Hoe werkt anonieme e-mental health?

Wie last heeft van angst of depressie of kampt met een verslaving, kan psychische hulp hiervoor krijgen. Maar soms schamen mensen zich zo voor hun psychische klachten dat zij geen hulp durven te zoeken bij een professionele zorgverlener of organisatie. Dat is een probleem, want als er niet op tijd actie ondernomen wordt kunnen klachten mogelijk verergeren. Om de drempel om hulp te zoeken te verlagen, is het in Nederland mogelijk om anoniem online behandeld te worden voor een psychisch probleem.

In Nederland wordt er dit jaar weer twee miljoen euro vrijgemaakt aan subsidie voor zogeheten anonieme e-mental health. Daaronder verstaan we zorg die anoniem via het internet wordt geleverd aan mensen die (nog) geen professionele hulp willen zoeken voor psychische klachten of verslavingen. Het is fijn dat er subsidie voor deze vorm van zorg is, want anonieme e-mental health kan niet worden gedeclareerd. Dat betekent wel dat een huisarts of zorgverzekeraar niet op de hoogte hoeft te worden gesteld als er van deze zorg gebruikt wordt gemaakt. Overigens wordt een reguliere online behandeling bij een GGZ instelling doorgaans juist alleen vergoed als u een doorverwijzing voor een psycholoog of GGZ-instelling heeft ontvangen van de huisarts

De voordelen van een anonieme online behandeling

Doordat de behandeling online gevolgd wordt, kunnen mensen die behoefte hebben aan zo’n traject dit plaats tijd- en plaatsonafhankelijk volgen. Naast de anonimiteit, zorgt ook dit gegeven ervoor dat de drempel om een behandeling te volgen door e-mental health wordt verlaagd. De behandeling volgt u online, dus kunt u ’s nachts, op vakantie of in het weekend doen. Tenslotte geldt er voor anonieme e-mental health behandelingen doorgaans geen wachtlijsten: u kunt direct aan de slag als u denkt dat dit nodig is.

In Nederland heb je verschillende organisaties die anonieme e-mental health oplossingen bieden. Bijvoorbeeld Brijder, een verslavingszorgspecialist die onderdeel is van de Parnassia Groep. Brijder biedt verschillende onlinebehandelingen gericht op mensen die een probleem hebben met drinken, blowen, gokken of drugs.

Zelfhulpcursussen

Een andere aanbieder is Mentalshare Direct, ontwikkeld door het Trimbos-Instituut. Ook Mentalshare Direct biedt verschillende, laagdrempelige online zelfhulpcursussen voor mensen met psychische problemen. Bijvoorbeeld Psyfit, een behandeling voor mensen die aan hun mentale fitheid willen werken, of Kleurjeleven, voor mensen die zelf hun sombere of depressieve klachten willen aanpakken. Specifiek voor mensen met diabetes biedt Mentalshare Direct ook Diabetergestemd, een online cursus voor mensen met diabetes die last hebben van aanhoudende somberheid.

Er zijn ook veel websites die specifiek behandelingen gericht op jongeren bieden. Grip op je dip is een website gericht op jongeren met depressie-en angstklachten, Proud2Bme een website voor jongeren met een eetstoornis en Accare is er voor jongeren die willen werken aan een positiever zelfbeeld. De behandeling van Fier is gericht op jongeren die te maken hebben (gehad) met een vorm van geweld binnen een relatie.

Heeft u weleens gebruikt gemaakt van een e-mental health behandeling of een andere online behandeling? Op Digitale Zorggids kunt u (anoniem) een review achterlaten en uw ervaring met andere gebruikers delen.

Digitale dienst: Online behandeling
10 januari 2018
Hoe werkt anonieme e-mental health?

Er zijn nog geen reacties

Reageren