Vraag je medische gegevens op bij jouw ziekenhuis: het kan!

Bij vrijwel alle ziekenhuizen is het vanaf nu mogelijk om je medische gegevens op te vragen. 98 procent van de ziekenhuizen die meedeed aan een digitaliseringsprogramma zijn geslaagd voor de test om medische gegevens voor patiƫnten beschikbaar te stellen. Wat heb je eraan?

Eerder kostte dit veel tijd. Nu kan je al binnen drie werkdagen je medische gegevens verwachten. Onder medische gegevens vallen onder meer onderzoeksuitslagen en brieven van de arts. Soms kan je ook in het online medisch dossier een afspraak met een arts maken. In december is de deadline van het tweede deel van het digitaliseringsprogramma. Hier maken 66 ziekenhuizen duppen mogelijk (digitaal uitwisselen tussen patiënt en professional) binnen een beveiligd patiëntenportaal of persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Via Hoeonlineisjouwziekenhuis.nl kan je zien welke online mogelijkheden jouw ziekenhuis heeft.

Na consult alles nalezen

Wat heb je er eigenlijk aan om je medische dossier te bekijken of te downloaden? Het grote voordeel is dat je rustig in je eigen tijd alle informatie van het gesprek met de arts kan nalezen. Soms is het lastig om alles te onthouden, soms is het prettig dat een partner of familielid bepaalde informatie terug kunnen lezen. En mocht je vragen hebben, dan bieden de meeste patiëntportalen de mogelijkheid om met de arts te chatten of mailen. 

In sommige ziekenhuizen worden lab- of bloeduitslagen gelijk getoond. Dat betekent dat er geen vertraging zit tussen het moment waarop de arts of verpleegkundige de uitslag ziet, en de patiënt de uitslag kan zien. Deze ‘real time inzage’ maakt dat je thuis alvast de uitslag kan bekijken voordat je een afspraak hebt.

Medisch dossier van kinderen inzien

Of je als ouder inzage kan krijgen in het dossier van je kind(eren), hangt af van hun leeftijd. Bij kinderen tot 12 jaar kunnen ouders of verzorgenden zich (online) aanmelden om digitale inzage in hun medische dossier te krijgen. Dat kan alleen als de ouders of verzorgers een geldig zorgverzekeringspas of identiteitsbewijs kunnen laten zien. Bij kinderen vanaf 12 jaar moet zowel de ouder als de verzorger als het kind toestemming geven tot inzage in het dossier. Toestemming van beide partijen is nodig. Kinderen van 16 jaar of ouder geven zelf toestemming.

In principe hebben alleen jijzelf en je behandelend arts toegang tot je medische dossier. Mocht je toch ergens in het ziekenhuis belanden of naar een waarnemend huisarts moeten, dan kunnen deze zorgverleners bepaalde medische gegevens over je opvragen als dat nodig is. Voor apothekers en medisch specialisten betekent dit inzage in uw persoonlijke gegevens, zoals uw naam, adres, geboortedatum, leeftijd en geslacht.

Bekijk jij je medische dossier? En waarom doe je dat?

Meer weten?

- Bekijk welke online mogelijkheden jouw ziekenhuis heeft
- Bekijk het dossier ‘Online medisch dossier inzien’
- Alle PGO’s die je zonder zorgverlener kunt gebruiken

2 reacties

Reageren