‘Inzicht in gezondheidstoestand werkt motiverend ’

Jos Donkers heeft COPD. Op zijn 57e werd hij voor 100 procent afgekeurd. Sindsdien doet hij regelmatig mee aan wetenschappelijk onderzoek met bijvoorbeeld “digitale zorgapparaten”. Hij ontdekte dat inzicht in zijn gezondheid via wearables hem helpt beter te functioneren.

Jos is geboren in Nederweert. Op zijn 22e ging hij werken bij een bank in Eindhoven. Vijf jaar later trouwde hij. Hij ging werken bij Justitie in Den Bosch. Via bekenden nam hij een nieuwe baan aan en ging hij werken bij een internationale hotelketen, Marriott Hotels. Eerst in Amsterdam, later Frankfurt en Warschau. Tijdens zijn werk in Frankfurt kreeg hij veel last van hoestbuien en werd hij benauwd. Hij kreeg de diagnose COPD. Op zijn 57e werd hij voor 100 procent afgekeurd. Jos en zijn vrouw trokken weer naar Limburg en wonen er inmiddels twintig jaar.

Geen carrière meer

“COPD zette mijn carrière stop. Maar ik besloot direct dat ik niet achter de geraniums zou gaan zitten. Een lange tijd adviseerde ik mijn dochter nog voor haar brasserie. Toen dat in 2001 stopte, had ik geen activiteit meer. Dat deed mij niet goed. Ik heb mij toen aangemeld bij het Longfonds als vrijwilliger. Daarna ging het snel. Ik zit onder meer in een patiëntenadviesraad, Longfonds zorggroep, innovatieteam Patiëntenfederatie Nederland, CEO lid Ministerie van VWS en ook voorzitter van de Cliëntenraad CIRO+ Horn. In al deze vrijwillige functies kom ik op voor het patiëntenbelang. Daarnaast doe ik als longpatiënt mee aan een paar wetenschappelijk onderzoeken. Ik word blij van deze activiteiten. Het maakt deel uit van mijn kwaliteit van leven.”

Reageren op de metingen met de Fitbit

Tijdens één zo’n onderzoek krijgt hij “digitale zorgapparatuur” die zijn gezondheidstoestand, beweging en omgeving meten. Zoals zijn slaapritme, aantal gezette stappen, longspierkracht en luchtvervuiling in de slaapkamer. Jos: “Dit duurde een half jaar. Zowel ik als de universiteit zag die gegevens. Bij een ander wetenschappelijk beweegonderzoek reageerde een universiteit dagelijks op de metingen. Bijvoorbeeld dat ik nog niet had gelopen, of het wel goed met mij ging. Dat werkte goed voor mij. Ik voelde mij er beter door. Ik probeerde een x-aantal stappen te halen.” 

PGO is handig

Een Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO) kan een oplossing zijn. En Jos ziet de voordelen ook. “Je hebt altijd op iedere plek toegang tot de medische gegevens en het verloop van de ziekte. Ook vind ik het fijn om familieleden toegang te geven tot het dossier voor als ik het zelf niet meer kan.” Ook zou Jos graag een behandelend arts digitaal om raad en daad willen vragen, digitale afspraken maken of een digitaal consult hebben.

Meer weten?

- Welke PGO's je nu zelf kunt gebruiken
- Zo woont Willem zelfstandig met spierdystrofie

Aandoening: COPD
7 januari 2019
‘Inzicht in gezondheidstoestand werkt motiverend ’

Er zijn nog geen reacties

Reageren