Inhoud van medisch dossier aanpassen: hoe?

Als je je medische dossier hebt bekeken, kan blijken dat gegevens niet helemaal kloppen of onvolledig zijn. Als je het niet eens bent met de inhoud heb je recht op het verzoek tot verbetering, aanvulling, verwijdering en afscherming van gegevens. Een deel kun je digitaal regelen. Hoe? Wij leggen je het uit.

Gegevens verbeteren

Je kan je behandelaar per mail of per brief vragen de gegevens die niet juist zijn te verbeteren. Jouw behandelaar moet binnen een maand antwoorden of hij aan je verzoek kan voldoen. Hij zal alleen feitelijke onjuistheden verbeteren. Hij beslist zelf of daar bij jouw verzoek sprake van is. Als je behandelaar gegevens gaat veranderen, moet hij dit zo snel mogelijk doen. Als hij niet aan je verzoek kan voldoen, moet hij duidelijk uitleggen waarom niet. Bijvoorbeeld dat hij de gegevens nog nodig heeft voor je verdere behandeling. Als je er niet uitkomt met je behandelaar, kun je vervolgens gebruikmaken van het recht op aanvulling of het recht op verwijdering.

Gegevens aanvullen

Met het aanvullingsrecht kun je jouw kant van het verhaal laten toevoegen aan het dossier. Zoals een schriftelijke verklaring met jouw kijk op de behandeling of een opvatting van een andere zorgverlener (second opinion). Deze informatie kun je aan je behandelaar geven. Hij heeft de plicht deze aanvulling aan je dossier toe te voegen, ook als hij het er niet mee eens is.

Gegevens verwijderen

Staan er in je dossier overbodige gegevens of opmerkingen die je als kwetsend ervaart? Je kan dan je behandelaar verzoeken deze uit je dossier te verwijderen. Ook kun je vragen om bepaalde stukken weg te halen, als je bijvoorbeeld bang ben hiermee ‘achtervolgd’ te worden. Dit verzoek moet je schriftelijk doen. Je behandelaar of instelling bepaalt of zij jouw gegevens vernietigen. Binnen drie maanden moet je behandelaar dit verzoek uitvoeren, tenzij hij het verzoek weigert. De zorgverlener moet goede redenen hebben om niet aan je verzoek te voldoen. Bijvoorbeeld dat iemand anders een groot belang heeft bij het bewaren van je gegevens.

Gegevens afschermen

Alleen behandelaars die bij jouw behandeling betrokken zijn, mogen je dossier inzien. Het kan zijn dat je niet wil dat bepaalde behandelaars al jouw gegevens in kunnen zien. Je kan er voor kiezen om deze gegevens af te laten schermen in je dossier via bijvoorbeeld www.volgjezorg.nl

Meer weten?

- 4 veelgestelde vragen over je wettelijke rechten voor online inzage in je medische dossier
- Waarom zijn veel gezondheidsapps gratis?
- Wat zijn je rechten als patiënten? (e-book)

Er zijn nog geen reacties

Reageren