Eerste hulp op vakantie: GGD Reist Mee

Niets zo vervelend als ziek worden of gezondheidsklachten krijgen op vakantie. Uitleg moeten geven in een vreemde taal, op consult bij een onbekende arts of een onbegrijpelijke bijsluiter of recept zorgen vaak voor alleen maar meer stress. Gelukkig zijn er genoeg apps om vakantiegangers met dergelijke problemen uit de brand te helpen. DigitaleZorgGids zet deze apps voor u op een rijtje. Deze week: GGD Reist Mee.

Wat moet je doen als op een zee-egel bent gaan staan of als je een aanrijding hebt gehad op vakantie? En wat te doen bij een apenbeet, soa, zonnesteek of diarree op reis? De app GGD Reist Mee geeft praktische tips voor herkenbare vragen en problemen. De app is uitgebracht door GGD Reisvaccinaties, een initiatief van verschillende GGD’en in Nederland. Voor reisinformatie en inentingen konden reizigers al terecht op het zogeheten reizigersspreekuur bij de GGD, maar deze hulp kan nu ook onderweg geraadpleegd worden via de GGD Reis Mee app.

Naast praktische tips bij ongevallen en aandoeningen zet de app zet ook de meest voorkomende ziekten in de (sub)tropen op een rij, van buiktyfus tot gele koorts, cholera, legionella tot malaria. Er wordt omgeschreven wat de ziekte inhoudt, wat je ervan merkt en wat je eraan kunt doen.

Klik in de app op een vakantiebestemming op de wereldkaart en er verschijnt per land informatie over vaccinaties, malariabescherming en aanbevolen reisartikelen, zoals ORS, insectenwering of een tekenpincet.

Onder ‘Handige links’ vinden gebruikers extra informatie als zij problemen hebben op vakantie. Je vindt er zowel medisch inhoudelijke websites, als de weblinks naar sites met reisadviezen van de Rijksoverheid, een overzicht met nummers van alarmcentrales van reisverzekeringen of informatie over natuurrampen.

In GGD Reist mee is het niet mogelijk om vanuit de app direct contact te hebben met een zorgverlener, een functie die bijvoorbeeld App de Vakantiedokter wel biedt. Het is wel mogelijk om via sociale media in contact te komen met een webcareteam van GGD Reisvaccinaties. Er staat ook een e-mailadres en enkele telefoonnummers (nationaal en internationaal) in de app.

De app is te gebruiken zonder internet. Maar de ontwikkelaars raden het wel aan om op de vakantiebestemming af en toe verbinding te maken via Wifi. De app maakt namelijk gebruik van gps om relevante en actuele informatie te delen met gebruikers en hen indien nodig te waarschuwen voor epidemieën, politieke onrust of een negatief reisadvies.

GGD Reist Mee is gratis te downloaden en is geschikt voor Android en iOS toestellen.

22 augustus 2016
Eerste hulp op vakantie: GGD Reist Mee

Er zijn nog geen reacties

Reageren