Vanaf 1 juli kun jij je medisch dossier elektronisch inzien

Weet je wat er in jouw medisch dossier staat? Of dat van jouw partner of kind? Vanaf 1 juli 2020 heb je als patiƫnt het recht op gratis elektronische inzage in je medisch dossier. En recht op een elektronisch afschrift daarvan. De zorgverlener mag dit niet weigeren.

Elke patiënt heeft recht op inzage in zijn medisch dossier, dat recht was er al veel langer. Vanaf 1 juli is het zo dat je recht hebt op een digitale ‘versie’ van je dossier. Je zorgverlener hoeft het dossier dus niet meer uit te printen, maar moet dit, als jij dit wilt, digitaal aan je geven. Dit kan per beveiligde e-mail, maar ook via het portaal van je zorgverlener. Het voordeel hiervan is dat je zelf op elk gewenst moment je dossier kunt raadplegen.

Hoe werkt het medisch dossier inzien?
Hoe werkt online medisch dossier inzien en welke voordelen heeft het voor jou? Bekijk de animatiefilm.

Wat vinden anderen van een online medisch dossier?
Ernst bekijkt – met toestemming van zijn zoon - online de medische gegevens van zijn zoon. Hij is 21 jaar en heeft een hersentumor waarvoor hij wordt behandeld. “Alle onderzoeken, uitslagen en afspraken kunnen wij thuis nog eens online bekijken, wat erg fijn is. In ons ziekenhuis is alles gedigitaliseerd. Alle onderzoekuitslagen kun je inzien, net als de gemaakte afspraken. Zelfs de brieven die de artsen naar onze huisarts sturen, kunnen we lezen. Zo krijgen wij zelf de mogelijkheid om te controleren of alles klopt. Of wij alles juist hebben geïnterpreteerd en of de artsen alles juist doorgeven. Zij zijn ook maar mensen dus kunnen ook weleens wat vergeten. Mochten er onduidelijkheden zijn, dan kunnen we de vragen tijdens een vervolgafspraak stellen of bellen naar het ziekenhuis."

Persoonlijke gezondheidsomgeving
In de toekomst gaat inzage in je medische dossier via je persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Een PGO is een app of website waarin je je medische gegevens zelf bijhoudt: van je bloedgroep en vaccinaties tot de medicijnen die je gebruikt. Uiteindelijk staan ook al je medische gegevens van je huisarts, het ziekenhuis, je apotheek en bijvoorbeeld je fysiotherapeut, in je PGO. De Patiëntenfederatie werkt samen met het ministerie van VWS, zorgaanbieders, zorgverleners, ICT-leveranciers en MedMij om deze PGO’s zo snel mogelijk beschikbaar te hebben. Voor iedereen die dat wil. Gebruiksvriendelijk, veilig en betrouwbaar.

Lees ook

Er zijn nog geen reacties

Reageren