Vijf jaar digitale zorg

Cindy (44 jaar) is na een periode van afwezigheid terug bij de Patiëntenfederatie Nederland. Op het gebied van digitale zorg of eHealth is er tussentijds veel gebeurd. Lees hier haar nieuwe blog:

Het was al jaren een wens van mij, maar dat die in vervulling zou komen, had ik nooit verwacht. Toch is het een maand geleden gebeurd en ben ik bij de Patiëntenfederatie als redacteur van ZorgkaartNederland gaan werken. Een mooi moment om eens terug te kijken naar alles wat ik al 5 jaar lang gedaan heb voor de Patiëntenfederatie en met name de DigitaleZorgGids, want daar begon het allemaal mee. In 2012 raakte ik namelijk als vrijwilliger betrokken in een project van (toen nog) de NPCF, dat e-patiënt genoemd werd. Digitale Zorg of eHealth stond toen nog heel erg in de kinderschoenen en weinig mensen hadden er van gehoord. Samen met Brigit en Peter hebben wij allerlei vormen van e-Health uitgetest en daar blogs over geschreven. En, misschien wel net zo belangrijk, was het ontdekken van de zorgwereld vanuit het perspectief van de patiënt.

Gescheiden werelden

Het was een opmerkelijk avontuur, want om te ontdekken of de zorgverleners al bekend waren met digitale zorg en of ze hier al iets mee deden, moesten wij ze natuurlijk benaderen. In het begin was dit zeker niet gemakkelijk. De zorgverleners wisten veelal nog niet veel van digitale zorg af en we kregen de indruk dat ze niet zo goed wisten, wat ze met vragen vanuit de patiënten hoek moesten doen. Dit was nog nooit zo geweest, want de werelden van de zorgverleners en de patiënten zijn altijd erg gescheiden geweest. Gelukkig was het een trein die langzaam op gang kwam, maar toen hij eenmaal ging rijden, ging hij steeds sneller. Op een gegeven moment waren wij het niet die de zorgverleners benaderen, maar andersom en werden wij benaderd om digitale zorg uit te testen of te bekijken wat we ervan vonden. Veel initiatiefnemers op dit gebied vonden het inmiddels juist leuk en handig, dat wij geïnteresseerd waren.

Digitale zorg niet meer vreemd

Tegenwoordig is digitale zorg geen vreemd woord meer en zie je steeds meer zorginstellingen die hier iets mee doen. Mijn eigen huisarts heeft ook een mooie website waar medicijnen online besteld kunnen worden en waar een e-consult niet meer vreemd is. Ook krijg ik een mailtje van mijn apotheek als de medicijnen klaarliggen. Of krijg je bij andere zorgverleners een mailbevestiging van je afspraak en een herinnering, kan je afspraken online maken en worden doorverwijzingen van de huisarts zo doorgezet naar het ziekenhuis. Ook wordt er veel gebruik gemaakt van een van mijn favorieten: Thuisarts.nl. Deze website is zo bruikbaar dat zelfs doktersassistenten deze site gebruiken om de patiënten telefonisch te helpen. Ik ben heel blij om te zien dat de ontwikkeling hierin enorm vooruit is gegaan, maar we zijn er natuurlijk nog niet.

Lees ook het blog van Cindy op deze site over online herhaalrecepten

Enthousiast

Daarom heeft de DigitaleZorgGids vorig jaar een nieuwe site ontwikkelt om zo nog duidelijker en overzichtelijker aan te kunnen geven wat nu goede digitale mogelijkheden zijn. De site kan je echt op weg helpen om de juiste digitale zorg te vinden. Ik ben in ieder geval nog steeds enthousiast. Wat mij betreft was ik al vanaf dag 1 verkocht en is er na deze 5 jaar nog niets verloren gegaan aan mijn enthousiasme voor digitale zorg.

Lees Cindy's oude blogs over digitale zorg via de volgende link.

 

 

 

Geschreven door Cindy Oudshoorn. Reageren?

2 reacties

Reageren