Stoptober: apps helpen bij stoppen met roken

Sinds een paar jaar kennen we in Nederland, net als in enkele andere landen ter wereld, het concept Stoptober. Tijdens de maand oktober stoppen deelnemers massaal met roken. Het idee: als je eenmaal 28 dagen gestopt bent, is de kans dat je daarna blijvend stopt met roken groter. De meeste ontwenningsverschijnselen zijn na 28 dagen namelijk achter de rug, aldus de organisatie.

Stoptober in Nederland is een initiatief van onder andere KWF Kankerbestrijding, Hartstichting, het Longfonds, het Trimbos-Instituut en Alliantie Nederland Rookvrij. De organisatie ontwikkelde ook een gratis Stoptober app. Deze app stuurt onder andere dagelijkse motiverende en ondersteunde berichten en tips om de slagingskans van het stoppen te vergroten. Daarnaast bevat de app een ‘Noodhulp’-knop, om persoonlijke ondersteuning te vragen op een moeilijk moment. De Stoptober 2017 app biedt ook informatie over de voordelen van niet roken én laat zien hoeveel geld er wordt uitgespaard met niet roken. De app is zowel in de Apple Store als Google Play Store te downloaden.

In de top tien meest gedownloade apps van september en (half) oktober is de Stoptober app een opvallende stijger. Maar er staan nog meer apps in die beloven te helpen en ondersteunen bij het stoppen met roken.

Bijvoorbeeld de app Stoppen met roken, ontwikkeld door een ex-roker. Hij testte zelf verschillende apps uit, maar vond de ideale app niet. Dus besloot hij deze zelf te maken. Stoppen met roken kan gratis gedownload worden, maar er bestaat ook een betaalde ‘Pro’ versie van de app. De app biedt honderd dagen ondersteuning van een virtuele, persoonlijke coach. Gebruikers kunnen zelf doelen stellen en behaalde prestaties in de app bijhouden.

Een andere veel gedownloade app heet Quit Smoking Now en geeft gebruikers continu een overzicht van de tijd (dagen, uren en minuten) die hij of zij rookvrij door het leven gaat, het aantal vermeden sigaretten en de hoeveelheid geld dat daarmee bespaard is. De Quit Smoking Now app bevat een mijlpalenlijst die naarmate de tijd verstrijkt een voor een ontgrendelen en gedeeld kunnen worden met mede-stoppers of vrienden en familie.

Ook schoten de downloadscijfers van Quit Pro de afgelopen weken omhoog. In deze app zien gebruikers onder andere op een motiverende manier wat de gezondheidseffecten van stoppen met roken zijn. Gebruikers van de app kunnen zelf een mijlpaal instellen, bijvoorbeeld een X-aantal dagen niet roken, of een doel bepalen: een nieuwe gitaar kopen van het geld dat je uitspaart door te stoppen met roken.

16 oktober 2017
Stoptober: apps helpen bij stoppen met roken

Er zijn nog geen reacties

Reageren