Waarom zijn veel gezondheidsapps gratis?

Voor gratis gezondheidsapps betaal jij ook. Niet met geld, maar met gegevens die de apps via je telefoon over jou verzamelen. Hoe bescherm je je privacy? Bekijk het filmpje en volg de tips.

Toegang tot jouw gegevens

Als je een app installeert, kan de appaanbieder toegang vragen tot allerlei functies van je telefoon. Je camera, je locatie, je wifinetwerk, je contacten, je persoonlijke berichten of je surfgedrag. Als je hier ‘akkoord’ op geeft, weet de appaanbieder waar je bent, wie je vrienden zijn en welke websites je vaak bezoekt.

Sommige gegevens heeft de appaanbieder nodig om de app voor jou te laten werken. Google Maps of een hardloopapp hebben bijvoorbeeld jouw locatie nodig om een goede route van A naar B te wijzen of je snelheid te meten. Maar toegang tot jouw persoonlijke berichten, wifinetwerk of camera heeft de app niet nodig om dat te doen. 

Bedrijven verdienen geld met jouw gegevens

Maar die gegevens zijn vaak wel interessant voor appaanbieders. Zeker als jij niets betaalt om de app te gebruiken. Die gegevens hebben dus andere doelen. De appaanbieder kan bijvoorbeeld je gegevens verkopen aan andere bedrijven. Voor advertenties, een gezondheidsadvies of andere informatie die speciaal voor jou is bedoeld. Zij verdienen daar geld aan. Ook willen sommige bedrijven het gedrag van een mogelijke nieuwe klant kennen, zodat ze kunnen inschatten of ze meer risico lopen met jou als klant.

Al die gegevens kunnen interessant zijn voor hackers. Zij kunnen die stelen, openbaar maken of op een andere manier misbruik van maken. Als jij veel gegevens deelt, kan dat ook met jouw gegevens gebeuren.

Hoe kun je je privacy zo goed mogelijk beschermen?

Lees de voorwaarden voordat je een app downloadt

In de online winkel waar je de app downloadt, kun je de voorwaarden lezen. In de voorwaarden staat tot welke gegevens de appaanbieder toegang wil. Je moet hier toestemming geven. Let erop dat de voorwaarden begrijpelijk, toegankelijk en leesbaar zijn. De belangrijkste privacyregels zijn, dat de app:

  • jou om toestemming vraagt voor het gebruik van je persoonsgegevens vóórdat de app informatie van je telefoon haalt of daarop informatie plaatst;
  • je apart toestemming vraagt voor de verschillende soorten persoonsgegevens die de app gebruikt;
  • duidelijke en begrijpelijke doelen aangeeft waarvoor de app jouw gegevens gebruikt en deze doelen niet tussentijds wijzigt zonder jouw toestemming;
  • je gegevens niet langer bewaart dan nodig is;
  • je de mogelijkheid geeft jouw toestemming in te trekken, de app te de-installeren en de verzamelde persoonsgegevens te verwijderen;
  • alleen gegevens verzamelt die echt nodig zijn voor de werking van de app;
  • jouw persoonsgegevens voldoende beveiligt.

Controleer je apps regelmatig

Een e-consultapp heeft de microfoon nodig. En een hardloopapp je locatie. Maar heeft de e-consultapp toegang tot vrienden nodig? En de hardloopapp toegang tot je berichten? Denk goed na over wat jij acceptabel vindt voordat je de app toestemming geeft tot allerlei gegevens. Je kunt er ook voor kiezen om je locatie niet continu aan te zetten, maar alleen wanneer jij dat nodig vindt.

Pas de instellingen van je telefoon aan

Zowel bij iOS als bij Android (vanaf 6.0) kun je via Instellingen je privacygegevens aanpassen. Hier kun je per app zien welke opties je aan of uit hebt staan en dit aanpassen.

Bron: Autoriteit Persoonsgegevens, RTLnieuws en Consuwijzer

Meer weten?

- Wat zijn de voor- en nadelen van gezondheidsapps?
- Zo check je informatie op betrouwbaarheid

Er zijn nog geen reacties

Reageren