Ga jij voor een videoconsult of voor een fysiek consult?

Zorg op afstand in het ziekenhuis wordt sinds 1 januari 2018 vergoed. Nu komt de vraag bij ziekenhuizen: moeten we dat videoconsult aanbieden, en wat vinden patiƫnten daarvan? Wij vroegen in samenwerking met Amsterdam UMC het aan ons panel: ga jij voor een videoconsult of voor een fysiek consult?

De helft van de patiënten wil graag een videoconsult gebruiken in het ziekenhuis. Eén derde weet dat nog niet en iets meer dan 20 procent heeft er geen behoefte aan, blijkt uit het onderzoek. Een videoconsult in plaats van een fysiek consult bespaart energie, zeggen de deelnemers. Ook vinden ze het fijn om niet in de wachtkamer te wachten, minder afhankelijk te zijn van anderen en bespaart het reistijd en reiskosten.

De patiënten die liever voor een fysiek consult gaan, geven aan dat zij het persoonlijke contact missen tijdens een videoconsult. De non-verbale communicatie, het zien van eventuele afwijkingen en liplezen zijn voordelen bij fysiek contact.

Weinig mensen willen videoconsult bij eerste contact

Van de 968 patiënten die deelnamen aan het onderzoek is de man-vrouwverdeling gelijk. De deelnemers zijn gemiddeld 65 jaar en 93,4 procent heeft één of meer chronische aandoeningen. 1,7 procent heeft wel eens een videoconsult met hun ziekenhuiszorgverlener gehad. Meer dan de helft gebruikt videobellen privé.

Alleen bij goed nieuws een telefonisch consult

Tijdens het eerste consult is er geen behoefte aan een videoconsult; slecht 6,7 procent geeft aan een videoconsult te willen. Tevens kiezen patiënten voor een fysiek consult wanneer er een behandeling of slecht nieuws moet worden besproken. Maar wanneer het gaat om een controleafspraak, follow-up of uitslagbespreking is een videoconsult een ideale vervanger voor een fysiek consult.

In vergelijking met een telefonisch consult kiezen patiënten het liefst voor een videoconsult. Dit geldt voor gevoelige informatie bespreken en een behandeling bespreken. Alleen wanneer er goed nieuws is, kiest de patiënt liever voor een telefonisch consult.

60 procent is in staat een videoverbinding te maken

Is de patiënt ook in staat om technisch een videoverbinding te maken? Ja, zegt 60 procent. Eén op de vier gebruikt maandelijks videobellen. 10 procent denkt de videoverbinding niet te kunnen starten. Toegang via een beveiligd patiëntenportaal heeft voor 60 procent de voorkeur. 70,8 procent vertrouwt – zonder het zeker te weten – dat de privacy tijdens een videoconsult ook is geborgd. Ook wil 80 procent het consult opnemen om het later terug te bekijken.

Wat wil jij?

En nu jij, zou jij gaan voor een videoconsult of voor een fysiek consult? Vertel het ons op Twitter! Vermeld daarvoor @DigiZorgGids in je tweet.

Meer weten?

- Het artikel in Medisch Contact
- Wat is een videoconsult?
- 3 online therapieën die worden vergoed

Digitale diensten: Online behandeling, Videoconsult
19 december 2018
Ga jij voor een videoconsult of voor een fysiek consult?

Er zijn nog geen reacties

Reageren