Opvallende digitale zorg apps in december

De DigitaleZorgGids bekijkt maandelijks welke gezondheid- en fitnessapps het meest gedownload worden in de iOS en Android appstores en bespreekt wat er opvalt.

Health & fitness 

Overzicht van gedownloade iOS apps in de categorie Health & Fitness (december)

Er wordt gezegd dat (overmatig) smartphonegebruik een negatief effect heeft op ons concentratievermogen en op onze nachtrust. Veel mensen maken er dan ook bewust een goed voornemen van om in 2017 minder op hun telefoon te zitten. Daar kunnen ze blijkbaar wel een beetje hulp bij gebruiken: op nummer één meest gedownloade iOS apps staat de nieuwe app Moment – screen time tracker. Het idee van deze app is dat het inzichtelijk maakt hoeveel tijd van de dag je op je telefoon zit en wat je dan doet (bellen, Whatsapp, Facebook, Nu.nl). De app ondersteunt bij het afbouwen van het gebruik van je smartphone. Daarnaast kun je ook je familielieden of vrienden aan de app koppelen en gezamenlijk een smartphone-vrij moment inlassen. Bij degene die wel zijn of haar telefoon gebruikt, gaat dan een alarm af. 

Naast veel fysieke gezondheidsapps, staat deze maand ook Headspace (iOS) in het lijst met meest gedownloade apps. De slogan van deze app: 10 minutes could change your whole day. Headspace leert – zelfs de minst zweverige mensen – om iedere dag tien minuten te mediteren. Volgens de makers zorgt die dagelijkse meditatie namelijk voor minder stress, betere slaap en meer lichaamsbeweging. In de gratis versie van de app kun je tien sessies doen, daarna kun je overgaan op een betaalde variant van Headspace. 

Dagelijks 10 minuten mediteren met de Headspace app.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het behalen van je goede (fitness) voornemens? Dan kan een personal trainer uitkomst bieden. De Nederlandse app FITsociety (iOS) is een gratis fitness app waar gebruikers een (betaald) abonnement kunnen nemen op een virtuele, personal trainer. Je kunt ook zonder trainer aan de slag met de app en zelf oefeningen doen. Daarnaast kan de app gebruikt worden om voeding bij te houden en in te zien hoeveel vetten, koolhydraten en eiwitten je eet op een dag. 

Het blijft een interessant gebied: apps die beloven hartslag te meten via de flits van de camera op een smartphone. De Italiaanse app HRV4 (iOS) kost €8,99 en belooft inzicht te geven in je hartritmevariabiliteit. Hartritmevariabiliteit (ook wel hartslaginterval of hartcoherentie) is de variatie in tijd tussen twee hartslagen. Volgens de makers is HVR een belangrijke indicator van iemands gezondheid. Voor de HRV4 app is dus geen losse hartslagsensor nodig, maar is de camera van een smartphone voldoende. 

Medisch 

Overzicht van gedownloade iOS apps in de categorie Medical (December)

Siilo (iOS) is een zogenaamde secure messensger service – oftewel een manier waarop men veilig met elkaar kan communiceren. Siilo is specifiek gericht op medische professionals, zodat zij op een veilige manier onderling informatie uit kunnen wisselen. Medisch personeel kan de app alleen openen met een pincode of vingerafdruk. Ook heeft Siilo een speciale fotokluis. De berichten en foto's komen niet op een centrale server terecht, maar blijven staan op een afgeschermde plek op de eigen telefoon. Tenslotte wordt alles na dertig dagen automatisch gewist.

Veilige communicatie tussen zorgprofessionals met de Siilo app.

De Duitse tegenhanger van Moet ik naar de dokter en Thuisarts is Ada (iOS). Ook Ada stond in december in de top tien meest gedownloade medische apps. De app kan gebruikt worden om symptomen te checken en na te gaan wat er mogelijk met je aan de hand is. Indien gewenst kun je direct een video-consult doen met een van de aangesloten dokters (al lijkt deze service in Nederland nog niet beschikbaar). Daarnaast kun je Ada gebruiken als persoonlijk gezondheidsdossier: de app koppelt met andere fitness- en gezondheidsapps zodat je al deze informatie op één plek hebt. 

Hoewel december vaak een maand is vol gezelligheid, is het ook een donkere en koude maand. Voor mensen die zich af en toe wat somberder voelen, bedacht de Amerikaanse Andrew Johnson de app Move on with Andrew Johnson (Android). Deze €2,17 kostende app helpt volgens de maker om je weer goed te voelen. Move On with Andrew Johnson bevat opbeurende berichten om de stemming van de gebruiker positief te beïnvloeden. 

Een laatste opvallende app in de meest gedownloade medische apps is VoiceTrainer (iOS). Deze app kost €9,99 en is ontwikkeld door twee logopedisten in het Radboudumc in Nijmegen. Het doel van de app is patiënten met Parkison (weer) beter te laten communiceren. De VoiceTrainer zorgt ervoor dat een patiënt feedback krijgt op de toonhoogte en het volume bij het spreken. De app wordt allereerst tijdens het oefenen in het ziekenhuis ingezet, maar kan daarna door patiënten zelfstandig worden ingezet om aan hun spraak te werken.

 

23 december 2016
Opvallende digitale zorg apps in december

Er zijn nog geen reacties

Reageren