Medicijnen in de hand, laptop op schoot

Cindy Oudshoorn (43 jaar) heeft thuis niet veel medicijnen, maar ze heeft wel een bepaalde neusspray, die ze al jaren dagelijks gebruikt. Tegenwoordig bestelt zij dit medicijn online, direct bij haar huisartsen. “Je bent niet meer afhankelijk van bepaalde tijden.”

Antwoordapparaat

Vroeger belde ik mijn herhaalrecepten door aan de doktersassistente. Hierdoor was ik gebonden aan reguliere werktijden: van 9.00 tot 17.00. Niet eerder, niet later. Een aantal jaren geleden werd de doktersassistente vervangen door een antwoordapparaat. Hierop kon je op elk moment van de dag je recept inspreken."

"Superhandig, maar tegelijkertijd voelde het een beetje tegennatuurlijk. Je spreekt tegen een blinde muur, die niet reageert. En dat is best lastig als je een gezellige kletskous bent. In het begin sprak ik mijn herhaalrecept hortend en stotend in. Later ging het beter, een kwestie van wennen. Feit blijft wel dat als je je herhaalrecept telefonisch doorgeeft, de kans bestaat dat je bepaalde informatie vergeet. Als je bijvoorbeeld online je recepten aanvraagt, is die kans kleiner.

Via website huisartsenpraktijk

"Dat doe ik nu sinds 2013 via de website van mijn huisartsen. Zij zijn altijd al koplopers geweest in de ontwikkelingen op het gebied van digitale zorg. Je logt in op de website van de huisartsenpraktijk, waarna je in een overzicht kunt aangeven welk medicijn je opnieuw wilt bestellen. In een open veld kun je extra informatie of vragen toevoegen. De bestelling komt gelijk bij de huisarts terecht. De eerstvolgende werkdag ontvang je een bevestiging per mail waarin staat wanneer je de medicijnen bij de apotheek kunt ophalen."

"Je bent niet meer afhankelijk van bepaalde tijden."

Cindy Oudshoorn

"Zo’n bevestiging vind ik heel fijn. Je weet dat de huisarts je bestelling heeft gezien en heeft doorgestuurd naar de apotheek. Bij het telefonisch bestellen weet je toch niet zeker of je bestelling goed is aangekomen. Dat merk je pas als je bij de apotheek de medicijnen ophaalt."

Thuis én in de tuin

"Hoewel ik op elk moment en op elke plek mijn medicijnen kan bestellen, ben ik toch behoorlijk honkvast. Ik doe het meestal thuis achter mijn computer. Ik wil er toch wel even goed voor zitten, zodat ik zeker weet dat ik alles goed heb ingevuld. Ook neem ik de medicijnen er voor de zekerheid altijd bij, ondanks dat ik die lastige Latijnse naam inmiddels helemaal uit mijn hoofd ken."

"Op een mooie zomerse dag wil ik mijn medicijnzaken ook weleens in de tuin of speeltuin regelen. Zonnebril op, laptop op schoot en medicijnen binnen handbereik. Ondertussen kan ik mijn spelende kinderen in de gaten houden."

Apps getest

Cindy heeft in verleden meegedaan aan een e-healthproject van Patiëntenfederatie NPCF. Samen met twee anderen ging zij op ontdekkingstocht in de wondere wereld van digitale zorg en testte ze verschillende apps, waaronder apps om medicijnen aan te vragen.

“Over de meeste apps was ik tevreden. Ze werkten heel intuïtief en ze hadden mooie extra’s, zoals een melding als het weer tijd was om medicijnen te bestellen. Deze functie zou ik graag ook op de website van mijn huisarts hebben. Of dat je bijvoorbeeld in kan stellen om de hoeveel tijd je weer medicijnen nodig hebt. Het meest handige is als dat bericht meteen rechtstreeks naar de huisarts wordt gestuurd, zodat hij gelijk de medicijnen kan bestellen. Je hoeft dan helemaal niks meer te doen.”

12 mei 2016
Medicijnen in de hand, laptop op schoot

1 reactie

Reageren