Inzicht in astmasymptomen, lucht en behandeling: 5 astma-apps

Heeft u astma? DigitaleZorgGids zocht uit welke astma-apps iets voor u kunnen betekenen.

Astmaatje (iOS | Android | gratis) is een app gericht op jongeren tussen de 12 en 17 jaar oud om te helpen bij het onder controle houden van de astma. In het logboek kunnen gebruikers bijhouden hoe zij zich per dag voelen en van welke klachten of prikkels men last heeft. De app bevat tips & tricks over op vakantie gaan, of zoenen als je astma hebt. Daarnaast bevat de app de Astma Controle Test. Door deze vragenlijst, van vijf vragen, om de paar weken in te vullen, krijgt een gebruiker beter zicht op hoe het met zijn of haar astma gaat. In het persoonlijke actie-plan kan samen met een zorgverlener een plan gemaakt worden voor als het wat minder gaat met de astma. Voor patiënten die gebruiken maken van de Luchtbrug, bevat de app een paar extra functies. Bijvoorbeeld het Zorgplan, waar behandeldoelen en medicatie bijgehouden kan worden. Of de mogelijkheid om vragen te stellen - en binnen 48 uur een antwoord te krijgen van je dokter of een andere zorgverlener. Tenslotte krijgen luchtbrug gebruikers via Astmaatje een herinnering om de ACT in te vullen en krijgt de dokter deze resultaten direct te zien. Astmaatje is ontwikkeld door het Longfonds in samenwerking met het Radboud Radboudumc Amalia kinderziekenhuis. 

Astma Zelfcheck (iOS | gratis) Het idee achter de Astma Zelfcheck App is dat je om de zoveel tijd kunt nagaan of de behandeling die je op dit moment hebt nog steeds voldoende is of dat je misschien achteruit bent gegaan. De app bestaat uit een vragenlijst gebaseerd op de zogeheten ACQ-score, eenzelfde meetinstrument als de huisarts gebruikt om te beoordelen of de astma onder controle is.

Asthma Tracker (iOS | Android | gratis) De Engelstalige Asthma Tracker app kwam ook meermaals naar voren op fora van astmapatiënten. Deze kleurrijke app biedt de mogelijkheid om een dagboek bij te houden over piekstroom waardes, pufjes en eventuele astma gerelateerde symptomen. Je kunt in de app herinneringen voor het nemen van medicatie instellen en een PDF-bestand van je dagboek direct doorsturen naar je zorgverlener.

Mijn Luchtkwaliteit (iOS | Android | gratis) Mijn Luchtkwaliteit informeert over de kwaliteit van lucht in uw omgeving. U kunt de app zo instellen dat u een persoonlijk alert krijgt als er in de buurt een bepaald niveau van ozon, stikstofdioxide of fijn stof wordt verwacht. Hierdoor kunt u beter inschatten of het beter is om nog even binnen te blijven of op een ander moment inspanning te verrichten. Mijn Luchtkwaliteit is mogelijk gemaakt door de RIVM, GGD Amsterdam en DCMR milieudienst Rijnmond.

Update 5 maart 2020
De app Adem en Eefje is verwijderd uit bovenstaand overzicht. Deze blijkt niet meer te bestaan.

Meer weten?

- Alle digitale zorg voor mensen met astma
- Alles over astma (Longfonds)

Aandoening: Astma
14 augustus 2018
Inzicht in astmasymptomen, lucht en behandeling: 5 astma-apps

Er zijn nog geen reacties

Reageren