4 handige apps voor mensen met COPD: stoppen met roken, ervaringen delen en luchtkwaliteit meten

Heeft u COPD? DigitaleZorgGids zocht uit wat digitale zorg voor u kan betekenen en vond deze 4 apps en 4 platforms die u kunnen helpen met leven met COPD, stoppen met roken en hoe het beste een inhalator kunt gebruiken.

Volari COPD (iOS | Android | gratis) 

De voornaamste functie van de Volari COPD app is u handvaten bieden voor het leven met COPD. De app geeft advies en helpt u daarnaast om inzicht te krijgen in uw klachten en (slechte) gewoonten. Met het invullen van de COPD-vragenlijst in de app krijgt u grip op uw gezondheidstoestand. Het leuke aan Volari COPD is dat de app spelelementen bevat. U verdient punten en zogenaamde badges als u bijvoorbeeld niet gerookt heeft of een wandeling gemaakt hebt. COPD app is ontwikkeld door farmaceutisch bedrijf Novartis in samenwerking met 100 COPD-patiënten.

QuitNow! - stop met roken (iOS | Android | gratis)

Voor sommige COPD-patiënten is stoppen of minderen met roken één van de grootste en lastigste uitdagingen. Gelukkig zijn er tientallen apps te downloaden die u hierbij kunnen helpen. De QuitNow! app is één van de betere apps op dit gebied. Motiveren om te stoppen met roken wordt in deze app gedaan door statistieken bij te houden hoeveel geld u heeft bespaard en hoeveel tijd u aan uw leven hebt toegevoegd door met deze slechte gewoonte te stoppen. Allerlei mijlpalen worden verder in de app bijgehouden, zoals de dag waarop u fysiek niet meer afhankelijk bent van nicotine, en de gunstige effecten op uw ademhaling. 

Mijn Luchtkwaliteit (iOS | Android | gratis)

Mijn Luchtkwaliteit informeert over de kwaliteit van lucht in uw omgeving. U kunt de app zo instellen dat u een persoonlijk alert krijgt als er in de buurt een bepaald niveau van ozon, stikstofdioxide of fijn stof wordt verwacht. Hierdoor kunt u beter inschatten of beter is om nog even binnen te blijven of op een ander moment inspanning te verrichten. Mijn Luchtkwaliteit is mogelijk gemaakt door de RIVM, GGD Amsterdam en DCMR milieudienst Rijnmond. 

Astma-COPD.nl

De website Astma-COPD.nl heeft als belangrijkste doelstelling om u als patiënt en uw familie of vrienden zo uitvoerig mogelijk te informeren over onder andere COPD en de daarbij behorende problemen en behandelwijzen daarvan. 

Longforum (COPD)

Wat betekent het om COPD te hebben? Patiënten kunnen ervaringen delen op de COPD-pagina van het Longforum. Het Longfonds is nauw betrokken bij dit forum.

 

Inhalatorgebruik.nl

Als u gebruikt maakt van een inhalator of puffer voor het toedienen van medicijnen, dan is het belangrijk om op de juiste manier te inhaleren. Anders komen de medicijnen niet op de juiste plek en werken zij minder of zelfs niet goed. De site inhalatorgebruik.nl helpt patiënten door middel van instructiefilmpjes en gebruiksaanwijzingen bij het beter leren inhaleren.  

Persoonlijke vragenlijst voor het gesprek met uw arts

Tijdens een bezoek aan de huisarts, longarts, praktijkondersteuner of (long)verpleegkundige komt er veel op u af. Hoe weet u of u de juiste vragen stelt? En of u niks vergeet? Op longfonds.nl kunt u uw eigen persoonlijke vragenlijst maken die u kan helpen het gesprek beter voor te bereiden.

Update 5 maart 2020
De app Adem en Eefje is verwijderd uit bovenstaand overzicht. Deze blijkt niet meer te bestaan.

Meer weten?

- Digitale zorg voor COPD
- Ik voel me eenzaam

Aandoeningen: Astma, COPD
9 oktober 2018
4 handige apps voor mensen met COPD: stoppen met roken, ervaringen delen en luchtkwaliteit meten

Er zijn nog geen reacties

Reageren