsen, maar kunt u daar soms ook wel wat extra hulp of motivatie bij gebruiken? Dan kan een passende app ook helpen. De hardloop en wandelapp RunKeeper (iOS | Android | gratis) houdt tijdens het lopen uw snelheid en route bij en laat u verschillende looptempo’s tijdens de route zien. Strava (iOS | Android | gratis) doet hetzelfde, maar dan op de fiets. Beide apps kunnen ook helpen bij het trainen naar een bepaald doel. Zo kunt u in RunKeeper aangeven dat u binnen een bepaalde tijd vijf kilometer wilt lopen. De app geef vervolgens aan op welke dag u welke oefeningen moet doen om (hopelijk) dat doel te bereiken. Overigens kunt u Strava ook gebruiken tijdens het rennen en Runkeeper ook tijdens het fietsen.

Aanstaande moeders

Ook voor vrouwen tijdens hun zwangerschap graag in beweging willen blijven, zijn er talloze fitness apps beschikbaar. Bijvoorbeeld de gratis app Pregnancy Workout, met work outs afgestemd op uw trimester. De oefeningen zijn allemaal onder de twintig minuten. Als u meer oefeningen wilt, kunt u ook de betaalde versie van de app nemen. De app Prentale Yoga (iOS | gratis) is een uitgebreide fitness app gericht op zwangere vrouwen. De app bevat yogaoefeningen gesorteerd per trimester.  

23 januari 2018
Een sportles op de smartphone

Er zijn nog geen reacties

Reageren