Fysiotherapie op afstand met blended care

Van af en toe pijnklachten tot dagelijkse belemmering: ruim een miljoen Nederlanders heeft last van artrose. Artrose is aan aandoening aan het kraakbeen in de gewrichten. Artrose vindt doorgaans in de heup of knieën plaats en zorgt voor pijn, stijfheid en krakende gewrichten. Het nieuwe programma e-Exercise wil patiënten begeleiden met stapsgewijs meer bewegen.

Een gezond gewicht, hulpmiddelen bij het lopen (bijvoorbeeld een rollator) of pijnmedicatie kunnen de omgang met artrose verbeteren. Een actieve leefstijl speelt echter ook een belangrijke rol. Beweging is belangrijk voor de gewrichten en het kraakbeen. Maar dat bewegen schiet er juist vaak bij in vanwege de pijn en stijfheid die patiënten ervaren.

Een groep onderzoekers ontwikkelde samen met patiënten, fysiotherapeuten en andere experts een digitaal hulpmiddel om beweging onder artrose patiënten te stimuleren. Het zogeheten e-Exercise programma combineert reguliere fysio- en oefentherapie met een app. Doorgaans krijgen patiënten met knie- of heupartrose zo’n 17 behandelingen. Met het online programma krijgen patiënten nog maar vijf reguliere (face-to-face) behandelingen en vindt de rest van de begeleiding digitaal via de app plaats.

Instructievideo’s

Het programma e-Exercise bestaat uit drie onderdelen: activiteiten, oefeningen en informatie. Gebruikers kiezen zelf een activiteit, bijvoorbeeld fietsen, wandelen of zwemmen, en bepalen daarna het doel waar ze in twaalf weken naartoe willen werken. Via de app worden patiënten naar dit doel toe begeleid. De oefeningen in de app kunnen door de behandeld fysiotherapeut op maat worden gemaakt door deze aan te passen aan de behoefte en mogelijkheden van een patiënt. Patiënten worden thuis geholpen door middel van instructievideo’s over het correct uitvoeren van de oefeningen. In het programma zijn hulpmiddelen ingebouwd, zoals notificaties en herinneringsmailtjes, om patiënten eraan te herinneren zelf hun oefeningen te doen. Tenslotte bevat de digitale zorg toepassing een informatiemodule met tekst, video’s en animaties. Deze gaan bijvoorbeeld in op de werking van pijnklachten en het belang van bewegen.

Zo’n toepassing als e-Exercise is niet alleen interessant omdat het een moderne manier van zorg verlenen is, het digitale fysio-programma heeft ook een vergelijkbaar effect als reguliere therapie. Dat concludeert een fysiotherapeute die onderzoek deed naar het programma. Patiënten die werken met e-Exercise gaan op eenzelfde manier vooruit op het gebied van pijn, vermoeidheid, fysiek functioneren en kwaliteit van leven als mensen die alleen reguliere sessies volgen. Patiënten voelen zich ook gemotiveerd om met het programma te werken, gemiddeld volgenden de gebruikers tien van de twaalf online modules.

Blended care

e-Exercise is een voorbeeld van blended care, waarbij digitale consulten worden gecombineerd met fysieke consulten. Een ander domein waarin blended care ook steeds vaker wordt toegepast is de geestelijke gezondheidszorg. Binnen GGZ-instellingen worden online oplossingen met bestaande behandelingen gecombineerd. Bepaalde onderdelen van een behandeling, zoals opdrachten maken, oefeningen doen of informatie lezen en bekijken, kunnen patiënten zelfstandig en op afstand doen.

Meer lezen? Deze fysiotherapeut ondersteunt zijn patiënten via een video-verbinding

Digitale dienst: Online behandeling
Aandoening: Reuma
10 april 2018
Fysiotherapie op afstand met blended care

1 reactie

Reageren