Veilig beeldbellen met jouw zorgverlener via deze apps

Door het coronavirus gaan steeds meer zorgverleners en patiƫnten over op beeldbellen. Je hoeft dan niet naar het ziekenhuis of huisarts toe, maar je hebt contact via een beveiligde beeldverbinding op je smartphone, tablet of computer: een videoconsult. Met welke videobel-apps weet jij dat je veilig contact hebt met je zorgverlener?

Voor deze blog verzamelden wij informatie en tips over veilig beeldbellen van NHG (Nederlands Huisartsen Genootschap), Autoriteit Persoonsgegevens, NEN (Stichting Koninklijk Nederlands Normalisatie Instituut) en artsenfederatie KNMG.

Veilige beeldbel-apps voor een zorgconsult

Wil je beeldbellen met jouw zorgverlener? Of stelt jouw zorgverlener dat aan jou voor? Dan krijg je van je zorgverlener bijvoorbeeld een link waarmee jij kunt beeldbellen. Of een uitnodiging voor een (gratis) app.

Vraagt jouw zorgverlener gebruik te maken van een bepaalde beeldbel-app? Let er dan op hoe wordt omgegaan met jouw privacy. Zoals: welke gegevens verzamelt de app, wat doet de app daarmee? Is de communicatie beveiligd? Maar ook: worden mijn gegevens opgeslagen? Welke apps zijn veilig voor beeldbellen in de zorg?

Voorbeelden veilige apps

Van deze apps weten we dat aanbieders voldoen aan de wetten en voorschriften voor de zorg.

Check voor meer veilige beeldbelapps deze lijst met beeldbelapplicaties 
gemaakt door LHV (Landelijke Huisartsen Vereniging), InEen en NHG (Nederlandse Huisartsen Genootschap).

Beeldbel-apps die je beter NIET kunt gebruiken voor een zorgconsult


De meeste apps die mensen persoonlijk gebruiken zijn NIET veilig voor videobellen met je zorgverlener. Dit zijn:

  • Skype
  • WhatsApp
  • Hangouts
  • FaceTime
  • Zoom

Kiest je zorgaanbieder tóch voor één van bovenstaande toepassingen, dan moet hij of zij jou inlichten over de mogelijke beveiligingsrisico’s. Bijvoorbeeld het risico dat patiëntgegevens opgeslagen kunnen worden op servers van bedrijven als Facebook. Daarnaast is het verstandig dat zowel jij als de zorgverlener na elk gesprek de chatgeschiedenis wist.

Tips voor een prettig beeldbel-gesprek

Hoe bereid je je goed voor op je beeldbel-gesprek? In eerste instantie moet jouw zorgverlener jou inlichten over wat jij moet doen en wat jij kunt verwachten. Waar moet je zelf nog op letten? 

  • Zorg voor een stabiele internetverbinding. Een slechte verbinding kan tot veel ergernis leiden en de behandeling frustreren.
  • Test het beeld en het geluid voordat je inhoudelijk gaat communiceren met je zorgverlener.
  • Zorg dat je een plek hebt waar je je comfortabel voelt, waar je niet gestoord wordt en waar je vrijuit kunt spreken. 

Bekijk in de Digitale Zorg Gids nog meer apps voor beeldbellen / videoconsult.  

Patiëntenfederatie Nederland – eigenaar van DigitaleZorgGids.nl – kan niet garanderen dat bovenstaande producten veilig omgaan met jouw gegevens. Wij adviseren je de privacyverklaring en voorwaarden van de app goed te lezen voordat je de app installeert op je telefoon.

Lees ook:

 

1 reactie

Reageren