Hoe betrouwbaar meet een activity tracker (en is dat belangrijk)?

Een activity tracker is een handig hulpmiddel om te zien hoeveel u beweegt op een dag. Zo’n tracker is uitgerust met een bewegingssensor waarmee wordt bijgehouden hoeveel stappen u zet en hoeveel kilometer u aflegt per dag. De activity tracker koppelt via Bluetooth draadloos met uw mobiele telefoon, zodat u in een app een overzicht krijgt van uw beweeggedrag van de afgelopen periode. Maar hoe betrouwbaar meet zo’n tracker nou precies?

Die vraag stelden een groep onderzoekers aan de Hanzenhogeschool Groningen ruim twee jaar geleden. Zij besloten een test te doen met een aantal veel verkochte, moderne trackers, namelijk de Garmin vívosmart, de Misfit Flash, de Samsung Gear, de Fly Fit, de Apple watch, de Pebble Watch, de Fitbit Charge HR, de Polar Loop en de Jawbone Move. Ter vergelijking werd ook de Moves stappenteller-app voor op de smartphone meegenomen. Daarvoor heb je geen armband nodig, Moves gebruikt de telefoon als tracker. De onderzoekers gaven bij de publicatie van hun onderzoek wel aan: tegen de tijd dat het onderzoek uitkomt zijn er uiteraard al weer nieuwe modellen op de markt, maar een groot deel van de trackers wordt nog steeds gewoon gebruikt en verkocht. 

De Moves app is een stappenteller op je smartphone

Voor het onderzoek hingen de onderzoekers 31 proefpersonen volg met de negen wearables en droegen ze een smartphone met de Moves app op hun lichaam. De proefpersonen moesten meermaals in het laboratorium op een loopband op verschillende snelheden lopen. De accuraatheid van een tracker heeft volgens de onderzoekers namelijk onder andere te maken met loopsnelheid. Gemiddeld deden de trackers en smartwatches het beter bij gemiddelde en hoge snelheden, dan bij lage snelheden. 

Een echte winnaar wat betrouwbaarheid betreft kwam er niet uit de bus. Wel stellen de onderzoekers dat de trackers en smartwatches van Apple, Pebble, Fitbit, Garmin en Samsung goed uit de test komen. 

Een aantal trackers en smartwatches kwam als betrouwbaar uit de bus, waaronder de Fitbit

Nu kunt u zich afvragen wat zo’n onderzoek voor u – als consument – betekent. Er zijn verschillende afwegingen om te maken bij het kopen van een fitness tracker, zoals functies, formaat, kleur of prijs. Betrouwbaarheid is ook zo’n afweging. In de praktijk blijkt het minder belangrijk te zijn dat een tracker het precieze aantal stappen bijhoudt, maar wel dat trends nauwkeurig worden geregistreerd. Als u ineens een beetje meer of een stuk minder beweegt per dag, dan moet zo’n tracker u daarop wijzen. Maar als uw tracker 100 stappen minder telt dan die van de buurman, dan is dat in principe geen probleem. Zolang de tracker maar consequent 100 stappen minder telt.

Er zijn nog geen reacties

Reageren