Hartrevalidatie thuis met digitale hulpmiddelen goed alternatief voor training in ziekenhuis

Heeft hartpatiënten thuis laten revalideren met slimme digitale hulpmiddelen net zo’n effect als fysieke revalidatietraining in het ziekenhuis of in het revalidatiecentrum? Die vraag stond centraal in een onderzoek dat een Nederlandse gezondheidswetenschapper onlangs deed.

De aanleiding van dit onderzoek was de aanname dat patiënten eigenlijk te weinig gebruik maken van zo’n revalidatietraining in het ziekenhuis of revalidatiecentrum. Het belang en succes van dergelijke trainingen zijn aangetoond, maar toch lijkt het reizen van en naar het ziekenhuis, de tijdsinvestering of weerzin voor trainen in een groep ervoor te zorgen dat patiënten de training niet volgen. 

Uitgerust met een sporthorloge 

Daarnaast richten revalidatieprogramma’s zich op de periode direct na een operatie of ingreep, terwijl het juist van belang is om op de lange termijn voldoende te blijven bewegen. Die twee zaken – het wegblijven van de ziekenhuistraining en de insteek van het huidige revalidatieprogramma – zorgden ervoor dat de wetenschapper besloot een nieuw programma te ontwikkelen. Binnen dit nieuwe programma kunnen hartpatiënten thuis de training volgen en op afstand in de gaten worden gehouden. 

Nu gebeurt thuis revalideren natuurlijk wel vaker, maar innovatief aan dit programma is het feit dat alle deelnemers worden uitgerust met een sporthorloge en borstband om hartslag te meten. Dat sporthorloge is een Garmin ForeRunner, een slimme watch die via bluetooth communiceert met de Garmin Connect app: de online omgeving van Garmin waar alle data op verzameld wordt. De begeleiders van de patiënten hebben ook toegang tot deze online omgeving, zodat zij in kunnen zien hoe en of patiënten dagelijks bewegen en wat het effect daarvan is op hun hartslag. 

Via een online omgeving kunnen begeleiders monitoren in hoeverre patiënten dagelijks bewegen en het effect hiervan op hun hartslag.

Fietsen, lopen of dansen 

Anders dat in het ziekenhuis, mogen de patiënten thuis zelf bepalen wat voor oefeningen zij doen. De enige voorwaarde is twee keer per week zodanig inspanning verrichten dat de hartslag gemiddeld tot zo’n 75% van de maximale hartslag komt.

 

Met de Garmin ForeRunner kunnen patiënten de intensiteit van hun inspanning aflezen.

De eerste reacties op het thuisprogramma zijn volgens de wetenschapper in ieder geval positief. Een deel van de uitgelote patiënten die in het centrum moesten revalideren waren teleurgesteld. En de thuistrainers vonden het prettig dat ze de oefeningen makkelijker konden inpassen in hun dagelijks leven en konden uitvoeren in de eigen omgeving. 

De onderzoeker kan op dit moment in ieder geval concluderen dat het thuisprogramma net zo effectief is in het verbeteren van de fysieke conditie als de reguliere groepsprogramma’s in een revalidatiecentrum. Een vervolgonderzoek moet aantonen of patiënten die deel hebben genomen aan het thuisprogramma ook meer zijn blijven bewegen.

Digitale dienst: Telebegeleiding
31 januari 2017
Hartrevalidatie thuis met digitale hulpmiddelen goed alternatief voor training in ziekenhuis

1 reactie

Reageren