Ik voel me eenzaam

Joris van Huijstee voelde zich eenzaam. Hij sprak dagen niemand. En als de loodgieter kwam, voelde hij zich na het gesprekje stukken beter. Hij besloot een app te ontwikkelen, namelijk het voormalige Raendel - nu Contact Safe. Iedereen die een praatje wil maken of daarmee wil oefenen kan ‘lid worden’ en eindeloos met andere leden kletsen. Maar er zijn meer digitale initiatieven die eenzaamheid willen verminderen.

Deze week is het de Week Tegen De Eenzaamheid (27 september t/m zaterdag 6 oktober). In het hele land wordt iedereen opgetrommeld om eenzaamheid te verminderen. Helaas overkomt het gevoel eenzaam te zijn iedereen. Jongeren, ouderen en mensen met alle leeftijden die ertussen zitten. Maar mensen met een chronische aandoening voelen zich relatief vaker eenzaam. Hoe kun je via digitale middelen eenzaamheid doorbreken? Beptap, BuurtApp, Klup, Oscar Senior en Contact Safe zijn voorbeelden.

Contact Safe

Joris van Huijstee heeft in 2013 de app Raendel ontwikkeld. “Ik wilde iets anders kiezen dan de vele apps die de woorden ‘chat’ of ‘meet’ in de naam hebben. En dat zijn vaak ook datingssites terwijl Raendel dat niet is. Raendel is neutraal”, aldus Huijstee in UVW Perspectief. Inmiddels heeft Van Huijstee de app omgedoopt tot Contact Safe. De app is voor iedereen bedoeld die een praatje wil maken. “Ouderen, werklozen, zieken, scholieren of mensen met een baan.” De gebruiker belt of chat via de app. Ook kun je groepschatten. Voor de veiligheid kun je alleen een profielfoto maken met de selfiecamera. 

Download Contact Safe (Android)
Download Contact Safe (IOS)

Beptab

Beptab is een dienst waarmee je kunt ‘beppen’ met andere beptab-gebruikers of vrijwilligers. In de app kan de gebruiker kiezen om met een bekende te praten of juist een nieuw contact op te doen. Bekenden van de Beptab-gebruiker kunnen de software gratis installeren om met de gebruiker te kletsen. “De eerste keer was een beetje onwennig, maar nu vind ik het hartstikke leuk”, is de reactie. De leverancier biedt naast de dienst ook een tablet en wifi-verbinding aan.

Download Beptab

BuurtApp

Wil je juist meer contact in de buurt waar je woont? Word dan lid van de BuurtApp. De organisatie wil met internettoepassingen contact in de buurt makkelijker maken en mensen dichter bij elkaar brengen. De gebruiker tekent op een plattegrond de grenzen van zijn ‘buurt’. Binnen die buurt kunnen de gebruikers berichten uitwisselen: voor hulp, buurtpreventie of sociale activiteiten. Andere gebruikers zien alleen de voornaam en de straatnaam van de gebruikers. Daarnaast kun je in de app op vijf verschillende niveaus rondkijken, namelijk je huis, straat, buurt, wijk en gemeente. Buurtwinkels kunnen alleen berichten op wijk- of gemeenteniveau plaatsen.

Download BuurtApp (Android)
Download BuurtApp (IOS)

 

Klup

Wie meer wil ondernemen met mensen met dezelfde interesses en leeftijd kan terecht bij de app Klup. Deze app richt zich op 50-plussers. Iedere week komen er meer dan 70 activiteiten door heel Nederland online. De gebruikers organiseren deze activiteiten en af en toe organiseert Klup zelf iets zoals een weekendje weg, wandelen op de Waddeneilanden of een dansfeest. Ook kunnen gebruikers binnen de app contact houden met andere gebruikers.

Download Klup (Android)
Download Klup (IOS)

Oscar Senior

Met de applicatie Oscar Senior kan een oudere zich altijd met één druk op de toets verbinden met familie en vrienden die ook de Oscar Senior-app hebben. Ze kunnen makkelijk foto’s, tekeningen en berichten met elkaar delen. De toetsen zijn extra groot en alle contacten hebben een persoonlijke foto. Hierdoor is de app eenvoudig te gebruiken. Voor wie dit niet genoeg is, biedt Oscar Senior ook spelletjes, het laatste nieuws en de nieuwsverwachting. Ook een buitenstaander kan de beheerder van het account van de oudere zijn.

Download Oscar Senior (Android)
Download Oscar Senior (IOS)

Deze apps maken contact met anderen makkelijker. Dat neemt niet weg dat er meer aandacht moet komen voor eenzaamheid onder chronisch zieken. Mensen denken dat eenzaamheid iets is voor ouderen, maar het zijn vaak de wat jongere mensen met een chronische ziekte bij wie de eenzaamheid het hardst toeslaat, blijkt uit onderzoek van de Patiëntenfederatie onder bijna zevenduizend mensen uit de eigen panel. Landelijk gezien zegt 8 procent van de mensen dat ze erg eenzaam zijn en zegt 30 procent soms eenzaam te zijn. (Beeld: Samen tegen eenzaamheid)

Meer weten?

- De Patiëntenmonitor over Eenzaamheid (Patiëntenfederatie Nederland)
- Alle acties tegen eenzaamheid (Samen tegen eenzaamheid)
- Zo woont Willem (77) zelfstandig met spierdystrofie

 

27 september 2018
Ik voel me eenzaam

Er zijn nog geen reacties

Reageren