ThuisVisite in het OLVG: videobellen met de arts

Het Amsterdamse ziekenhuis OLVG is sinds deze week als eerste ziekenhuis van Nederland gestart met online ThuisVisite. Daarmee kunnen patiƫnten die ontslagen zijn uit het ziekenhuis thuis in gaten gehouden worden en eenvoudig contact leggen met de arts via een video-verbinding.

De ThuisVisite is op dit moment nog niet voor alle patiënten van het OLVG beschikbaar. Momenteel loopt er een test met een specifieke groep patiënten, namelijk die een maagverkleining (ook wel een gastric bypass genoemd) hebben gehad. Normaal gaan deze patiënten na de operatie na enkele dagen weer naar huis. Voor veel patiënten is de stap van de gecontroleerde omgeving van het ziekenhuis naar de ongecontroleerde thuissituatie echter groot. In de meeste gevallen komen patiënten daarnaast pas na twee weken weer terug in het ziekenhuis voor controle. Dat zorgt ervoor dat patiënten soms angstig en onzeker zijn. Maar ook dat sommige complicaties pas te laat worden opgemerkt.

Met ThuisVisite worden patiënten nog drie dagen na thuiskomst online gemonitord. De patiënten worden thuis uitgerust met een apparaatje waarmee ze zelf hun hartslag, bloeddruk, zuurstofsaturatie en lichaamstemperatuur kunnen meten. Dit gebeurt met de Checkme Pro van Viatom. Met dat apparaatje kunnen alle metingen worden uitgevoerd. De Checkme begeleidt patiënten bij het meten (waar moet u welke vinger plaatsen of hoe houdt u het apparaatje vast). Bij de Checkme hoort ook een beveiligde app, waar de gemeten gegevens automatisch in worden opgeslagen. Naast de meetwaarden vullen patiënten handmatig drie keer per dag een pijnscore in. Patiënten geven aan van 0 tot 10 hoeveel pijn zij ervaren, en of zij pijnstillers hebben gebruikt.

De pijnscore en de meetwaardes worden via de app direct doorgestuurd naar de behandeld arts. Via een zogeheten beeldbel verbinding kunnen arts en patiënt contact hebben. Als een patiënt eerder onzeker is of vragen heeft, dan kan hij of zij via de app contact leggen met de arts.

Tachtig patiënten nemen op dit moment deel aan de test met ThuisVisite. Het doel van deze test is om te kijken of op den duur meer zorg vanuit het ziekenhuis naar huis kan worden verplaatst.

De ThuisVisite in het OLVG is een vorm van telemonitoring. Het idee van telemonitoring (‘tele’ is afstand en ‘monitoren’ betekent in de gaten houden) is dat patiënten thuis worden uitgerust met meetapparatuur. Telemonitoring biedt de mogelijkheid om de toestand van patiënten intensief te monitoren, terwijl patiënten ondertussen minder vaak naar het ziekenhuis hoeven te komen.

Op dit moment wordt telemonitoring onder andere al ingezet voor patiënten met hart- en vaatziekten, COPD, (zwangerschaps)diabetes en astma.

Wietse Veenstra is verpleegkundig specialist op de afdeling cardiologie. Zijn afdeling zet sinds 2008 telemonitoring in voor patiënten met ernstig hartfalen. Lees hier zijn verhaal.

Digitale dienst: Telebegeleiding
5 maart 2018
ThuisVisite in het OLVG: videobellen met de arts

Er zijn nog geen reacties

Reageren