Wat kunnen zorgrobots voor u betekenen?

Kent u zorgrobots die u thuis helpen? Sommigen verhogen de zelfredzaamheid, anderen bieden juist een steun en toeverlaat binnenshuis. Welke robot kunt u waar voor inzetten?

In Nederland zijn er diverse zorgrobots te verkrijgen. Een groot deel is vooral handig in groepsverband voor vermaak en beweging, denk aan robot Qbi, Pepper en Zora. En een aantal kan zowel individueel als in groepsverband gebruikt worden. Maar wat ze allemaal gemeen hebben: ze willen het leven zachter, makkelijker en/of beter maken. In dit artikel zetten we de zorgrobots op een rij die thuis en individueel te gebruiken zijn.

 

Robothuisdieren Paro, Joy for All en JustoCat stimuleren interactie

Robotzeehond Paro en robotkatten Joy for All en JustoCat vallen onder de groep sociale robotten. Zij stimuleren interactie en communicatie en zijn daardoor heel geschikt voor ouderen met dementie, mensen die eenzaamheid ervaren en mensen met autisme.

Door de sensoren onder de vacht van Paro kan hij reageren op geluid, aanraking, beweging en licht/donker. Ook stemt de robotzeehond zijn gedrag af op de prikkels die hijzelf krijgt. Robotkat Joy for All is geïnspireerd op de look & feel van een echte kat. De robot mauwt zoals een kat dat doet. Hij reageert op aanrakingen door te gaan mauwen, knorren en knuffelen. JustoCat is een vergelijkbare robot als Joy for All. De robotkat is net zo groot en zwaar als een echte kat en gedraagt zich veelal ook zo. Hij reageert op aanrakingen met geluiden en bewegingen. Het vachtje kan in de wasmachine en is daardoor hygiënisch.

 

 

Robotrollator geeft stabiliteit bij lopen

Robotrollator Lea biedt stabiliteit en ondersteuning tijdens het dansen, lopen en opstaan. Wanneer de gebruiker met Lea loopt, geeft de robot aanwijzingen om de juiste houding aan te nemen om niet uit balans te raken. Ook kan de robot beeldbellen en een agenda bijhouden. Zo biedt de rollator niet alleen stabiliteit met lopen, maar ook dagstructuur. De robot is geschikt om te revalideren en meer te bewegen.

 

 

Robot Tessa biedt een dagstructuur

Robot Tessa brengt structuur in het leven via gesproken tips op verschillende momenten. Hierdoor is ze geschikt voor thuiswonende mensen met dementie of anderen die moeite hebben met de dagstructuur. De eigenaar, mantelzorgers, familie en zorgverleners kunnen de tips en bijbehorende tipmomenten instellingen in een app. Vervolgens spreekt de robot het dagprogramma uit bij de eigenaar uit. Het kunnen tips zijn als ‘het is tijd om te ontbijten’ of ‘de thuiszorg komt om 14:00 uur’. Ook kan Tessa zelf muziek aanzetten.

Bron afbeelding Paro: Focal meditech

Meer weten?

- De digitale zorg van Willem Spijker
- Wie doet wat en wanneer? Vijf mantelzorgapps op een rijtje

21 augustus 2018
Wat kunnen zorgrobots voor u betekenen?

Er zijn nog geen reacties

Reageren