Spelenderwijs meer leren over diabetes met SugarVita

Het aanpassen van een ongezonde naar een gezonde leefstijl kan voor sommige mensen een behoorlijke uitdaging zijn. Het is lastig om nieuwe gewoontes aan te leren, maar soms weet men ook niet precies wat gezonde keuzes zijn of welke gevolgen ongezonde keuzes precies hebben. Een internist uit het Maxima Medisch Centrum bedacht specifiek voor diabetespatiënten een digitaal spel om op een leuke manier meer te leren over de effecten van voeding, beweging en medicatie.

Heeft u weleens van de term serious game gehoord? Met een serious game bedoelen we een spel met een primair ander doel dan slechts vermaak, bijvoorbeeld informeren of onderwijzen. Een spelletje kan er zo voor zorgen dat spelers op een leuke manier nieuwe informatie tot zich nemen. Internist Harm Haak bedacht een serious game gericht op diabetespatiënten. Met zijn spel, SugarVita, wil Harm spelers informeren over de effecten van eten, drinken, stress, ingenomen medicijnen en beweging op hun bloedsuiker. “Vaak hebben patiënten ooit wel geweten wat goede keuzes zijn, maar houden ze deze keuzes niet vast of vergeten het door de jaren heen weer.”

Ouderwets ganzenbord

SugarVita lijkt op ganzenbord, maar dan in een modern jasje. Het spel wordt gespeeld op de iPad. Het spelbord bestaat uit tegels die ieder twintig minuten voorstellen: een heel rondje op het bord is een hele dag. Spelers gooien met een digitale dobbelsteen en komen zo op een tegel terecht. Er is bijvoorbeeld een tegel ‘ontbijt’. Hierbij moet de speler een ontbijt uitkiezen: een bord havermout heeft een ander effect dan een gebakken ei met spek. De volgende tegel is een activiteit. Als een speler kiest voor ’20 minuten lezen’ heeft dit een ander effect dan ’20 minuten tuinieren’. Soms moet een speler extra medicatie toedienen, of een banaan eten.

Zo komen er door de dag heen allerlei dingen voorbij, herkenbaar uit het dagelijks leven, die een effect hebben op de bloedsuikerspiegel. Het doel van het spel is om gedurende de hele dag een normale bloedsuikerspiegel te houden. Hoe stabieler de bloedsuikerspiegel, hoe meer punten er worden verdiend. Wie aan het einde van de dag de meeste punten heeft, wint.

Vrienden en familie mogen ook meespelen

Spelers kunnen kiezen uit een profiel van een standaard diabetespatiënt of spelen op basis van hun eigen informatie (waaronder leeftijd, het aantal jaar dat iemand al diabetes heeft, lengte en gewicht en medicatie) om het spel nog persoonlijker te maken.

SugarVita kan alleen, met z’n tweeën of met meerdere spelers gespeeld worden. De makers van het spel richten zich niet alleen op mensen met diabetes, maar juist ook op vrienden en familie, zodat zij ook beter geïnformeerd zijn. SugarVita kan ook de praktijkondersteuner, huisarts of diabetesverpleegkundige helpen bij de educatie over diabetes.

In de toekomst hopen de makers van SugarVita een coaching element aan de app toe te voegen. Op die manier hopen zij spelers ook buiten de game om te stimuleren om gezonde keuzes te maken, of te motiveren om voldoende beweging te krijgen. Bijvoorbeeld door u in de supermarkt een berichtje te sturen of u een seintje te geven als het alweer even geleden is dat u een goede wandeling heeft gemaakt.

Bekijk hier een filmpje over SugarVita.

Meer digitale zorg gericht op mensen met diabetes? https://www.digitalezorggids.nl/aandoeningen/diabetes/artikel/diabetes-apps-en-websites

Aandoening: Diabetes
19 oktober 2017
Spelenderwijs meer leren over diabetes met SugarVita

1 reactie

Reageren